Konaklayan turist sayısı 530 bini buldu

TURİZİM HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI Turizm Haftası kutlamaları çerçevesinde dün Belediye Bandosu eşliğinde ve yöresel kıyafetli Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla Cevizli Park'tan, Cumhuriyet Meydanı'na kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Kortej yürüyüşünün ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden programda protokol üyeleri günün anlam ve önemine binaen birer konuşma gerçekleştirdiler. '2018'DE 530 BİN KONAKLAMA...

TURİZİM HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI


Turizm Haftası kutlamaları çerçevesinde dün Belediye Bandosu eşliğinde ve yöresel kıyafetli Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla Cevizli Park’tan, Cumhuriyet Meydanı’na kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.

Kortej yürüyüşünün ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden programda protokol üyeleri günün anlam ve önemine binaen birer konuşma gerçekleştirdiler.

“2018’DE 530 BİN KONAKLAMA SAYISINA ULAŞTIK”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak; “Ülkemizde hızla gelişen hizmet sektörlerinden birisi de turizm sektörüdür. Turizm toplumun bilincini geliştirmek, toplumda farkındalığı sağlamak, halkın katılımını sağlamak amacıyla her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında ülkemizde çeşitli etkinliklerle Turizm Haftası kutlanmaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok insan bir yerden bir yere seyahat etmektedir. İnsanlar bu seyahatleri sırasında yeni yerlerin keşfini sağlamakta, kültürel kaynaşmaya katkı sunmakta, aynı zamanda yöre halkının ekonomisine katkı vermektedir. İlimizde turizmin gelişmesi sadece kamu ve kurumların görevi değil. Bu sorumluluk halkımıza da düşmektedir İlimiz tarih kokan zengin bir mirasa sahiptir. İlimiz dört mevsim turizme açıktır. İlimizin tarihi, doğası, kültürel yapısı buna son derece elverişlidir. Kış sporları açısından önemli bir yere sahip olan Ilgaz Dağı Milli Parkı her yıl binlerce misafire ev sahipliği yapmaktadır. Bir diğer milli parkımız ise, Küre Dağları Milli Parkı’dır. Bünyesinde Valla Kanyonu, Horma Kanyonu, Çatak Kanyonu, Ilıca Şelalesi, Ilgarını Mağarası gibi önemli destinasyonları bünyesinde barındırmaktadır. Ginolu ve Gideros koylarına sahip olan sahillerimizde deniz turizm açısından son derece önemlidir. Son zamanlarda ilimizde inanç turizm gelişmektedir. Bunun başlıca unsuru Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli ve diğer zatlarımızdır. İlimiz tarihi konakları bakımından zengin bir mirasa sahiptir. Bu yüzden Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2006-2018 yılları arasından 226 konağa uygulama yardımı, 2005-2018 yılları arasında da 373 konağa proje yardımı vermiştir. Bu açıdan bakıldığında ülkemizde en büyük payı ilimiz almıştır.  Diğer önemli bir konu tesislerimizdir. İlimizde turizm belgeli tesis sayımız 21, yerel yönetimli tesis sayımı 81, kamu misafirhanesi 27 olmak üzere toplamda 127 tesise sahibiz. Bu açıdan bakıldığında Batı Karadeniz Bölgesi’nde en zengin potansiyele sahip iliz. İlimizde 2 bin 694 oda sayısı, 6 bin 938 yatak kapasitesi vardır. İlimizde şu anda 13 seyahat acentemiz hizmet vermektedir. İlimizde konaklama sayımız her geçen gün artmaktadır. 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmamız dolayısıyla geçen yıl konaklamada ilimiz zirve yaptı. 530 bin konaklama sayısına ulaştık” diyerek bilgi verdi.

“MUTLAKA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt; Turizm Haftası’nın hayırlı olmasını dileyerek; “Kastamonu tarihiyle, kültürüyle, coğrafyasıyla, maneviyatıyla ülkemizin nadir şehirlerinden bir tanesidir. Şehrimizde yaklaşık 700 civarında sivil mimarinin en nadide eserleri bulunmaktadır. Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nin önemli eserleri şehrimizde çok net bir şekilde görünmektedir. Bu nedenle önümüzdeki süreçte bizler gerekli çalışmalara devam edeceğiz. Belediye olarak şehrimizin değerine değer katacak çalışmalarda mutlaka üzerimize düşeni yapacağız. Şehrimiz dinamiklerinin ortak hareketi noktasında Turizm Master Planımızı belirleyerek, kısa, orta ve uzun vadeli hedefler doğrultusunda çalışmalarımız el birliğiyle yürütmeliyiz. Ben büyük bir birliktelikle Turizm Kenti Kastamonu hedefine ulaşacağımıza eminim. Turizm Haftası’nı daha canlı kutlamak, Kastamonu’muzun bu büyük pastadan daha çok pay alması için el ele, omuz omuza çalışmamız şarttır. Kentimiz ismini UNECO Kültür Miras Listesi’ne yazdırmak büyük bir birliktelikle çalışmaktan geçmektedir” diye konuştu.

“1 MİLYON TURİST HEDEFİMİZİ YAKALAMAK İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”

AK Parti Milletvekili Metin Çelik, 31 Mart seçimlerinin sonuçlarının hayırlı olmasını dileyerek; “Turizm ile ilgili son yıllarda Kastamonu’muz ciddi gelişmelere sahne oldu. Son 4-5 yılda yoğun bir şekilde üzerinde çalıştığımız bir turizm potansiyelimizi devreye alma çalışmamız var. Bu çalışmamızın önümüzdeki süreçte devam edeceğini düşünüyorum. Kastamonu’muzu bütün değerleri ile geleceğe taşımak, ülkemiz ve dünyanın gündemine oturtmak, en büyük hedefimizdir. Kastamonu’da 4 mevsim turizm potansiyeline sahiptir. Kastamonu’da kış turizminin yapıldığı Ilgaz Dağı var, Karadeniz’in en uzun sahiliyle yaz turizmi var, Beylikler Döneminden, Selçuklu Döneminden, Osmanlı Döneminden günümüze miras kalan tarihi eserlerimizin geleceği taşınması ve dini turizmle her bakımdan, doğa turizmini her bakımdan içinde barındıran ilimizdir. Bu değerler bizim için çok önemlidir. Türkiye’de bu manada eşine az rastlanır bir ilde yaşıyoruz. Bu potansiyelin devreye alınması altyapı çalışmalarıyla ancak mümkündür. Bununla ilgili özellikle Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz başta olmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğümüz çeşitli çalışmalar yürüttü. Özellikle şehir merkezi içerisinde örneklerini gördüğümüz birçok tarihi eserimizi, kültürümüzü, birçok sokağımızı, caddemizi, eski görünümüne kavuşturma anlamında ciddi çalışmalar yaptık. Turizmde 1 milyon hedefini yakalayıp daha fazlasını başarmak istiyoruz. Bu yüzden bir bütün olarak bunları değerlendirip, ilimizin turizmden daha fazla pay almasını sağlamış olacağız. İnşallah önümüzdeki süreçte de Kastamonu’muzu bu manada bugün 500 binleri geçtik ama bizim yıllar önce ortaya koyduğumuz bir hedefimiz vardı. 1 milyon turist hedefimiz, onu yakalayıp daha fazlasını başarmak için hep birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“BU YILKİ HEDEFİMİZ 600 BİNİ YAKALAMAK”

Vali Yaşar Karadeniz, Turizm Haftası kutlamalarının aslında turizm sezonunun açılışı anlamına geldiğini ifade ederek; “Ama biz, Ilgaz Dağı’nda bir sezonu yeni kapattık diğer sezonu açıyoruz. Bizlerin aslında Kastamonu’da turizm sezonu daima açık. Son yıllarda yapılan çalışmalarla artık önemli mesafeler alındı. Bu kapsamda 2018 yılında gecelik konaklama sayımız 450 binden 550 binlere kadar geldi. Bu yılki hedefimiz 600 bini yakalamak. Rakamlar büyüdükçe turizmden gelen gelirlerde artacaktır. Turizmi geliştirirken hem nitelik olarak hem de nicelik olarak geliştirmemiz gerekiyor. Oluşturacağımız turizm mekanları sadece alt gelir gruplarına değil, üst gelir gruplarının da buraya gelip turizm faaliyeti içerisinde olacak şekilde sağlanmalıdır. Oluşturduğumuz turizm eylem planında bu ana hedeflerden birisidir. Hedefimiz sadece Kastamonu’ya turist getirmekten ibaret değil. Turisti burada mümkün olduğunda daha fazla ağırlamak olmalıdır. Sadece bu il merkezi olarak değil tüm ilçeleriyle birlikte planlanmasını ve birlikte ele alınmasını zorunlu kılan bir durumdur. Eğer biz, ne kadar Kastamonu içerisindeki turizm destinasyonunu genişletebilirsek şehrimize gelenleri o kadar uzun burada ağırlamış olacağız. Buda kişi başına elde edilen gelirinde artması olacaktır” diye konuştu.

“KONAKLARIN KAPASİTE İTİBARİYLE OTEL OLARAK ÇALIŞTIRILMASI RANTABL DEĞİL”

Kastamonu’nun potansiyelinin çok ama bu potansiyeli turizmin hizmetine sunmanın da önemli olduğunu vurgulayan Vali Karadeniz; “Onun için altyapı ve üstyapı yatırımları belli bir program dahilinde yapılıyor. Ama Kastamonu halkının da bu seferberliğin içerisine dahil olması gerekiyor. Örneğin konaklar restore ediliyor. Bu konağa bir Kastamonulu ailenin yerleşmesi ve misafirlerini o konakta ağırlaması gerekiyor. Böyle yaparsak bu konaklar gerçekten Kastamonu’ya hizmet vermiş olacak. Böyle yaparsak ancak turizmin gelişmesine katkı sağlamış oluruz. Yoksa konakları restore edip dernekleri, vakıflara vererek biz, istediğimiz noktaya yeterince gidemeyiz. Onun için Kastamonu halkının özellikle geçim derdindeyim diyenlerin kente yönelmesi gereken hizmet alanıdır bu. Bu işin gelirini sağlayan illerimizi biliyoruz. Başka işte çalışarak elde edeceği gelirinden çok daha fazlasını bu sayede elde edebileceği bir sektör. Konakların kapasite itibariyle otel olarak çalıştırılması rantabl değil. Ancak pansiyonculuk faaliyetinde kullanılması mümkün. Dolayısıyla bu konuda bizim ilimizde önceliklerimizden birisi olmalıdır” şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından öğrenciler tarafından şiir okunarak, müzik dinletisi gerçekleştirildi. Akabinde halk oyunları gösterileri ile program son buldu.

Programa Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakmadan Geçme