• Haberler
  • Genel
  • Muhtar Zaifoğlu: 'Turistik Yerleşim Alanlarını Ulaşım Hareketlendirir'

Muhtar Zaifoğlu: 'Turistik Yerleşim Alanlarını Ulaşım Hareketlendirir'

Hisarardı Mahallesi Muhtarı Cafer Zaifoğlu, Hisarardı Mahallesi için yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgilere yer verdi.

Göreve geldiği günden beri eksikleri tamamlamaya çalıştığını ifade eden Muhtar Cafer Zaifoğlu; “Hisarardı Mahallesi tarihi bakımından çok önemli bir yer. Anadolu’daki en önemli Mahallelerden bir tanesi. İçinde Şeyh Şaban-ı Veli’yi barındırıyor. Günde 5 bine yakın kişi ziyaret ediyor burayı. Bu mahalle de oturanların ihtiyaçlarından ziyade turistik olması sebebiyle, yabancıların gelmesi, onların kolay ağırlanabilmesi açısından ve görsel açıdan çok önemli bir mahalledeyiz. Kastamonu yerel halkının buraya gelmesinde en önemli sorun ulaşım. En önemli sorun dolmuş sorunu. Saat başı geliş var ama dönüş yok. Buradan dönüş konusu sorun olduğu için Şeyh Şaban-ı Veli’yi ziyaret etmek isteyen yerli veya yabancı tüm ziyaretçilerde sıkıntıya neden oluyor. Taksiyle veya yürüyerek gelinecek. Bu yüzden bir muhtar olarak birinci hedefim dolmuşların saatlerinin düzenlenmesi. Mutlaka buranın dolmuş seferlerine katılması gerekiyor. Yarım saatte bir, 15 dakika da bir seferlerin mutlaka buradan geçmesi gerekli. Bir vatandaşın Kuzeykent’ten binip buraya kadar kolay ulaşımla gelmesi gerekiyor. Ya da Nasrullah Meydanı’ndan buraya kadar yine dolmuşla gelip gönül rahatlığı ile dönmesi gerekli. Bir turistik yer için en önemli nokta ulaşımıdır. En büyük problemlerden bir diğeri ise saat başı olması bu seferlerin. Yarım saatte bir de olsa mutlaka dönüşünüzün olması gerekiyor. Mahalle sakinlerimiz pazara gittiğinde maalesef dönüşleri seferleri yok ya özel kendi araçları, yürüyerek ya da taksi ile gelmek zorunda kalıyorlar. Safranbolu’nun 3 katı ev burada. Buranın turizme daha çok açılması taraftarıyız. Turistik yerleşim alanlarını ulaşım hareketlendirir” dedi.Muhtar Zaifoğlu: 'Turistik Yerleşim Alanlarını Ulaşım Hareketlendirir'

‘Tarihi Mirasımızı Çok İyi Değerlendirmemiz Lazım’

Mahallenin sorunlarına değinen Cafer Zaifoğlu; “Mahallemizin ziyaretçiler geldiğinde seçeneklerin olması için restoran, kafe tarzı mekânlarımız çok kısıtlı. Şeyh Şaban-ı Veli’ye yakın restoran ve kafeler olmalı açılmalı kesinlikle. Vatandaşlar için büyük bir marketin açılması gerçekten vatandaşlar için oldukça iyi olacaktır. Bu taş döşenmiş yolların bakımsızlığından dolayı vatandaşlar çok sıkıntı yaşıyor. İnsanlar yürümekte bile zorlanıyor. Bakımın olması için Anıtlar Kurumu’ndan onay çıkarsa düzeltecektir. Önceleri bir otopark sorunumuz vardı ve şu an kısmen çözüldü. Yerli ve yabacı turistler için ücretsiz otoparkımız var. Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, karşısında hediyelik eşya dükkânları açtık. Burada imalathane açılması için de gerekli adımları atacağız. Buraya gelen t turistlerin talepleri daha çok ahşap ürünler üzerine. Kastamonu’da bir ahşap şehridir. Ahşap atölyelerin açılması yönünde çalışmalarım var. Hem mahallemize, gelen misafirlere katkısı olacaktır bu adımın” ifadelerini kullandı.

‘Kastamonu Belediyesi Mahallemiz İçin Elinden Gelen Hizmeti Veriyor’

Açıklamalarına devam eden Zaifoğlu; “Kastamonu Belediyesi mahallemiz için elinden gelen hizmeti veriyor. Şelalemiz çalışıyor. Çoğu yerde şelale yoktur. İnsanlar gelip gördükçe, mutlu oluyor. Gelen yabancılar muhakkak önünde fotoğraf çekiyor. Mahallemizin sembollerinden biri olan Kastamonu Kalesi yine Türkiye’deki ender büyükteki kalelerden bir tanesidir. Bu tarihi mirasımızı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Belediyemizle koordineli bir biçimde çalışıp bunu hizmete daha çok açacağız. Mahallemizin başlangıcından sonuna kadar ki iyileştirme yapıldı. Evler eski güzel görünümüne kavuştu. Fakat vakıf bölgesine kadar olan yerde yine bir restorasyon gerekli. Bu çalışmaları yaptığımız taktirde Türkiye’de bir numaralı bir mahalle olacaktır. En güzel şekilde mahallemize bu hizmetleri sağlamaya çalışacağım” şeklinde konuştu.

‘Evlerin Bakımsız Olmasından Kaynaklı Nüfus Kaybediyoruz’

Mahallesindeki bazı bölgelerin kentsel dönüşüme ihtiyaç duyduğunu söyleyen Zaifoğlu; “Mahallemizde evlerin bakımsız olmasından kaynaklı nüfus kaybediyoruz sürekli. Tamire ihtiyacı olan çok ev var. Bu yüzden nüfus gün geçtikçe azalıyor. Bazı bölgelere kentsel dönüşüm gerekli.  Bu konuda Belediyemizin desteklerini bekliyoruz. Mahallemizdeki ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi, kimseyi rencide etmeden ne gibi yardımlar yapmaya gayret ediyoruz.  Muhtar olarak mahallemizle de sosyal yardımlaşama ağı oluşturmaya çalışıyorum. Adaletli bir şekilde elimizden geldiği kadar ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmaya çalışıyoruz.  Bu konu hakkında devletimizde desteği her daim bizlerle. Tabii yardımseverler ve ihtiyaç sahiplerini de buluşturup yardımcı olamaya çalışıyoruz. Bu da bize mutluluk veriyor. Şeyh Şaban-ı Veli’nin bir sözü var ‘Aşikanın Kabesi’dir bu makam, kim ki nâkıs gelse bunda olur tamam’ diyor. Diyor ki aslında kim buraya eksik, üzgün, huzursuz gelirse rahatlayıp manevi huzuru bulup gidecektir. Gerçekten de gelen çoğu kişi bunları dener ve gerçek olduğunu görür. Yola çıkanlar illaki buraya uğrayıp gider ki rahat bir yolculuk geçirsin.  Şeyh Şaban-ı Veli’nin manevi huzurunu gelen ziyaretçiler muhakkak hisseder” ifadelerini kullandı.

‘Mutlaka Turizm Konusunda Bir Adım Atılmalı’

Hisarardı Mahallesi Muhtarı Cafer Zaifoğlu son olarak; “Buranın tanıtımını çok iyi yapmak gerekli. Ankara’ da Hacı Bayram-ı Veli nasılsa Konya’da Mevlana nasılsa Kastamonu’da da Şeyh Şaban-ı Veli odur. Bunlar toplumun sac ayağıdır. Türkiye’deki 4 büyük zattan biri burada. Mahal elemiz için en iyi ne yapabiliyorsak bunun için çalışmalıyız el birliğiyle. Safranbolu’ya bir Japon geliyorsa Kastamonu’ya neden gelmesin? Mahallemizde yine evleri, tarihi ve kültürü bakımından oldukça zengin ve güzel. Mutlaka turizm konusunda bir adım atılmalı. Mahallemizi kalkındıracak olan en önemli unsur turizmdir. Kastamonu tarihi bir yer. Mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken bir yer. Kastamonu’yu en iyi şekilde dışarıya tanıtmalıyız. Mahallemize layık muhtar olmak için elimden ne geliyorsa yapmaya çalışacağım. Benim amacım hizmet. Hizmet için rabbim sağlık sıhhat verdiği sürece elimden geleni yapmaya çalışacağım. Mahallemizi daha güzeldi günlere taşıyacağız. Eski mahalle kültürünü tekrar canlandırıp yaşatmak istiyorum. Çocukluk yıllarımdaki o komşuluk ilişkilerini güçlendirmek istiyorum. Hisarardı Mahallesinde bu kültür zaten bozulmamış. Ancak ben daha fazla geliştirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme