'Mesele siyasetten çok vatandaşa hizmetti'

BELEDİYE BAŞKANI TAHSİN BABAŞ Belediye Başkanı Tahsin Babaş, geçtiğimiz akşam Belediye Meclisi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen 2014-2019 döneminin son belediye meclisi toplantısında açıklamalarda bulundu. 5 yıl boyunca uyumlu bir çalışma gerçekleştirdiklerinin altını çizen Babaş, yapılan çalışmalarda ve alınan kararlarda emeği olan herkese teşekkürlerini iletti. Babaş, meclis üyelerine uyumlu çalışmalarından dolayı teşekkürlerini ileterek '2014-2019 döneminin son belediye...

BELEDİYE BAŞKANI TAHSİN BABAŞ;

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, geçtiğimiz akşam Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen 2014-2019 döneminin son belediye meclisi toplantısında açıklamalarda bulundu. 5 yıl boyunca uyumlu bir çalışma gerçekleştirdiklerinin altını çizen Babaş, yapılan çalışmalarda ve alınan kararlarda emeği olan herkese teşekkürlerini iletti.

Babaş, meclis üyelerine uyumlu çalışmalarından dolayı teşekkürlerini ileterek; “2014-2019 döneminin son belediye meclis toplantısını yapıyoruz. Bu süreçte her konuda çalışmalarımız oldu. Komisyonlarımız düzenli ve tertipli bir şekilde çalıştılar. İmar Komisyonumuzdan Mali Komisyonumuza kadar her konuda, arkadaşlarımız özveri ve gayretle görevlerini yaptılar. Ben ondan dolayı da komisyonlarımızda görev alan kardeşlerimize, meclis üyelerimize tekrar teşekkür ediyorum. Bu çalışma süreci içerisinde toplantılarımızı yaptık, istişareler ettik. İstişareler sonrasında Kastamonu halkının yararına projelerin uygulanmasına ön ayak olduk. Belediye Meclisleri halkın temsil niteliğindeki meclislerdir. Burada, 25 tane belediye meclis üyemiz vardı. 2019’da Belediye Meclis üyeliği sayımız, nüfusumuz 100 binin üzerinde olduğu için 31’e çıktı. Bundan sonraki dönemde de 31 meclis üyesiyle Kastamonu Belediye Meclisi temsil edilecek. 1 yıldır Belediye Meclisi çalışmalarımızı canlı olarak halkımıza sunuyoruz. Şeffaf ve canlı bir şekilde, ne karar alındıysa, neler konuşulduysa halkımızın sosyal medya üzerinden izlemesine imkan tanıdık. O nedenle ben bizimle beraber çalışan teknik ekibimize de, belediyedeki görevli arkadaşlarımıza da üstün gayret ve çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Her yıl belediye olarak yaptığımız faaliyetleri sizlerin huzurunda değerlendirdik ve oy birliğiyle faaliyetlerimizin kabulünü yaptık. Bu faaliyetlerin gerçekleşmesinde Kastamonu Belediyesi’nde çalışan bütün personelimize, kardeşlerimize, görevlilerimize buradan tekrar teşekkür ediyorum. Belediye Meclisimizden sonra belediye encümeni de yapması gerekenleri düzenli bir şekilde gerçekleştirmiştir. Belediye encümeni de kanunda sayılan vazifelerini siz değerli kardeşlerimle ve personellerimizle birlikte yürütmüştür. Bundan dolayı da belediye encümeninde görev alan belediye meclis üyelerimize ve çalışan personelimize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“EN AZ BORCU OLAN BELEDİYEYİZ”
Babaş, en az borcu olan belediye olduklarını kaydederek; “Yerel yönetimler özel bütçeli kuruluşlardır. Belediye bütçesi özeldir. Bu özel bütçeyi bugüne kadar layıkıyla yönettiğimize inanıyorum. 2014’ten bu tarafa yaklaşık binin üzerinde projeyi sizlerle birlikte gerçekleştirdik. Sonucunda da şu anda geldiğimiz durumda Kastamonu Belediyesi iller arasında en az borcu olan belediyedir. İller Bankası’na yaklaşık 11 milyon gibi bir borcumuz var. Bu borç da 15 yıl vadeli, alt yapı ve araç alımları için kullandığımız kredilerdir, uzun vadeli borçlardır. Özellikle cari harcamalarımızı da düzenli bir şekilde ödemeye devam ediyoruz. Bize en yakın belediyelerin incelenmesini istiyorum. Soruşturun, bakalım onların ne kadar borçları var. O nedenle de bu görev süremiz içerisinde belediyemizi iyi yönettik, kaynaklarımızı etkin ve verimli kullandık. Üretici bir belediyeciliği her zaman ön plana taşıdık. Çok güzel projelerle merkezi hükümetten destekler aldık. Merkezi Hükümet, hiçbir şekilde gelin alın şu parayı demez. Bizler, sizlerle birlikte her konuda Kastamonu’nun yararına olan projeleri ekibimizle değerlendirdik, hazırladık ve sunduk” ifadelerini kullandı.

