Kış Tedbirleri Alındı

Kastamonu'da, Kış Tedbirleri Koordinasyon Çalışmaları Toplantısı ve Kastamonu Afet Müdahale Planı Toplantısı gerçekleştirildi.

Kastamonu Valisi Meftun Dallı'nın başkanlığında ilgili, kamu kurum ve kuruluşlarının katılımı ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda Kış Tedbirleri Koordinasyon Çalışmaları Toplantısı ve Kastamonu Afet Müdahale Planı Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Vali Meftun Dallı; ‘Biliyorsunuz ticari araçların 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takmaları zorunlu. Onu buradan bir kere daha değerli hemşehrilerimize hatırlatmış olalım. Bu tarihler arasında kış lastiği takmayan araçlara ilgili kurumlarımız yakalandıklarında, denetimlerde, farkına vardıklarında ceza uygulayacaklar. Onu bir kere daha belirtelim. Hem kendi güvenlikler açısından hem de böyle bir cezaya maruz kalmamak açısından ticari araçlarına kış lastiklerini bir an önce artık taktırmalarında fayda var. Özel şahıslara, diğer ticari olmayan araç sahibi vatandaşlarımıza da bu tarihler arasında kış lastiği takmalarını özellikle hassasiyetle tavsiye ediyoruz, öneriyoruz. Çünkü biliyorsunuz çok ciddi bir güvenlik açısından kolaylık sağlıyor. Soğuk havalarda özellikle dört derecenin altına düşen hava koşullarında kış lastiği çok önemli hale geliyor” dedi.

‘Bu Sene Güzel Bir Kar Yağmasını Temenni Ediyoruz’

Açıklamalarına devam eden Vali Meftun Dallı; “Kardan kapanan yollarımızın en hızlı şekilde, en etkin şekilde açılabilmesi için başta karayollarımız olmak üzere İl Özel İdaremiz, orman teşkilatımız yeri geldiğinde destek verecektir. Elinde yol açma çalışmasında kullanılabilecek araç olan diğer kurumlarımızın da koordine edilmesinden İl Afet Müdürlüğümüz sorumlu olacak. Bu kurumlar arasındaki koordinasyonu AFAD sağlayacak. İlçelerimizde aynı şekilde kaymakamlarımız ilgini kurumlar arasındaki koordinasyonu merkezdekilerle, ilçelerindekilerle ve belediye başkanlarımızla iş birliği içerisinde çalışarak inşallah sağlayacaklar. Bu sene güzel bir kar yağmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

Alınan Kararlar

Kış Tedbirleri Koordinasyon Çalışmaları Toplantısı ve Kastamonu Afet Müdahale Planı Toplantısı’nda alınan kararlar; “Yerleşim birimlerinde genel hayatı etkileyeceği ve kurumlar arası koordinasyonu gerektirebileceği değerlendirilen yoğun kar yağışı ve don kapsamlı meteorolojik uyarılarda, beklenen olayların öncesinde muhtemel can ve mal zararlarının önlenmesi/azaltılması, müdahale çalışmalarının daha etkin ve verimli yapılabilmesi, vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde seyahat etmelerini ve sürücülerin trafik kural ihlal davranışlarının en aza indirilmesini sağlamak amacıyla trafik kazalarının oluşmasında önemli rol oynayan kış mevsimi koşulları ve trafik güvenliğine yönelik diğer olumsuzlukların da önüne geçilmesi amacıyla; ilimizde, yaklaşmakta olan kış mevsiminde yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi bakımından kamu kurum ve kuruluşlarımızca aşağıdaki tedbirlerin alınması uygun görülmüştür. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 08/11/2024 tarih ve 87422 sayılı Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri konulu yazısıyla kış mevsimi süresince vatandaşlarımızın, huzur ve güven içerisinde seyahat etmelerini sağlamak amacıyla aldırılması istenen tedbirlerin ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 08.11.2024 tarih ve 1666980 sayılı ‘2024-2025 Kış Programı’ konulu yazısıyla alınması istenen tedbirlerin eksiksiz şekilde uygulanmasına.

Kış Tedbirleri Alındı

‘Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’ ile kış lastiği zorunluluğu, kullanım şartları ve denetimlere ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş olup bu kapsamda ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda 1 Aralık 2024 ile takip eden yılın 1 Nisan 2025 tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğuna uyulması ve buna yönelik denetimlerin artırılmasına. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na, ‘Kış lastiği kullanma zorunluluğu’ başlıklı 65/A maddesi eklenmiş olup idari para cezalarının bu maddeye göre düzenlenmesi, terminal/otogar giriş ve çıkışları başta olmak üzere mevzuatta belirtilen veya Valiliklerce karar alınan araçların ve öğrenci taşımacılığı yapan servis araçlarının yapılan tüm kontrollerde ‘KIŞ LASTİĞİ’ bakımından da denetlenmesine. Kış şartlarının ağır ve etkili olduğu bölgelerimizde karla mücadelede görev alacak ilgili kuruluşların, kendi aralarında görev bölümü yapmasına, alınması gereken bütün tedbirlerin planlanmasına, gerektiğinde ivedilikle uygulamaya geçilerek, kurumların ellerinde bulunan araç ve gereçlerin sayıları, kullanıcı bilgileri ve sorumluların telefon numaraları Valilik Makamına ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bildirilmesine. İlgili kurum ve kuruluşlarca envanterinde bulunan, kış şartlarında kullanılabilecek çekici, kurtarıcı, arazi taşıtı vb. araçların listeleri ile bunlardan sorumlu idareci ve kullanıcıların isim ve irtibat bilgileri en kısa sürede Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğüne bildirilmesine, bilgilerin temin edilmesine müteakip İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce bilgilendirme amaçlı diğer kurum ve kuruluşlara dağıtımının sağlanmasına.

Kış Tedbirleri Alındı

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce, kış mücadelesi kapsamında kurumların merkez ve ilçelerde yer alan görevlilerinin isim ve iletişim bilgileri ilgili kurumların tamamına iletilmesine. Yoğun kar yağışı ve don ihbarı öncesinde İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulunun İl Valisi veya Vali Yardımcısı başkanlığında ilgili kurumların katılımıyla toplanması, İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinin gerekiyorsa 24 saat esasına göre ilgili kurumlardan kurumu adına karar vermeye yetkili ve kurum kaynaklarının yönetimini yapabilecek kişilerden oluşturularak faaliyete geçirilmesine. Kastamonu Meteoroloji Müdürlüğünce anlık hava tahmin bültenlerinin ilgili kurum ve kuruluşlara bildirmesine, gerektiğinde kurumlarca meteorolojiye ait www.mgm.gov.tr internet adresinden hava durumu ile ilgili bilgiler takip edilerek gerekli tedbirlerin alınmasına, Ani hava olaylarına karşı balıkçıların kısa mesajlarla bilgilendirilmesine, Zirai don riskine karşı, Meteoroloji müdürlüğünce, Tarım ve Orman İl-İlçe Müdürlükleri,  Belediye Başkanlıkları ve yazılı, görsel ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimiz ve halkın bilgilendirilmesine. İl ve İlçe Merkezi ve köylerde bulunan kimsesiz, sahipsiz ve evsiz kimselerin Belediye Başkanlıkları ve İlçe Kaymakamlıkları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca tespit edilerek barınmalarının sağlanması, sokak hayvanlarına ve yaban hayvanlarına yönelik gerekli tedbirin alınmasına.

Kış Tedbirleri Alındı

Su sayaçları, musluk ve su pompalarının donmaya karşı korunması için İl, İlçe Belediye Başkanlıklarınca vatandaşlara uygun iletişim araçlarıyla uyarı yapılması ve soba zehirlenmelerine karşı halkın yerel yönetimlerce ve medya aracılığı ile bilgilendirme yapılmasına. İl merkezi ve İlçelerde hava koşulları sebebiyle eğitim ve öğretime ara verilmesi kararının mülki idare amirince verilmesine. Orman Bölge Müdürlüğü de dahil olmak üzere karla mücadelede görev alacak tüm kamu kurum ve kuruluşlarının birbirleriyle koordine içinde hazırlıklarını yapmalarına, eksikliklerini gidermesine, karla mücadelede yetersiz kalınması durumunda ilgili kurumlar arasında araç gereç ve personel takviyesinde bulunulmasına. Aynı güzergâh üzerinde olup, birden fazla ilin sorumluluğunda olan önemli karayolu ve geçitlerde yoğun kar yağışı, buzlanma ve heyelan gibi durumlarda iller arasında koordinasyon sağlanmasına, karayolu elverişli hale gelinceye kadar araçların uygun yerlerde bekletilmesine ve terminalden çıkış yapacak otobüslerin çıkışına izin verilmemesine. Kar yağışı ve hava muhalefeti nedeniyle trafiğe kapanan yollara girmelerine izin verilmeyen araçların sürücüleri ve yolcuları konaklama tesislerinde barındırılmasına, yerel yönetimlerce imkanlar dahilinde her türlü yardımın ulaştırılmasına, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesislerden istifade etmelerinin sağlanmasına, yolda mahsur kalan vatandaşlarımız için Kızılay tarafından ikram yapılmasına. Şehir içi ve şehirler arası ‘alternatif güzergahların’ önceden belirlenerek kamuoyuna duyurulmasına, olumsuz hava koşulları nedeniyle karayolunun trafiğe kapanması ve trafik akımının yoğunlaşması halinde, kapalı olan mahalle, köy, ilçe karayoluna trafiğin yönlendirilmemesi, trafiğin açık olan ve belirlenen alternatif güzergahlara yönlendirilmesine. Karayollarında şiddetli hava akımına bağlı sis, kar sürgünü, gizli buzlanma gibi olumsuzlukların yaşandığı karayolu kesimlerine gelinmeden önce, özellikle yüksek ve ağır taşıt sürücüleri durdurularak megafonla veya LED ekranlı panel cihazı bulunan ekip otolarıyla; ‘görüş mesafesinin azaldığı’, ‘takip mesafesini arttırmaları’, ‘şerit izleme kurallarına uymaları’, ‘sis farlarını kullanmaları’, ‘yavaş ve dikkatli seyretmeleri’, ‘gündüzleri de yakını gösteren ışıklarını yakmaları’ hususlarında uyarılmasına, söz konusu alanlarda ilave tedbirlerin planlanarak uygulanmasına.

Kış Tedbirleri Alındı

Karayolunda, kar ve buzlanma çalışmalarını yürüten Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi ekiplerinin, şehir içerisinde ise Belediye ekiplerinin koordine içerisinde bulunmasına, talep edilen yardımın derhal yerine getirilmesine. Arıza, trafik kazası ve kötü hava şartları nedeniyle, yolda kalan araçların çekilip kurtarılması amacıyla kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşların vinç ve kurtarma araçlarının talep halinde gerekli yardımı yerine getirmesine. Kar, Tipi veya yetersiz donanım nedeniyle taşıt yolu üzerinde kalarak yolu kapatan araçlar, karla mücadele çalışmalarına devam edilebilmesi için mümkün olabiliyorsa bankete alınacak, mümkün olmaması halinde kolluk kuvvetleri vasıtasıyla aracın yoldan kaldırılması sağlanacaktır. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 119. maddesi gereğince; belirgin şekilde trafik düzenini ve trafik güvenliğini etkilediği görülen ve sahibi bulunmayan ve yasak yerde olmasa bile genel güvenlik bakımından tehlike yarattığı anlaşılan araçların trafik zabıtasınca, trafik zabıtasının görev almadığı veya bulunmadığı yerlerde genel zabıta tarafından kaldırılmasına. Buz Mücadelesi için depolanan kimyasal buz çözücü, tuz çözeltisi, üre, tuz ve agrega daha çok buzlanmaların olduğu kurplar, meyilli kesimler, kavşaklar ve demiryolu hemzemin geçitleri gibi tehlike oluşturacak kritik yol kesimlerinde kullanılacak olup, asfalt yollarımızın tahrip olmaması için bu kesimler haricinde kullanılmasının talep edilmemesine. Karayolları Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdaresinin saha ekipleri arasında koordinasyon faaliyetlerinin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce gerçekleştirilmesine. Vatandaşlarımızın kış şartlarında nasıl araç kullanacakları, trafikte karşılaşılabilecek riskler, trafik kazalarının nedenleri ve meydana geldiği yerler, hava, yol ve trafik durumlarına ait bilgilerin basın yayın organları ile yayınlanmasına. Yolun yapımı, bakımı ve karla kapanan yolların açılmasından sorumlu olan kurum ve kuruluşların 24 saat esasına göre görevlendirme yapmasına, 112 Acil Çağrı Merkezi, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, İl Emniyet Müdürlüğü Haber Merkezi, İl Jandarma Komutanlığı Haber Merkezinin talepleri doğrultusunda sorunlu bölgelere gerekli müdahaleyi zaman kaybetmeden yapmalarına,  112 Acil Çağrı Merkezi ve Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinden gelen ihbarlara yetki alanı gözetilmeksizin müdahale edilerek yolun açılmasına. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin, 7/24 çalışma esasına göre hazır halde bekletilerek gelen ihbarlar doğrultusunda kurtarma görevlerinde bulunmasına. Kar yağışının yoğun olarak yaşandığı bölgeler ve günlerde İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yük taşıyan araçlar üzerinde denetimlerin arttırılmasına, araçlar üzerinde gerekli tedbirleri almayan sürücülerin yol kullanımlarına kesinlikle izin verilmemesine aynı zamanda otoyollarda sorumluluk alanlarına göre otoyol jandarması ile polis birimleri arasında gerekli koordinasyonun sağlanarak bu yolların açık bulundurulmasına yönelik her türlü tedbirlerin alınmasına.

Kış Tedbirleri Alındı

Trafik ekiplerince karayolu üzerinde yapılacak olan tüm çalışma ve denetimlerde ‘Trafik Denetimlerinde ve Trafik Kazalarında Alınacak Önlemlere İlişkin Yönerge’ ye uyulmasına. Alınan bütün tedbirlere rağmen yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ, heyelan vb. sebeplerle karayollarının trafiğe kapanması veya ulaşımda aksamalar olması halinde durum en seri şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Yönetim Merkezine ve Jandarma Genel Komutanlığı Trafik İzleme ve Yönetim Merkezine bildirilmesine. Yol yapım ve onarım çalışması yapılan güzergahlarda, banket işaretlemelerinin yeniden kontrol edilerek gerekli işaretlemeler kullanılarak sürücülerin uyarılması ve işaretlemelerin yeniden kontrol edilmesinin Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğünce sağlanmasına. Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü ekiplerince ana arterlerde yapılan yol çalışmaları sırasında karayoluna bağlantısı bulunan ara yollar ve köy yollarının kapatılmaması, gerekirse bu alanlarda da yol açma ve kar temizliği çalışmaları yapılarak, kurumlar arası ikinci bir çalışma yapılmasına mahal verilmemesine. DSİ 23’üncü Bölge Müdürlüğünce kış şartlarında oluşabilecek taşkın risklerini minimuma indirmek için köprü, menfez ve dere yataklarının temizliğinin yapılmasına. İlçe Kaymakamlıklarınca kış tedbirleri ile ilgili yapılacak toplantılarda dikkat edilecek hususlar belirlenerek yanlış ihbar ve diğer konularda muhtarlar vasıtasıyla vatandaşların bilgilendirilmesinin sağlanmasına. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/H bendi gereğince köy yolunu açtırmak için her ne sebeple olursa olsun asılsız ihbarda bulunulmamasına, asılsız ihbarda bulunduğu tespit edilen kişiler hakkında, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi gereğince yasal işlem yapılmasına, (Valilik Makamının 01.11.2017 tarih ve 9315 sayılı Köy Yolları konulu Genel Emir yazısına uyulması). İlçe Kaymakamlıkları ve İl merkezinde İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı birimler ve muhtarlar bilgilendirilerek köylerde gerekli hasta taramalarının yaptırılmasına, hastanın durumuna göre tedavinin zorluğu (diyaliz hastaları vb.) ve devamlılığı arz eden durumlarda (doğum hastaları) tedbir amaçlı hastaların İlçe ve İl merkezine yönlendirilmelerine, bu kapsamda ilimize gelecek hastaların konaklama imkanları konusunda Orman Bölge Müdürlüğü misafirhanesinde 6 kişi (3 oda) İl Özel İdare Misafirhanesinde 7 kişi (3 oda) Kastamonu Belediye Başkanlığınca 10 kişinin otel ve konaklama hizmetlerinin verilebilmesi için gerekli tahsis çalışmalarının yapılmasına, özellikle köylerde ikamet eden vatandaşlarımızın taburcu edilmeleri halinde köy yolları kapalı ise taburcu sürelerinin gözden geçirilerek İl Sağlık Müdürlüğünün koordinasyonunda gerekli tedbirlerin alınmasına. Enerji ve haberleşmenin devamlılığının sağlanması amacıyla Başkent EDAŞ, Türk Telekom, TEİAŞ, KARGAZ ve ilgili kurumlarca gerekli tedbirlerin alınmasına, kurumsal olarak gerekli hazırlıkların yapılması ve kurumlar arasında koordinasyon sağlanması amacıyla Valiliğimize ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne alınan tedbirler konusunda gerekli bilgilendirmenin yapılmasına. Başkent EDAŞ şirketince kış tedbirleri amacıyla kullanılacak kar paletli araçlarından birinin, personeliyle birlikte sahil bandında görevlendirilmesine.

Kış Tedbirleri Alındı

Kış tedbirleri konusunda alınan kararların vatandaşlar tarafından da bilinmesi amacıyla Kastamonu Valiliği internet sitesinde yayımlanmasına. İl Özel İdaresinin açılacak yol önceliği listelerinin İlçe Kaymakamlıklarına gönderilmesine. Kurumlarca iş makinası, ekip ve personelin meteorolojik uyarılar öncesinde ihtiyaç olan yerlerde konuşlandırılmasına. İl Özel İdaresinin ilçelerdeki yakıt hazırlıklarının bir an önce başlamasına ve on beş gün içinde tamamlanmasına. İl Özel İdaresinin araçlarının bakım ve onarımlarının tamamlanarak 15 Aralık 2024 tarihine kadar İlçelerde çalışır durumda ve hazır bir şekilde bulundurulmasına. İlçelerdeki müracaatların Kaymakamlıklarda toplanmasına, İl’e yapılacak taleplerin Kaymakamlıklar vasıtasıyla İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ve ilgili kurumlara iletilmesine, gelen taleplerin ilgili kurumlarca öncelikle değerlendirilmesine. Vatandaşlarımızın tedbirler ve oluşabilecek acil durumlarda, ilgili kuruluşlara ve mülki amirlere ulaşılabilirliğinin sağlanmasına. Sorumlu kurum ve kuruluşlarca karla mücadele çalışmalarının karayolu trafik güvenliğini sağlayacak şekilde titizlikle yapılmasına. Kış mevsiminde karayollarının tıkanmasını önlemek ve buzlanma olan yerlerde alınacak tedbirler ile ilgili alınan kararlar bilgi için İçişleri Bakanlığına ve gerekli koordinasyonun sağlanması amacıyla komşu illerimiz olan Sinop, Karabük, Bartın, Çorum, Çankırı Valiliklerine gönderilmesine karar verilmiştir” şeklinde sıralandı.

 

Bakmadan Geçme