Lezzeti Sınırları Aşıyor
Tarihi ve manevi atmosferi yüksek olan Kastamonu çok sayıda yöresel lezzetleriyle sınırları aşmaya devam ediyor.
Tarihi ve manevi atmosferi yüksek olan Kastamonu çok sayıda yöresel lezzetleriyle sınırları aşmaya devam ediyor.
Turizm açısından gelişime açık olan Kastamonu birbirinden güzel lezzetleri ile ilgi odağı haline geliyor. Kastamonu, doğası kadar lezzetleri ile de ünlü bir şehir olarak Türkiye turizmine büyük katkı sağlıyor.
Coğrafi işaretli ürünlerin beşiği haine gelen Kastamonu, 812 çeşit yemeği ile gastronomi alanında göz bebeği olmaya devam ediyor. Kastamonu’nun yöresel lezzetlerine olan ilgi her geçen gün artarken kenti gezmeye gelenler doğa harikası birçok noktayı ziyaret ettikten sonra yöresel lezzetleri de tadıyor.
Kastamonu, doğası, yemekleri ve misafirperverlik anlayışı ile Karadeniz’in incisi olamaya devam ediyor.
Etli ekmeği, pastırmalı ekmeği, banduması, kara çorbası, pastırması, simid tiridi, tarhana çorbası, çekme helvası, kel simidi, sarımsağı ile adından sıklıkla söz ettiren Kastamonu, pastırmalı ekmeği ile de sevilen şehirler arasında yer alıyor.
Pastırmalı ekmek, bölge halkı için özellikle pazar günlerinin vazgeçilmezi olarak tüketilirken şehri ziyarete gelen turistler tarafından deneyimlenen lezzetler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Pastırmalı ekmek, Kastamonu’nun meşhur etli ekmeğinden sonra parmakla gösterilen yöresel lezzetler arasında yerini korumaya devam ediyor.
Pastırmalı ekmek, hem Kastamonu’da hem de dış pazarda kendini tanıtan ve coğrafi işaretli Kastamonu pastırmasıyla yapılıyor.
Pastırmanın, her ne kadar Kayseri’ye özgü lezzet olduğu düşünülse de ana vatanı Kastamonu olarak biliniyor.
Kastamonu’da yapılan pastırmalar, herhangi bir makine işleminden geçirilmeksizin 30, 35 gün doğal ortamlarda kurutuluyor. Bu kurutma işlemi pastırmaya eşsiz bir lezzet katıyor. Verimli topraklara sahip Kastamonu’da, kurutulan pastırmalar çemenlenip satışa sunuluyor. Altın değerindeki bu lezzet kahvaltıların ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olarak sıklıkla tüketiliyor.
Pastırmalı Ekmeğin İç Harcı Nasıl Yapılır?
Pastırmalı ekmek, Kastamonu halkı tarafından hem evlerde hem de lokantalarda yapılıyor.
Bu yöresel lezzeti yapmak için öncelikle iç harcının evde hazırlanması ya da pastırmacılardan satın alınması gerekiyor. İç harcının kişi sayısına göre hazırlanması önemli püf noktaları arasında yer alıyor. 4, 5 boy orta boy soğan rendeden çekiliyor. Ortalama 500 gr çemensiz pastırma, karabiber, kimyon çekilen soğana eklenerek karıştırılıyor. Bu sayede iç harcı hazırlanmış oluyor. Bunun yanı sıra yuvarlak ve ince olarak açılan hamurun yarısına iç harcı eklenerek fırında pişiriliyor.