“BİZ HALK ADINA İŞ YAPAN İNSANLARIZ”
Babaş; “2008 yılında başladığımız Atık Su Arıtma Projesi vardı. O zaman da ben Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürü’ydüm. Projenin oluşumundaki etkin bir kişiydim. O günden bu tarafa süreci takip ettik. 2019 yılında, bundan 3 ay önce projemiz, Avrupa Birliği delegasyonu tarafından kabul edildi ve belediye personellerinden oluşan 5 kişilik teknik heyet ayın 5’inde bu yapı ve müşavirlik ihalesini gerçekleştirdi. Firmalar kesinleşince buradan duyuracağız. Bu proje Dereköy mevkisinde yaklaşık 41 bin metrekare alan üzerinde yapılacak. Avrupa Birliği’nin bu proje üzerindeki değerlendirmesi, yüzde 85’ini hibe olarak veriyor. Yüzde 6’sını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veriyor yani yüzde 91’i hibe. Yüzde 9’luk kısmı da belediye öz kaynağından karşılıyor. Yıllardır üzerinde çalışıyoruz. Emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum. Burada hiçbir zaman bencillik yapmadık. Bu belediye halkın belediyesi. Biz halk adına iş yapan insanlarız, bencillik yapmak bizim haddimize düşmez. O dönemin belediye başkanımız sayın Turhan Topçuoğlu ciddi manada buna destek verdi. Ona da buradan şükranlarımı sunuyorum. Onunla da gönül birliğimiz vardı, güzel bir çalışmamız oldu. Ondan önce de bir sürü belediye başkanımızla çalışma imkanım oldu hepsine de çok teşekkür ediyor, Allah razı olsun diyorum. Avrupa Birliği’nden takip ettiğim bir proje vardı o da bundan 10-15 gün önceki resmi gazetede yayımlandı. Vahşi Çöp Depolama yerlerimiz vardı. Biri de TAŞIKO’nun üzerindeki yerdi. Bunu ıslahı gerekiyordu. Projelere de başlamıştık. Bundan 10 gün önceki resmi gazetede o da programa alınmış Avrupa Birliği tarafından ve 9 milyon 653 bin lira ödenek konulmuş o proje de başladı. Ortalama bedeli, Avrupa Birliği’nden 12 milyon avro. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinden programa konulan 2019 ödeneği 9 milyon 600 küsur. Sadece Kastamonu merkezde değil ilçelerin de mevcut eski vahşi çöp depolama merkezleri ıslah edilecek. Mesela yapılan projede Cide’deki eski çöplükten kalan malzemeler, Seydiler yapılmadı imha edilecek. Projeyi de yakından takip eden bir kişiyim. Orayı da KASMİB’den yürütüyoruz. O birlik de, başkan da şu anda benim. KASMİB’de çok güzel işler yaptık. 19 ilçenin çöpünü Kastamonu Merkez’e düzenli olarak getiriyoruz burada depolama istasyonunda çöpü metan gazına çevirip elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Şu an itibariyle de tesisimiz 7/24 çalışıyor. Bunu da elektrik enerjisine çevirip yaklaşık 7 bin konutun enerjini ihtiyacını sağlayacak şekilde enerji üretimimiz devam ediyor. Biz bunu 13,3 centten satıyoruz ondan elde edilen parayla da yatırımlarımızı sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“ŞEHRİ İKİ BÖLÜMDE İNCELEDİK”
Eski Kastamonu ve Yeni Kastamonu olarak şehri iki bölümde incelediklerini söyleyen Babaş; “2014’ten bu tarafa yapılan projelerin hepsini biliyorsunuz. Sizin huzurunuzda yaptık. Son günlerde bu konularda da ciddi manada söylemler var. Biz ne yaptığımızı iyi bilen, yapacağımızı istişare eden, birlikte karar alındığı şekliyle de gündeme getiren bir Belediye Meclisi olarak çalıştık. Muzaffer abi her zaman şunu söyler ‘Yaptığımızı biliyoruz, onun da arkasındayız.’ Biz de ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz ve yaptıklarımızın arkasındayız. İmar planlamalarında da hep birlikte kararlarımızı verdik. Şehri iki bölümde inceledik. Birinci bölümü Eski Kastamonu dediğimiz bölümdü. Bu bölüm Olukbaşı’ndan Kışla Parkı’na kadar olan bölümdeki kısım. Yani sit alanı içinde 127 hektar, koruma alanı bulunan bir şehir. Bunun da içerisinde 25 hektarı, kale ve çevresi, arkeolojik sit alanı. Diğer yandan Yeni Kastamonu’da da özellikle Mehmet Akif Ersoy, Kuzeykent, Candaroğulları, İnönü ve Güneykent olarak adlandırdık. Buranın planlamalarında da birlikte beraber hareket ederek en doğruyu en güzeli yapmaya gayret ettik” dedi.

