• Haberler
  • Eğitim
  • Kudüs Vakıfları İçin TÜBİTAK Destekli Araştırma 

Kudüs Vakıfları İçin TÜBİTAK Destekli Araştırma 

'Kudüs Vakıflarını Mekânsallaştırmak: 18'inci Yüzyılda Zürri Vakıflar' başlıklı proje, TÜBİTAK 3005 Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Alaattin Dolu’nun yürütücülüğünü üstlendiği “Kudüs Vakıflarını Mekânsallaştırmak: 18’inci Yüzyılda Zürri Vakıflar” başlıklı proje, TÜBİTAK 3005 Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje ekibinde yer alan Kastamonu Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Celalettin Duran ve Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Çakmak, projeye katkıda bulunacak araştırmacılar arasında yer alıyor. Proje, 18’inci yüzyılda Kudüs’teki aile vakıflarının mekânsal yapısını incelemeyi hedefliyor.

Bilimsel Sonuçlar Sunmayı Hedefliyor

Tarihi süreçlere odaklanan bu proje, 1917’de Filistin’in İngiliz yönetimine geçmesi ve sonrasında artan Yahudi göçleriyle birlikte vakıfların kolonyal mekânsal pratiklerin bir aracı haline gelmesine dikkat çekiyor. Özellikle İsrail’in 1948 ve 1967 yıllarında bölgedeki işgal faaliyetlerini genişletmesi sonucunda vakıf mülklerinin gasp edilmesi, projenin önemini daha da artırıyor. Proje çerçevesinde, Kudüs’teki vakıfların şehirdeki dağılımı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak haritalandırılacak ve Müslümanlara ait vakıf mülklerinin durumu bilimsel bir perspektifle değerlendirilecek. Ayrıca, projenin temel kaynaklarından biri olan Arapça vakfiyeler, vakıf hukukuna dair sorunlara çözüm önerileri geliştirmek amacıyla kullanılacak. Bu bağlamda, oluşturulacak dijital haritalar, İsrail’in son 75 yılda gerçekleştirdiği işgallere dair bilimsel sonuçlar sunmayı hedefliyor. Projenin, Kudüs’teki vakıf mülklerinin tarihsel ve güncel durumunu ortaya koyarak, akademik literatüre önemli katkılarda bulunması bekleniyor.

Rektör Topal'dan Açıklama

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu tür projelerin akademik camiaya sağladığı katkının önemine vurgu yaparak, projenin uluslararası düzeyde dikkat çekecek nitelikte olduğunu ve akademik bilgi birikimine önemli katkılarda bulunacağına inandığını belirtti. Proje çalışmalarından dolayı akademisyenlerimizi tebrik eden Rektör Topal ayrıca, kaliteli ve nitelikli çalışmalara destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine şükranlarını sundu. Rektör Topal, proje çalışmalarında kurumu teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’a da teşekkür etti. 

 

Bakmadan Geçme