KIBRIS GAZİLERİNE MİLLİ MÜCADELE MADALYASI

Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan gazilere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından gönderilen Milli Mücadele Madalyası ve beratı Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle verildi. 135 gazinin Devlet Övünç Madalyası aldığı törene Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Savaş, Türkiye...

Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gazilere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından gönderilen Milli Mücadele Madalyası ve beratı Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle verildi.

135 gazinin Devlet Övünç Madalyası aldığı törene Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Savaş, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şubesi Başkanı Ali Cesuroğlu,  kurum ve kuruluş temsilcileri, gaziler ve aileleri katıldı.

“MUZAFFER BİRER GAZİ OLARAK VATANIMIZA GERİ DÖNDÜK”

Milli Mücadele Madalyası Devlet Övünç Töreni açılış programın ilk konuşmasını yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şubesi Başkanı Ali Cesuroğlu; “Kıbrıs Türk’ün can güvenliğini sağlayarak yok olmalarını önlemek ve Kıbrıs adasının megali-idea uğrunda Yunanistan’a bağlanmasına mani olmak maksadıyla 20 Temmuz 1974’de 3 bin 500 arkadaşımızla Kıbrıs Barış Harekatına katıldık. Bu harekatta bizlere verilen her türlü görevi başarıyla yerine getirdik ve muzaffer birer gazi olarak vatanımıza geri döndük. Kıbrıs gazileri üstün cesareti ve kahramanlık örnekleri göstererek emsalsiz bir zafer kazanmışlardır. Paraşütle atlayan, helikopterle inen ve denize çıkarma yapan bu kahramanlar kısa bir süre içerisinde düşmanı hezimete uğratarak Kıbrıs Türk’ünü esaretten kurtarmış ve Kıbrıs’a her iki topluma barış getirmişlerdir. Kıbrıs Barış Harekatından 45 yıl sonra olsa da muhteşem destanın nişanesi olan Milli Mücadele Madalyası, nihayet kahramanların göğsünde şerefli yerini alacaktır. Kıbrıs Barış Harekatında şehit olan 498 arkadaşımız ve Kastamonulu 8 şehidimizi aramızdan ayrılan kahraman gazi arkadaşlarımızı ve Kıbrıslı mücahitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz” dedi.

“133 KIBRIS GAZİMİZE MADALYALARINI TEVDİ EDECEĞİZ”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Savaş ise; “Bugün, Kahraman Kıbrıs gazilerimize madalyalarını tevcih etmenin gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Geçmişten bugüne mazlum coğrafyaların umudu, barış ve adaletin savunucusu bir medeniyete sahibiz. Gazi milletimiz, 15 Temmuz'da sahip olduğu iman ve cesaretle hainlere karşı koydu. Kadını, genci, yaşlısı çıplak elleriyle tankları durdurdu. Kurşunlara göğsünü siper etti. Tüm dünyaya söz konusu vatan olduğunda neler yapabileceğimizi gösterdik. Yarın da, hangi coğrafyada ihtiyaç duyulursa, yine zalimlerin karşısında olmaya devam edeceğimizden hiç şüphemiz yok. Gazilere baktığımızda yüce bir inancın ve şanlı bir tarihin yansımalarını görüyoruz, gazilerimiz için büyük bir aşk ile çalışıyoruz / çalışmaya devam edeceğiz. Bugün, KKTC tarafından hazırlanan ve mücadelenin nişanesi olan Milli Mücadele Madalyalarını takdim için bir araya geldik. Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan ve Kastamonu'muzda ikamet eden toplam 227 gazimiz bulunmaktadır. Hayatta olan gazilerimizden madalyalarını almak için müracaatta bulunanların madalyaları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından hazırlandı Bugün, 135 Kıbrıs Gazimize madalyalarını tevdi edeceğiz. Geriye 94 Gazimiz kalıyor. Bu Gazilerimizden bir kısmı KKTC'ye gittiklerinde madalyalarını aldılar Kastamonu'muzda ikamet eden ancak vefat eden gazilerimizin yakınları ile hayatta olan gazilerimiz, İl Müdürlüklerimize müracaat etmeleri halinde madalyaları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından hazırlanarak kendilerine teslim edilecektir. Milli Mücadele Madalyası bir nişanedir. Madalyalarınız, sizlere olan vefa borcumuz ve minnet duygumuzu nesiller boyunca hatırlatacak bir semboldür. Sizlere takdim edeceğimiz bu madalyalar aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının işaretidir” ifadelerini kullandı.

“KIBRIS TÜRKÜ’NÜN HER ZAMAN YANINDA DURDUK”

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Türk milletinin tarihinin büyük zaferlerle dolu olduğunu vurgulayarak; “Büyük zaferleri şehitlerimizin ve gazilerimizin fedakarlık, kahramanlıklarıyla kazandık. Kıbrıslı Türkler uğradığı zulme ve baskıya son vermekte için gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı Türk tarihinde önemli bir kahramanlık örneğidir. Kıbrıs 1960-1974 yılları arasında Rumlar’ın Kıbrıslı Türkler’e yönelik gerçekleştirdikleri zulüm, kahraman gazilerimizin aralarında bulunduğu kahraman Türk ordusu sayesinde, Kıbrıs Barış Harekatı ile 1974’te sona erdirilmiştir. Türk Askeri sadece Kıbrıslı Türklere değil adada yaşayan Rumlara da barış götürmüştür. Bunun neticesi olarak 1975’te Kıbrıs Federe Cumhuriyeti’nin ilanı ve 1983’te de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla süreç bugünlere taşınmıştır. Biz canımızla, kanımızla Kıbrıs Türkü’nün her zaman yanında durduk, durmayı da sürdüreceğiz. Kıbrıs, bizim milli davamızdır. Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nın tüm evrelerinde, Kıbrıs Barış Harekatı’nda ete kemiğe bürünen bu ruh, bugün terörle mücadelenin tüm safhalarında, Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’de ordumuzun yürüttüğü operasyonlarda kendini göstermektedir. Bilinmelidir ki, üzerinde yaşadığımız bu topraklar, şehit toprağı, gaziler otağıdır. Sonsuza kadar da böyle kalacaktır.

“TARİH SAHNESİNDE YERİMİZİ ALMAYI BAŞARIYIZ”

Kıbrıs Harekatı’nın önemine değinen Vali Yaşar Karadeniz; “Zaman zaman gazilerimizle, şehitlerimizle ilgili farklı törenler yapıyoruz. Bunlar hepsi farklı cephelerde verilmiş mücadeleler sonucunda şehitlik ve gazilik unvanlarına kavuşmuşlardır. Aslında bu mücadelelerin hiçbiri birbirinden ayrı, birbirinden kopuk değildir. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ Bölgesi’nde yaşanan sıkıntılar, nasıl Türkiye Cumhuriyeti’nin Orta Asya ile bağını koparmaya yönelik bir çaba ise, bugün Irak ve Suriye’de yaşananlar, ülkemizde yaşana terör olayları, Türkiye’yi nasıl Orta Doğu coğrafyasından koparmaya yönelik bir çabaysa, Kıbrıs ve Ege Denizi’ndeki adalar, kayalıklarda bizim etrafımızın Helenist, emperyalist bir düşünceyle çevirme çabasının bir sonucudur. Kıbrıs’ta 1974’te verilmiş mücadeleyi bu çerçevede okumak ve anlamak gerekiyor. Oradaki soydaşlarımız büyük baskı altındaydılar. O gün o çıkarma yapılmasaydı, bugün Kıbrıs’ta Türk varlığından bahsedilmeyecekti. Bir Yunan adasına dönecekti. Uluslararası ilişkiler çok uzun soluklu satranç oyunu gibidir. Bir hamle bizim yararımıza gibi görünebilir ama o hamlenin 3-5 hamle sonra bize ne getirip, ne götürdüğüne de bakmamız lazım. Zararımıza gibi görünen konular uzun soluklu baktığımızda bize milli konularda, ülkemize, milletimize faydalı sonuçlar doğurabilir. Kıbrıs Harekatına baktığımızda oradaki mücadelenin sadece bir siyasi mücadele değil, bir ekonomik mücadelede bugün görüyoruz. Akdeniz’deki petrol aramalarında bunu görüyoruz. Oradaki doğal kaynakları tüm Avrupa ülkeleri almak istiyor. Bugün oradaki doğal kaynaklarda söz sahibi olduysak, orada verilen mücadele sayesindedir. Bugünde zaman zaman uluslararası arenada sıkıntılara maruz bırakılabiliriz ama biz ülkemizin geleceği için, çocuklarımız için bu zorlukları yaşarız ve bu zorluklarda tekrardan filizlenip, çiçeklenerek tarih sahnesinde yerimizi almayı başarıyız” diyerek tüm savaşlarda mücadele eden gazileri tebrik ederek, şehitlere Allah’tan rahmet diledi.

Konuşmaların ardından 135 Kıbrıs Barış Harekatı gazisine KKTC Gazileri Milli Mücadele Devlet Övünç Madalyası takdim edildi.

Bakmadan Geçme