Kurt Üzümü yaygınlaştırılacak

'Kastamonu Topraklarında Kurt Üzümü Köysel Kadın Çiftçi Dönüşümü Yayım Projesi' kapsamında Proje Paydaşı Daday Üreten Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin ev sahipliğinde tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanarak uygulamaya başlanılan “Kastamonu Topraklarında Kurt Üzümü Köysel Kadın Çiftçi Dönüşümü Yayım Projesi” kapsamında; Proje Paydaşı Daday Üreten Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ev sahipliğinde tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Daday’da gerçekleşen bilgilendirme toplantısına; Daday Kaymakamı Ayşegül Yıldırım, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Kocaoğlu, İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı Ahmet ŞİRİN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Uğur Ertop, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Cumhur Hakkı Güllü, Proje Koordinatörleri Ziraat Mühendisi Ömür Onur, Harun Demirci ve Sosyolog Aysu Köserecep ile Daday Üreten Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyeleri ve ortakları katılım sağladı.

EĞİTİMLER KONUSUNDA BİLGİLER VERİLDİ

Toplantıda; proje hedefleri, projenin uygulama aşamaları, projenin nasıl uygulanacağı, uygulama aşamalarında verilecek eğitimler ve kadın çiftçilerin kazanımları; satış ve pazarlama yöntemlerine ilişkin bilgilendirme, ürün tanıtımının yanı sıra; proje süresi içerisinde hedef kitleyi oluşturan kadın çiftçilere verilecek olan eğitimler konusunda da bilgiler verildi. Toplantı kooperatif ortağı kadınların proje ile ilgili sorularının yanıtlanması ile sona erdi.

PROJENİN DETAYLARI

“Kastamonu Topraklarında Kurt Üzümü Köysel Kadın Çiftçi Dönüşümü Yayım Projesi” Merkez, Daday, Devrekâni ve Hanönü ilçelerinde 2023-2024 yıllarında 2 yıl süre ile uygulanacak. Proje Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından destekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2012 yılından bu yana “Yenilik Yayım Projeleri” çalışması yürütmekte olup; bu çalışmaların amacı; Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından tescil edilen yeni çeşit veya yeni teknik/metotların yaygınlaştırılması ve çiftçilerle buluşmasının sağlanmasıdır. Bir yeniliğin yaygınlaştırılması, çiftçiler başta olmak üzere hedef kitleler tarafından kullanılmaya başlanmasını sağlayarak tarımsal üretime kazandırılması; çeşitli tarımsal yayım ve yayın faaliyetlerinin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi sayesinde ve uzun bir zaman diliminde, belirli bir maliyet ile mümkün olmaktadır. Bu durum bilgi ve teknolojiyi geliştiren/ortaya koyan araştırmacı ile yayım teşkilatının işbirliğini zorunlu hale getirmektedir. Böylece araştırmayı yapan enstitü, yayımı gerçekleştiren il müdürlüğü ile üretimden tüketime çiftçiler başta olmak üzere hedef kitleler arasındaki bağ kuvvetlenmiş olmaktadır.

KOOPERATİF ORTAĞI KADINLARA ÜRÜN HAKKINDA EĞİTİMLER VERİLECEK

Tüm bu açıklamalar doğrultusunda; proje süresince kooperatif ortağı kadınlara ürün hakkında eğitimler verilecek, kurt üzümü bahçeleri tesis edilecek; tesis edilen bahçeler proje süresince takip edilecek ve kadınlar teknik olarak desteklenecek. Budamadan fidan üretimine, üretim ve pazarlamadan satış yöntemlerine kadar kadınlar her konuda desteklenecek ve gerekli eğitimlere birinci elden en doğru haliyle ulaşacaklar. Projelerde amaç, kadının toplumun her aşamasında varlığını devam ettirmesi ve ekonomiye katkısını arttırırken kendi potansiyelini de ortaya çıkarması olarak belirtildi. Bu anlamda üretimin temelini oluşturan kadın emeği en üst seviyede değerlendirilecek ve gereken övgüyü alması sağlanacak.

Bakmadan Geçme