Kene uyarısı!

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Yalçın Hacıoğlu, kenelere karşı uyardı.

Doç. Dr. Hacıoğlu, özellikle güneş çarpması ve güneş yanığına dikkat çekerek; “Saat 11.00 ile 15.00 arasında başta kronik rahatsızlığı olanların, yaşlıların ve çocukların güneşe çıkmamasını veya açık havada durmamasını öneriyoruz. Eğer çıkılacaksa da koruyucu tedbirler mutlaka alınmalı. Şapka takılmalı, pamuklu giysiler kullanılmalı, güneşe maruz kalacak yerleri öretecek tarzda giysiler giyilmeli.” Saat 11.00 ile 15.00 arasında başta kronik rahatsızlığı olanların, yaşlıların ve çocukların güneşe çıkmamasını veya açık havada durmamasını öneriyoruz. Eğer çıkılacaksa da koruyucu tedbirler mutlaka alınmalı. Şapka takılmalı, pamuklu giysiler kullanılmalı, güneşe maruz kalacak yerleri öretecek tarzda giysiler giyilmeli” dedi. 

ENFEKSİYON UYARISI

Özellikle bu dönemde toksik ishallerin görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Hacıoğlu, “Stafilokok enfeksiyonlarının yaptığı toksinler, besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Özellikle de tavuk gibi gıdalar dışarıda kalırsa ve iyi pişirilmezse yendikten 6-8 saat sonra mide bulantısı, kusma ve ishalle seyreden, çoğunlukla kendini sınırlamayı bilen toksin zehirlenmelerine yol açıyor. Solunum yolu enfeksiyonu olarak özellikle legionella pneumophilia yazın sık görülüyor. Bu, klimaların içinde lokalize olabilen bir bakteriyel ajan. Klimalı alanlardan ve duş başlıklarından insanlara bulaşıp, zatürre dediğimiz akciğer enfeksiyonlarına neden oluyor. Paradoksal gibi gözükse de yazın da bakteriyel pnömoniler görülebiliyor. Tedavisi de antibiyotikle oluyor” ifadelerini kullandı.  

SİNEK VE BÖCEK ISIRIKLARINA DİKKAT

Keneler hakkında uyarıda bulunan Doç. Dr. Hacıoğlu; “Tokat ve Kastamonu civarlarında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi dediğimiz bir enfeksiyon hastalığımız var. Bu da katastrofik sonuçlar doğurabilen hastalık. Bundan dolayı kene hastalıklarına, yaz aylarında dikkat etmemiz gerekiyor. Kendimizi korumak için ormanlık yerlere giderken özellikle çalıların arasına girerken uzun çoraplar ya da ısırmayı engelleyecek tarzda giyinilmesi gerekiyor. Vücuda yapışan kene de mutlaka hekim yardımıyla çıkartılmalı. Çünkü çok ölümcül seyredebilen bir enfeksiyon” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme