KEAH'tan AMATEM bilgilendirmesi

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Zemzem Tuba Sönmez, Ayaktan Arındırma Merkeziyle (AMATEM) ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

AMATEM ile ilgili bilgi veren Sönmez; “Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ayaktan Arındırma Merkezi (AMATEM) Birim Sorumlusu olarak 1 Psikiyatri Uzmanı ve 1 Psikolog görev yapmaktadır. Alkol ve madde bağımlısı hastalarımız MHRS’den randevu alarak takip ve tedavileri düzenlenmektedir. Hatta randevu alamayan hastalarımız merkezimize müracaatta bulunduğunda randevusuzda olsa sağlık desteği sağlanmaktadır. Randevusuz hasta kabulü de yapmaktadır. Yatarak tedavi alması gereken hastalar Arındırma Merkezi (AMATEM) Hastanelerimize sevkleri yapılarak tedavi edilmektedir. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayları düzenlenmektedir. Bu çalıştaylara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yeşilay’dan ve hastanemiz Ayaktan Arındırma Merkezi (AMATEM) Birim Sorumluları çalıştaya katılmaktadır. Bu katılımlar sayesinde bağımlılıkla mücadele güçlü bir şekilde güçlü kararlar alınmakta ve değerlendirmeler yapılmaktadır” dedi.

“BAĞIMLILIK KRONİK BİR BEYİN HASTALIĞIDIR”

Bağımlılık hakkında açıklamalarda bulunana Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Edip Denizcan Yılmaz ise; “Bağımlılık tekrarlamalarda gidebilen kronik bir beyin hastalığıdır. Bağımlılık yapabilecek çok sayıda kimyasal madde bulunmaktadır. Bu maddeler beyinde zamanla kimyasal ve yapısal değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişim kişinin vücudunda madde bulunamadığında huzursuzluk, terleme, titreme, ağrı, sinirlilik gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. Kişi bu belirtilerden kurtulmak için madde arayışına gider. Detoks, terleme, bol sıvı içme, kese yaptırma gibi yöntemlerle maddenin vücuttan atılması durumunda beyin yapısı değişmediğinden bir süre sonra madde yoksunluğu tekrar hissedilir. Kişi tekrar bağımlısı olduğu madde için yoksunluk yaşar ve madde kullanımı madde etkisi yoksunluk döngüsü devam eder. Kişinin beyin yapısı değişmedikçe maddeyi vücuttan ter yoluyla atmaya çalışarak bağımlılıkla mücadele edilmesi mümkün değildir. Bağımlılık tedavisi bu konuda uzmanlaşmış hekim tarafından yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

“BİLİM DIŞI YAPILAN YANLIŞ AÇIKLAMALAR VAR”

Yılmaz son olarak; “Kamuoyuna bilim dışı yapılan yanlış açıklamalar var. Yapılan bu yanlış açıklamaları doğru bilgiyle düzeltmek isterim. Hastaların hamamda terletilmesi, şerbetler uygulanması bağımlılık tedavisinde bilimsel olarak hiçbir yeri yoktur. Hamam ortamının hastaların endorfin düzeyini artırdığını düşünürsek sadece mutlu olmaları sağlanmış olur” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme