Muhtarlar Günü Kutlandı
Cumhuriyet Meydanı Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı önünde Muhtarlar Günü dolayısıyla çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.
Cumhuriyet Meydanı Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı önünde Muhtarlar Günü dolayısıyla çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Akabinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende çelenk sunularak konuşmalar gerçekleştirildi.
1833 yılında ilk kez Kastamonu’nun Taşköprü İlçesinde Muhtarlık sisteminin geldiğini vurgulayan Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan; “Muhtarlık sistemi ilk defa 1829 yılında İstanbul'da kurulmuştur. Akabinde 1833 yılında yerel inisiyatifle Kastamonu ilimizde, Taşköprü ilçemizde bu sistem Taşrada ilk defa kurulmuş. Aynı yıl içerisinde yayınlanan bir fermanla sistemin Anadolu ve Rumeli'deki diğer vilayetlerde de kurulması talimatlandırılmış” dedi.
Cumhuriyet Meydanı Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı önünde Muhtarlar Günü dolayısıyla çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Akabinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende çelenk sunularak konuşmalar gerçekleştirildi.
'Toplumda Örnek Olacak İnsanlarız'
Selamlama konuşması yapan Türkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Ahmet Şatırgil; “Bugün 19 Ekim Muhtarlar Günümüzün hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah'tan niyaz eder, görevlerinizde başarılar dilerim. Saygıdeğer muhtarlarım günümüz kutlu olsun, aynı zamanda 31 Mart 2024 seçimlerinde aramıza katılan yeni seçilmiş muhtar arkadaşlarımıza hayırlı olsun, kendilerine yapacağı hizmetlerde başarılar diliyorum. Bu mutlu günümüze katılan işleri dolayısıyla aramızda olamayan, bu mutlu günümüzü kutlayan tüm kurum amirlerimize ve sivil toplum örgütlerimize teşekkür eder, saygılar sunarım. Bizlere bu günümüzü resmileştiren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beye saygı ve sevgilerimi arz ederim. Ayrıca her zaman bizlerin yanında olan Sayın Valimize bundan önce Kastamonu'da görev yapan Valilerimize saygılarımı arz ederim. Ayrıca her daim bizlerin yanında olan İdare ve Denetim Müdürümüze ve personeline de saygılarımı sunarım. Muhtarlarım, görevimiz asil ve veballi olan bir görevdir. Köyümüzde yaşayan kişilere, komşularımıza aile şefkatiyle yaklaşmayı unutmayın. Bizler bölgelerimizde hem baba hem ana hem de kardeşlik görevi yapabilecek kişileriz. Toplumda örnek olacak insanlarız” dedi.
'Muhtarlık Müessesesi 195 Yıldır Bu Topraklarda Varlığını Sürdürmektedir'
Günün anlam ve önemine değinen Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu; “Başbakanlığımız tarafından 19 Ekim 2015 tarihli ve 11 sayılı genelgesi ile Muhtarlar Günü olarak kutlanmasına karar verilen bugünün Muhtarlar Günü ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Hükümetimize, Gazi Meclisimize ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarak hepinizi saygı ve sevgiyle selamlayarak konuşmama başlamak istiyorum. 1829 yılında 2’inci Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanda İstanbul Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında, daha sonra Anadolu'da Kastamonu Taşköprü'de kurulan muhtarlık müessesesi 195 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık müessesesi, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e taşınan Ender kurumlardan biridir. Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmekte, daha anlaşılır bir ifadeyle anlatmak istersek devletimizle vatandaşlarımız arasında bir köprü vazifesi görmektedir” ifadelerini kullandı.