İMAR KONULARINDA AÇIKLAMALAR
Belediye Başkanı Tahsin Babaş, imar noktasında yapılan çalışmalara da mahalle mahalle açıklamalarda bulundu; “Tosya Yolu imarı 1995 yılıdır. İmar Müdürümüz, yanlış bir şey varsa de. Belediye Meclisimiz olarak herhangi bir değerlendirmemiz olmadı. Biz, yükseklik (h max) serbesttir, onu 15 kata düşürdük. Başka uygulama yok, Belediye Meclisi burada. Gelelim Kuzeykent’e. Kuzeykent imar planlaması, 2011’de revize imar planına yapıldı. Biz burada ne yaptık? Ada bazına geçtik, yine yükseklik (h max) serbest olmasına rağmen, 15 katla sınırladık. Ama burada bizim otoparka ihtiyacımız var, ada bazında yapılırsa her daire başı bir yer altı otoparkı koyun. Böyle de olunca imara ağır bir yük bindi. Her daireye bir yer altı otoparkı yapmak kaydıyla s lejantında belli bir yüzde artış sağladık. O yaptığımız düzenleme otoparkı karşılamadı bile. Yaptığımız, mevcut imarı 15 kata düşürmek. Candaroğulları’nda da imar planı 2011 revize imar planıyla devam ediyordu. Burası da 3 bölümde ele alınmıştı. 1000 metrekareye kadar 750, bin ve bin 500 metrekare aralığında belli bir emsal uygulaması vardı. Biz orada, böyle bir şey olduğu zaman ada içerisinde, diyelim ki 8 parsel var vatandaş 7 parselde en yüksek emsali dolduruyordu. Bir parseli almasına gerek kalmıyordu. O nedenle bir iki adada çok büyük sıkıntılar yaşadık. Bunu kaldıralım, adanın tamamı anlaşmadığı sürece bu imardan yararlanamaz hükmünü koyduk. Doğrusu da buydu. 10 katlı bina var yanında da 3 katlı niye o anlaşmamış. İmar öyleydi. Bundan sonra yapacağınız uygulamalarda adada herkes anlaşarak tek bir emsal kullanılacaktır, yaptığımız bu. Bunun dışında bir uygulama yapmadık. İnönü Mahallesi’nde imar planlaması 1995 yılına aittir. Orada da herhangi bir değişiklik yapmadık. Gelelim Güney imara. Yani bizim dönemimizde yapacağımız dediğimiz imar şu anda hazırlandı ama meclisimize gelmedi. Orada da Güneykent imarı yaklaşık 376 hektar. Burada da zemin+4 kat şeklinde düzenledik. Birkaç noksanı vardı meclise getirmedik. Bundan sonra hazırlığımız bu. Onun dışında herhangi bir tasarrufumuz olmadı” dedi.

“SADECE GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ”
Kentsel dönüşüm noktasında da düşüncelerini paylaşan Babaş; “2014’ten sonra mevcut imarlar vardı. Ekonomik gelişme vardı, hızlı bir kentsel dönüşüm başladı. Herkes bize mevcut imara göre ruhsat başvurusunda bulundu. Mevcut plan belli, siz gelmişsiniz, buraya ruhsat istiyorum diyorsunuz. Vereceksiniz, bu görevi yapmaya geldiniz. Burada, mevzuata aykırı bir şey var mı yok. Olmaz, vermiyorum diyemezsiniz. Buraya görevlerinizi yapmak için gelmişsiniz. Biz de onu yaptık, ruhsatlarımızı verdik. Öncesinde, bütün kentsel dönüşüm yapacaklarla bir bir toplantı yaptık. Durumları anlattık. ‘Sizler kentsel dönüşüm yapmak istiyorsunuz ama lütfen kiminle anlaşırsanız anlaşın bir teminat isteyin ve bilançolarına bakın’ dedik. Devlet bile kime ihale verirse versin buna bakıyor. Teminat almadan, bilançosuna bakmadan işi vermiyor. Biz belediye tarafında sadece görevimizi yapıyoruz. Belli zaman oluyor, ekonomide dalgalanma oluyor. İnsanlar, taahhütlerini yerine getiremiyor veya zorlanıyor. Bu durumlarla da karşılaştık. Burada vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek lazım. Elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Birileri insanların önüne düşüp, kentsel dönüşüm yapıyoruz deyip evlerini yıktırıyorsa illa ki yaptıracaklarından da teminat almak zorundalar. Kimse kimseye ekonomik nedenlerden dolayı, sağlık nedenlerinden ve benzeri güvenemez. Bu konudaki hassasiyetimi defalarca belirttim. Yine de aynı sözümdeyim. Normal bir araziye yaptırmak sorun değil ama eğer vatandaşın oturduğu evi kentsel dönüşümden yıkıp da yeniden yaptırmak istiyorsanız o zaman bir teminata bir güvenceye bağlamak en doğru yol. Bunu da garanti altına almak lazım” dedi.

“HERKES HAKKINI HELAL ETSİN”
Babaş son olarak; “Bu konuştuklarım hepinizin önünde, istişare ederek yaptığımız çalışmalardı. Yaptığınız çalışmalardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Her çalışmamız istişare içinde oldu. Birlik beraberlik içinde oldu. Mesele siyasetten çok vatandaşa hizmetti. Burada 25 tane arkadaşımız var, burada hiç kimseye doğru bilmediği bir konuda el kaldırtamaz. Hep doğruları yapmayı amaç edindik. Burada birlik ve beraberlik içerisinde kararlarımızı aldık. Geçmişe baktığımızda en düzenli, en uyumlu meclis olarak 5 yılımızı tamamlıyoruz. Herkes hakkın helal etsin” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme