Kent Müzesi Müdürü Karasalihoğlu: 'Ekmek Kastamonu'nun Önemli Bir Değeri'
Kastamonu Kent Müzesi Müdürü Murat Karasalihoğlu, Kent Müzesi Bilim Günlükleri etkinliklerinin kentin kültürel ve bilimsel birikimine katkı sağlama amacını taşıdığını belirterek açıklamalarda bulundu.
Kastamonu Kent Müzesi Müdürü Murat Karasalihoğlu, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenecek olan Kent Müzesi Bilim Günlükleri etkinliklerinin kentin kültürel ve bilimsel birikimine katkı sağlama amacını taşıdığını belirterek bu etkinliklerin önemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Kastamonu Kent Müzesi olarak kenti farklı bilim alanları ve bilim insanları ile bir araya getirmek için önemli adımlar attıklarını belirten Kent Müzesi Müdürü Murat Karasalihoğlu; “Kastamonu Kent Müzesi olarak kenti farklı bilim alanları ve bilim insanları ile bir araya getirmek, çağdaş dünyadaki gelişmelere ortak etmek, dünya ile entegrasyonuna katkı sağlamak temel amaç. Aynı zamanda her zaman ulaşılabilir olmayan konularının bilgilerinin kent insanına ulaşımını sağlamak, akademik düzeydeki bilginin de sadece üniversite ortamında değil kamunun daha geniş kesiminde de ulaşılabilirliğini sağlamak” ifadelerine yer verdi.
‘Birincil Görevleri Kültür Ve Bilim Hayatına Üreterek Katkı Sağlamaktır’
Müzelerin turizme hizmet eden kurumlar olduğunu vurgulayan Murat Karasalihoğlu; “Müzeler sadece turizme hizmet etmeyen kurumlardır. Birincil görevleri kültür ve bilim hayatına üreterek katkı sağlamaktır. Bu misyonu yerine getirmeye çalışıyoruz. Ekmek tüm Anadolu için olduğu kadar Kastamonu içinde önemli bir başlık. Ekmeklere teknik anlamda bakıldığı gibi hikayesel anlamda da bakmak, dünyanın ekmek kültürünü gösterebilmek istedik. Aynı zamanda Dilek Alp, ekmek şefi olmanın yanında bir kültürel miras çalışmacısı ve Dünya Kadın Liderler Program sertifikasına sahip nadir insanlardan biri olarak birçok konuda uzman ve vizyoner bir kişi olması davet etmemizi sağladı” dedi.
‘Ekmek Kastamonu’nun Önemli Bir Değeri’
Programın içeriği hakkında bilgiler veren Kent Müzesi Müdürü Karasalihoğlu; “Dünyada ve Türkiye’den bazı önemli ya da bazen de hiç bilinmeyen ekmeklerin hikâyeleri kadın ve toplum düzleminde önemi, hikâyesi ve üretildiği toplumdaki anlamı gibi konuları açacak. Etkin Kastamonu Kent Müzesinin 3’ncü Kuruluş yıldönümü programını da içeriyor. O nedenle geçen yılın muhasebesini de programda müze olarak yapacağız. Ekmek Kastamonu’nun önemli bir değeri. Ekmeğin kutsallığı yanında toplumsal hikayeleri de yan yana gelmesi etkileyici olacak, Kastamonu ekmeklerinin tanıtım ve tüketiminde de vizyon sağlayacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
‘Geniş Bir Yelpazeye Hitap Ediyor’
Etkinliğin geniş bir yelpazeye hitap ettiğini belirten Murat Karasalihoğlu; “Etkinlik aslında sadece sektör ya da ilgili bilim alanlarının içindeki insanlara hitap etmiyor. İnsanları kasan bir etkinlik olmadığı, çok katı kuralları olmadığı için herkesin aslında bir katkı sunduğu ve enerji sağladığı etkinlik olduğu için geniş bir yelpazeye hitap ediyor. Her programda değişiyor açıkçası. Ama bu konunun daha çok ilgi çekeceğini düşünüyorum. Bilimsellikten çok tarihsel zemin yönü ağır basacak. Ekmeğe teknik anlamda bakılmayacak” dedi.
‘Kastamonu’ya Özgü Ekmek Türlerinden Örnekler Olacak’
Programın Kastamonu için önemine değinen Kent Müzesi Müdürü Murat Karasalihoğlu; “Konuşma içerisinde Kastamonu ekmekleri ve bazı hikâyelerinden de bahsedilecek. Eğer ekmeklerimizi de bir kültür ve turizm objesi olarak düşünürsek hikâyeleri konusunda yeni fikirler ve araştırmalar yapmaya yönlendirebilir bizleri. Bir aksilik olmazsa bu tadımı ve ikramı yapmayı düşünüyoruz. Kastamonu’ya özgü ekmek türlerinden örnekler olacak. Siyez ve tarhana ekmeği ile kül çöreği olacak. 2025 yılı programımız hazır. Birçok konuda ve birçok bilim insanı ile önemli bir aksilik yaşanmazsa Kent Müzesi Bilim Günleri etkinliklerini sürdürmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.