'Bakanlığımızca Muhtar Bilgi Sistemi Hayata Geçirilmiştir'
Muhtarların görevlerine değinen Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu; “Muhtarlığın 195 yıllık Merkezi Yerel idareyi temsil eden bir kurum olmasının yanı sıra toplumsal barışın sağlandığı en önemli müesseselerden biri olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi muhtar demokrasinin temel taşıdır milletimizin tercihine teveccühüne itimadına mazhar olarak halkımızın tercihi ve seçimi ile işbaşına gelmiş kişiler olarak hepimiz çok iyi biliyoruz ki son derece önemli bir makamda hem devletimiz adına hem de milletimiz adına büyük sorumluluklar taşıyoruz. Bir bakıyorsunuz devletin halkla en sıcak temas noktası, güler yüzü ve şefkat eliyiz. Bakıyorsunuz halkın yönetime katılımının en önemli aracısıyız. Çalışmaları kolaylaştırarak kamu hizmet sunumlarında hız, etkinlik ve performansın artırılmasında tam bir lokomotif görevi görmekteyiz. Yönetim anlayışımızda, vatandaşlarımızın devletimize ihtiyaç duyduğunda çalacakları ilk kapının muhtarlıklarımız olduğu bilinci çok önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde bizlere tanınan yeni imkânlar, özlük haklarımızda yapılan iyileştirmelerle cazip hale gelerek kendini yenileyen kurumların başında yer alan muhtarlık müessesesi olarak yerleşim yerine bile çağdaş kamu yönetimi anlayışını taşıyarak hem sevinçte hem de hüzünde halkımızın her zaman yanında ve hizmetindeyiz. Bu anlamda Cumhurbaşkanımızın talimatları ile bakanlığımızda muhtarlık daire başkanlığı kurulması ile muhtarlarımızın merkezi idare ile ilişkileri güçlendirilmiş ve vatandaş taleplerinin etkin şekilde ilgili kurumlara iletilmesini sağlamak amacıyla bakanlığımızca ‘Muhtar Bilgi Sistemi’ hayata geçirilmiştir. Bizler her konuda millet iradesiyle devletin şefkat elinin kesiştiği noktayız. Üzerimize her an başka sorumluluklar da gelebilir düşüncesi ile geleceğimize doğru miraslar bırakacak şekilde hareket etmekteyiz” dedi.
'Uluslararası Kuruluşlarını Tutum Ve İnisiyatif Almaya Davet Ediyoruz'
Konuşmalarına devam eden Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu; “Deprem-Sel-Afet ve Kovid-19 süreçlerinde Kastamonu Muhtarları olarak da devletimizin ve halkımızın yanında yer alarak bu bölgeleri de ziyaret ederek gerekli çalışmalarda bulunduk. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği ve tüm Kastamonulu muhtarlarımız olarak, bu vahşetin durdurulması için dünya parlamentolarım, uluslararası toplum ve kuruluşlarını tutum ve inisiyatif almaya davet ediyoruz. Bu duyguyu ve düşüncelerle başta ülkemizde görev yapan mahalle ve köy muhtarlarımız olmak üzere tüm muhtarlarımızın Muhtarlar Günü’nü kutluyorum” ifadelerine yer verdi.
'Muhtarlık Sistemi İlk Defa 1829 Yılında İstanbul'da Kurulmuştur'
1833 yılında ilk kez Kastamonu’nun Taşköprü İlçesinde Muhtarlık sisteminin geldiğini vurgulayan Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan; “Muhtarlık sistemi ilk defa 1829 yılında İstanbul'da kurulmuştur. Akabinde 1833 yılında yerel inisiyatifle Kastamonu'da, Taşköprü'de bu sistem Taşrada ilk defa kurulmuş. Aynı yıl içerisinde yayınlanan bir fermanla sistemin Anadolu ve Rumeli'deki diğer vilayetlerde de kurulması talimatlandırılmış. Bu tarihten sonra Türk İdari Sistemi içerisinde muhtarlık müessesesi girmiş bulunmaktadır. Tarihi süreç içerisinde çeşitli mevzuat düzenlemelerine konu olan sistem son olarak hali hazırda bin 1924tarihli 442 sayılı köy kanunu ve 1944 tarihli şehir ve kasabalarda Muhtar ve ihtiyar heyetleri teşkiline dair kanun çerçevesinde idare sisteminin içerisinde yerini sürdürmektedir. 2015 tarihinde yayınlanan bir başbakanlık genelgesi ile de 19 Ekim tarihi Muhtarlar Günü olarak kabul edilmiştir. Demokrasi zincirinin ilk halkasını teşkil eden muhtarlarımız vatandaşlarımızın dilek ve isteklerini gerek kamu kurum ve kuruluşlarına gerekse diğer kurum ve kuruluşlara aktarılmasında köy ve mahallelerimizin sorunlarının çözümünde buraların ekonomik ve sosyal kalkınmasında çok önemli bir işlev görmektedir. Aynı şekilde kamu kurum ve kuruluşlarının çeşitli kanunlardan kaynaklanan görevleriyle ilgili vatandaşlarımıza ulaşmada da kurumlarımızın en büyük yardımcısı destekçisi muhtarlarımız olmaktadır. Vatandaşlarımız ile devletimiz arasında bir köprü vazifesi görerek idari sistem içerisinde çok önemli bir yer tutan tüm muhtarlarımızın ben bu anlamlı gününü kutluyorum. Ebediyete intikal etmiş muhtarlarımızı rahmetle anıyorum” şeklinde konuştu.