Mermer ve Doğal Taş Sektörüne Eğitim

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Bakanlığı'nın destekleriyle yürütülen UR-GE Projesi kapsamında, mermer ve doğal taş sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik kapsamlı bir Satış ve Pazarlama Teknikleri ve Dış Ticaret İstihbaratı Eğitimi düzenledi.

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ticaret Bakanlığına yapmış olduğu Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Projesi (URGE) destek almaya hak kazandı. Projenin kabul görmesiyle birlikte Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nda mermer ve doğal taş üzerine ihracatta bulunan firmalara yönelik eğitim düzenlendi. Eğitim, Kastamonu’da faaliyet gösteren mermer ve doğal taş sektöründeki ihracat kapasitelerini artırmayı hedefleyen proje çerçevesinde gerçekleştirildi. Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası’nda iki gün süren eğitim programına Dış Ticaret Uzmanı Fuat Saraç katıldı. Eğitimde, satış tekniklerinin yanı sıra küresel pazarlar, dijital pazarlama, marka geliştirme ve duygu yönetimi gibi geniş bir konu yelpazesi ele alındı. Katılımcılara, rasyonellik, görecelilik, tuzak ürün ve çıpalama gibi temel satış stratejilerinin yanı sıra kişilik tipleri, müşteri profillemesi ve satış psikolojisi gibi konularda da bilgiler verildi.Mermer ve Doğal Taş Sektörüne Eğitim

Çin Halk Cumhuriyeti’ne Maden İhracatında 3’üncüyüz

Eğitimin açılışında konuşan Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu; “Odamız tarafından URGE Projesi kapsamında Kastamonu Mermer Sektörü İhtiyaç analizinde ortaya çıkan sonuçlar arasında yeni pazar arayışları, katma değerli ürün yaratma ve pazarlama, tasarım ve teknoloji transferi ve işlenmiş ürüne yönelme ve pazarlama faaliyetlerinin ön plana çıktığını gördük. URGE Projesi adından da anlaşığı gibi sektörlerin uluslararası arenada rekabet güçlerini artırmayı hedefliyor. Biz projemizi Ticaret Bakanlığı’na sunduğumuzda mermer ve doğal taş sektörümüzün potansiyelinin farkına varılmasını da amaçlamıştık, düşündüğümüz gibi oldu ve projemiz hayata geçti şimdi hedeflerimiz doğrultusunda faaliyetlerimizi uygulamaya başladık. TİM verilerine göre Temmuz ayında Türkiye'den, Çin Halk Cumhuriyeti’ne maden sektöründe ihracatta Ankara 11,8 milyon USD ile 1’inci sırada yer alırken Ankara'yı 77,8 milyon USD ile İstanbul ardından da 3’üncü sırada 12.2 milyon USD ile Kastamonu takip etmektedir. İlimizi 4’üncü sırada 9,8 milyon USD ile İzmir ili takip etmektedir. Kastamonu İlimizi Türkiye' de maden sektöründeki ÇİN' e yapılan ihracatta 3’üncü sıraya taşıyan veriler URGE Projemiz Küme Şirketleri tarafından mermer sektörü ile sağlamıştır. İlerleyen dönemlerde yapacağımız faaliyetler ile de bu başarıların arttığına hep birlikte şahit olacağız. 2025 Yılında iki yeni URGE Projesi hedefliyoruz. Sektörel çalışmalarımız devam ediyor, en kısa zamanda ihracat potansiyeli yüksek iki sektörümüzü belirleyerek kümelenme ve Urge Proje Faaliyetlerine başlayacağız” dedi.

'Mermer ve Doğal Taş İhracatımızı Arttırmayı Amaçlıyoruz'

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı ve URGE Projesi Koordinatörü Adil Levent Baş;  “Projemize başlamadan önce kümelenme çalışmalarını yürüttük. Mermer ve Doğal taş sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızdan oluşan kümemizi kurarak işbirliği yapmalarını sağlamayı planladık ve sonrasında projemizi Ticaret Bakanlığı’na sunduk. Değerlendirmeler sonucunda uygun bulunan URGE ( Uluslararası Rekabetin Artırılması ) projemizi uygulamaya başladık. Sektör ihtiyaç analizi, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ile Kastamonu da mermer ve doğal taş ihracatımızı arttırmayı amaçlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

'Ticari İstihbarat ve Hedef Pazar Seçimi Eğitimi Veriyoruz'

Dış Ticaret Uzmanı Fuat Saraç ise; “Ticaret yapan firmalara danışmanlık yapıyorum. Bu kapsamda Kastamonu’da Ticaret ve Sanayi Odası’nın URGE projesi çerçevesinde ticari istihbarat ve hedef pazar seçimi eğitimi veriyoruz. URGE Mermer Sektörü II, Ticaret Bakanlığının desteklediği bir projedir. URGE projesi, Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi amaçlamaktadır.  Ticaret Bakanlığı bu projeyi bireysel olarak değil de küme halinde belirli bir bölgede belirli bir sektöre yoğunlaşan firmalara veriyor. Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusu da onaylandığı için 13 tane mermer ve doğal taş sektöründe faaliyet gösteren firmalara eğitim veriyoruz. Daha sonra bu firmalar birlikte gerçekleştirecekleri yurtdışı pazarlama faaliyetlerinde Ticaret Bakanlığından destek almaya hak kazanacaklar. Bugün bizler eğitimde dış ticaretin geleneksel konularından değil de biraz daha ticari istihbarat, dijital pazarlama, uluslararası pazarlama gibi konulara değineceğiz. Çünkü teknolojiler çok hızlı ilerliyor. Dış ticaret kavramları, pazarlama kavramları çok çabuk değişebiliyor. Bugünde bizler, bu konulara pratik bilgiler üzerinden değinmeye çalışacağız” diye konuştu.

Bakmadan Geçme