Kaymakam Baycar 'Gizli kalmış hazineleri Türkiye'ye duyurmalıyız'
Uluslararası İnebolu Sempozyumu Kastamonu Üniversitesi, İnebolu Kaymakamlığı ve İnebolu Belediye Başkanlığı tarafından İnebolu Türk Ocağı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Uluslararası İnebolu Sempozyumu’nun açılışına İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
“CUMHURİYETİMİZ İÇİN NE YAPSAK AZDIR”
İnebolu’yu tarihi, arkeolojik, ekonomik, edebi ve coğrafi açıdan ele alan sempozyumun Düzenleme Komitesi adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Şerif Demir; “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını idrak ettiğimiz bu sene-i devriye içerisinde sadece İnebolu ile ilgili değil, Kastamonu ile ilgili de birçok önemli çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bu bizim borcumuz, bu vatana, bu millete, bu memlekete vazifemiz olarak düşünüyoruz. Biz akademisyenler İnebolu’nun değerli tarihini ortaya çıkarmak için yurdun dört bir yanından gelen değerli meslektaşlarım ile 2 gün boyunca İnebolu’yu masaya yatıracağız. Bu süreçte herkesi de bu sürece katkı sağlamaya davet ediyorum. 2 gün boyunca dolu dolu çok güzel bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Cumhuriyetimiz için ne yapsak azdır diye düşünüyoruz. Bu ülkeyi kuranları, bu cumhuriyeti ilan edenleri Mustafa Kemal Paşa şahsında şükranla, minnetle anıyorum” dedi.
İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay ise; “Sempozyum sonunda oluşturacağımız kitabın, nasıl ecdadımız bize 100 yıl önce bu ülkeyi teslim ettiyse, bizimde çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miraslardan olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“BU GİZLİ KALMIŞ HAZİNELERİ TÜM TÜRKİYE’YE DUYURMAMIZ LAZIM”
İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, katılımcılara teşekkür ederek; “Uluslararası İnebolu Sempozyumu çok kıymet verdiğimiz bir çalışma olacak. Çünkü üzerinde yaşadığımız bu ilçe Türkiye’nin en kıymetli ilçelerinden biri. 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü’nü birlikte yaşadık. Akabinde Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü’nü gerçekleştirdik. Buradan Kastamonu’ya kadar, büyük bir coşkuyla, büyük bir katılım ile hep beraber yürüdük. Çünkü İnebolu, Türkiye’nin Kurtuluş Mücadelesinde katkı sunan ender ilçelerden biri. İstiklal Mücadelesi veren Türkiye’nin mühimmat, cephane sıkıntısı yaşadığı en sıkıntılı dönemlerde can suyu olan silahlar o dönemde İnebolu’dan gitti. Türkiye’nin bugünkü bağımsızlığına en büyük katkılardan biri de burada İnebolulu hemşehrilerimizden, atalarımızdan oldu. Onlara gerçekten minnet ve şükran borcumuz var. Dolayısıyla bizim bu gizli kalmış hazineleri tüm Türkiye’ye duyurmamız lazım. Bu sempozyumda bu minvalde ortaya çıktı” diye konuştu.
“BU BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR ŞEREF”
İnebolu’nun gerçek bir hazine olduğunu vurgulayan Kaymakam Baycar; “İnebolu, Türkiye’de Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası’na sahip olan tek ilçe. Bu bizim için büyük bir şeref. Gerçekleştirdikleri kahramanlıklardan dolayı bu madalya verildi. Malumunuz İstiklal Savaşı dönemlerinde insanlarımız zaten geçim sıkıntısı yaşıyordu. 3 yıl boyunca deniz yoluyla gelen silahlar kayıkçılar locamız tarafından büyük bir fedakarlıkla taşındı ve sırt üzerinde, kağnılarla Ankara’ya ulaştırıldı. Bunu yaparken, 100’ü aşkın üyesi bulunan kayıkçılar locası, büyük bir fedakarlıkla yaptıkları çalışma karşısında herhangi bir ücret almadılar. Dolayısıyla Mustafa Kemal Paşa tarafından atalarımızın bu gayretleri, fedakarlıkları takdirle karşılandı ve TBMM’nin 66 sayılı kanunu ile İnebolu İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi. Tabii İnebolu’nun gayretleri sadece kayıkçı locasının çalışmaları ve cephane taşımadan ibaret değildi. Büyük bir bilinç oluştu burada. O dönemde buradaki gençler örgütlendi ve Kurtuluş Mücadelesi’nin fikir çalışmalarının önemli merkezlerinden birini de İnebolu’da oluşturdular” şeklinde konuştu.
“DÜNYANIN EN GÜZEL İLÇELERİNDEN BİRİSİNDEYİZ”
Tarihinin dışında İnebolu’nun mimarisiyle göz dolduran bir ilçe olduğunu vurgulayan Kaymakam Baycar; “Dünyanın en güzel ilçelerinden birisindeyiz. 400’ü aşkın tescilli konak, bina ve evlerimiz var. Bu kadar harika bir mimariye sahip ender ilçemiz var. Bunun yanında İnebolu en eski ticari hayata sahip olan yerlerden biri. Osmanlı Devleti’nin en eski Ticaret Odalarından biri İnebolu Ticaret Odası’dır. Türkiye’de çok büyük işadamları İnebolu Ticaret Odası’na kayıtlı. Vehbi Koç buna dahil. İnebolu birçok tarihi binaya da ev sahipliği yapmakta. Kent Müzemiz, eski Askerlik Şubemiz görülmeye şayan ender güzelliklerden. İnebolu’da 100 yıl öncede muhteşem bir sanat, spor ve kültürel etkinliklerde gerçekleştiriliyordu. Birçok değerli insanımız hayatlarının büyük bir bölümünü İnebolu’da geçirdiler. Oğuz Atay, Orhan Şaik Gökyay bunlardan bazıları” diyerek, sempozyuma destek verenlere teşekkür etti.
Protokol konuşmaların ardından Nurhayat Ergün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İnebolu’ya Gelişi ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Akabinde başlayan sempozyum kapsamında 7 bölümde İnebolu’nun tarihi, arkeolojik, ekonomik, edebi ve coğrafi açıdan önemi ele alındı.