KASTEXPO Fuarı Sona Erdi

KASİAD ve KASİAD Vakfı'nın düzenlediği, Kastamonu iş dünyasının buluşma arenası olan, Kastamonu Sanayi ve İş Dünyası'nın, 13-16 Aralık'ta 4 gün süren, bu yıl 3'ncüsü düzenlenen Türkiye'nin İlk Ticari Şehircilik İhtisas Fuarı KASTEXPO tamamlandı.

KASİAD ve KASİAD Vakfı’nın düzenlediği, Kastamonu iş dünyasının buluşma arenası olan, Kastamonu Sanayi ve İş Dünyası’nın, 13-16 Aralık’ta 4 gün süren, bu yıl 3’ncüsü düzenlenen Türkiye’nin İlk Ticari Şehircilik İhtisas Fuarı KASTEXPO tamamlandı.

KASTEXPO Fuarı ile ilgili olarak Kastamonu Sanayiciler İşadamları Derneği (KASİAD) ve KASİAD Vakfı Genel Sekreteri Cemal Şenol değerlendirmede bulundu. 

Cemal Şenol yaptığı değerlendirme konuşmasında, “KASTEXPO İhtisas Fuarı gerçekten Kastamonu sanayicisinin ufkunu açtı. Aynı zamanda diğer illere de rol model olduk. Çünkü bu fuarı Türkiye’de Kastamonu sanayicilerinin dışında yapan yok. Bu yıl üçüncüsünü yapıyoruz. Çok başarılı bir fuar oldu, özellikle üçüncü fuar hem sanayi açısından hem ticaretin gelişmesi açısından hem de network açısından gerçekten mükemmel bir fuar oldu. Bunu ben söylemiyorum. Bana gelen olumlu tepkilerden bahsediyorum, Hatta. Fuar'da eksi düşüncesi olan bile bugün Fuar’a geldikten sonra bakış açım değişti diyen insanlarla karşılaştım. Bunlar sanayici ve belki sanayicinin güvene ihtiyacı var. Kastamonularda gerçekten o güveni veren iş adamlarımız var çünkü sanayinin Türkiye genelinde bel kemiği, önderi, Türk sanayisine yön veren Kastamonular olduğuna inananlardanım. Çünkü biz tornadan geliyoruz. Çünkü biz kalıp sektöründen geliyoruz. Çünkü biz makine sektöründen geliyoruz. Çünkü biz denizcilikten geliyoruz. Çünkü biz mermercilikten geliyoruz. Çünkü biz ahşaptan mobilya sektöründen geliyoruz. 10 tane böyle sektör var ki o sektörlerin amiral gemisi Kastamonu’da bu fuarla birlikte İstanbul’da sıradan gelip gurbette nüfus potansiyelin önüne sanayi potansiyeli çıkmaya başladı. Bu sanayi potansiyeline gerçekten inanamıyor insanlar, buraya Kayalar mutfağın sahibi geldi ya müthiş bir şey yapmışsınız dedi. Bu fuarımıza Trabzonlu, Düzceli, Konyalı, Zonguldaklısı da geliyor. Çok sayıdan illerimizden ziyaretçilerimiz geliyor. Bunu gördükten sonra müthiş bir şey becerdiğimizi görüyoruz. Nasıl becerdiniz derseniz, bu illere brifing vermiş bir insanım ama eksiğimiz yok mudur? Mutlaka vardır eksik olduğumuz alanlarda işte katılımcılarla birlikte, siz basın mensuplarımızla birlikte bunların üstesinden çıkacağız. Her şey mükemmel olamaz zaten ama ben bunun dönüşünün daha 3 sene 5 sene sonra daha da verimli ve olumlu olacağını düşünüyorum. Çünkü bugün baktığın zaman, Kastamonu’ya faydası var dediğin zaman, biz zaten hep fiziken burada İstanbul’dayız ama beyin göçü hala Kastamonu’da ve her zaman Kastamonu’yu düşünüyoruz. Kastamonu’ya 2 tane ve daha fazla yatırımcı yönlendirebiliyorsak ne mutlu bizlere, bunun mücadelesini veriyoruz. Kastamonu’yu bulunduğumuz platformlarda öne çıkartabiliyorsak ne mutlu bize. Kastamonu’nun sanayicilerini birbirine ticari anlamda entegre edebiliyorsak, ne mutlu bize” dedi. 

‘Eksik Olduğumuz Alanlardan Hep Birlik Ve Beraberlik İçinde Çıkacağız’

Cemal Şenol konuşmasının devamında da, “Bunun yanında sosyal faaliyetlerimiz yok mu? Tabii ki var işte ihtiyaç sahipleri nedir? Çocuklarımızadır. Bursla ilgili bunları elimizden geldiği kadar imkânlar doğrultusunda her noktada var olmaya çalışıyoruz. Olabildiğimiz kadar tabii ki mutlaka eksiklerimiz vardır. Yani çok dört dörtlük diyemem. Daha eksik olduğumuz şey vardır ama eksik olduğumuz alanlardan da hep birlik ve beraberlik içinde çıkacağız. Buraya katılımcı firma yüze yakın 96- 97 firma var ama kurumlarla birlikte 120 işte Valilik, İMES’dir, KATSO, Kastamonu Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu Ticaret İl Müdürlüğü, Kastamonu Kalkınma Ajansları, KOSGEB, TKDK, KUZKA ve diğerleri gibi bunları firma anlamında söylemediğimiz için söylüyorum, bu kurumlarla birlikte 120’ye yakın stanttımız var. Bir daha yapar mıyız? Şu anda yirmiye yakın firmadan ne zaman yapacaksın diye talep aldık, inşallah yaparız. Biz bunu 3 senede bir yapıyorduk, belki 3 sene sonra tekrar yaparız. 2 seneye indirir miyiz bilemem. Fazla da iş dünyasına yük olmakta olmaz her sene yapılamaz. Çünkü fuar işi biraz yorucu iş, ama beni mutlu eden şey bir iş adamımız firma sahibi de Öztürk Makina fuarımıza oğluyla beraber gelmiş gezmeye. Beni mutlu eden bu işte. Baba biz burada niye yokuz? İşte beni mutlu eden bu gerçekten diyor. Baba bir daha ki sene biz de burada yer alalım demiş, ben de tebrik ettim çocuğu gerçekten biz işte bizden sonraki nesile bir şey bırakabiliyorsak ne mutlu işte bu. Yani ne bırakacağım, para ikinci, üçüncü planda olması lazım. Maneviyat daha önemli işte burada bütün sanayicilerimiz hakikaten sektörün amiral gemisi. Hemşerilerimizin firmaları hepsi de önemli, alanında örnek olacak firma ve üreticilerimiz. Bu hizmet veren tüm firma ve sektörlerimizi KASİAD ailesi olarak kutluyor ve başarılar diliyorum” diye konuştu.

‘Fuarımıza Afrikalı Çok Sayıda Kişi Katıldı’

“Sanayicilerimizin çoğu da 50 yaş üzerinde ama bu hemşerilerimiz, iş insanı ve işadamlarımız memleket özlemini burada da gideremiyor, burada dostlarıyla buluşuyor, hemşerileriyle buluşuyor” diye konuşmasına devam eden Cemal Şenol, “Çünkü sanayinin bel kemiği İstanbul’da yok? Sanayi nerede? Gebze Dilovası’nda, bu tarafa geliyorsun. Avrupa Yakası’nda İkitelli, Hadımköy Çerkezköye gidiyorsun, Silivri’ye kadar gidiyorsun, yani İstanbul’da bunları buluşturmak hakikaten çok kayda değer bir şey. Bana göre İstanbul’un Merkezinde, İstanbul’un Fuar Merkezinde Dilovası’ndan, Gebze’den sanayiciyi getireceksin. Bir tarafında Çerkezköy Çorlu’dan getireceksin, buluşturacaksın. Bunları buluşturmak bile bir maneviyattır. Bu maneviyatta ön plana çıkması lazım diye düşünüyorum. KASİAD ve KASİAD Vakfı’mızın düzenlediği, Kastamonu iş dünyasının buluşma arenası olan Türkiye’nin İlk Ticari Şehircilik İhtisas Kastamonu Sanayi ve İş Dünyası KASTEXPO Fuarımızda yer alan, Afrika Ticari İlişkiler Toplantısı B2B programımıza katılan Afrikalı İşadamı ve İş İnsanları da etkinliklerimizden çok istifade ettiler. Fuarda yer alan firmalarımız ile görüşmeler yaptılar. Fuarımıza Afrikalı çok sayıda kişi katıldı. Perge Uluslararası Fuarcılık şirketi onun mihmandarlığını yaptı ve fuarımıza getirdi. Birçok yurtdışı bağlantılı firmalarımız var. Belki profesyonel uluslararası fuarlara katılmış ama yeni firmalarımız da var. Yani hiç daha fuara katılmamış firmalarımız da var. Onlar fuarımızdan aldığı bilgi, görüş ve çalışmalarla birlikte önümüzdeki yıllarda belki Uluslararası fuarlara katılacaklar, başka organizasyonlara katılma fırsatı yakalayacaklar. Burası onlar için bir rol model oldu. Ziyarete gelenler için iyi de bir fırsat oldu. Afrika'dan gelen İş Sanayiciler, İş Dünyasındaki temsilcilerinin fuarımıza gelmeleri bile güzel, burada bulunmaları bile yeterli. Çünkü ülkelerine gittiği zaman ticaret bağı olmasa bile yöresel anlamda bir vilayetin insanları fuar yapmış kardeşim, üretmedikleri şey yok dedikleri zaman, ülkelerine bile söylemeleri bizler için yeterli. bunun reklam olayı var. Basın mensupları sayesinde, basında çıkan haberler, başka görsel basındakiler, uluslararası televizyonlarda Kastamonu’nun ismi geçmesi bile bizim için çok önemli. Kastamonu’nun özellikle profesyonel tanıtıma çok ihtiyacı var. Tanıtımın dışında çok fazla bir şeye ihtiyacı yok ama tanıtım her alanda bir numara olması gerekiyor” dedi.

‘Savunma Sanayinin Çözüm Ortağı Olmak Gerçekten Çok Önemli Bir Şey’

KASİAD ve KASİAD Vakfı Genel Sekreteri Cemal Şenol konuşmasının sonunda; “Her şeyden önce biz Şerife Bacı’nın torunlarıyız. İstiklal Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşında kazma, kürek, top, tüfek denilen şeylerle, o kağnı arabalarıyla mücadele etmiş bizim dedelerimiz. Şimdi o memleketin evlatlarının torunları bugün Savunma Sanayi’nin çözüm ortağı olmuş. Savunma Sanayine gerçekten direkt veya endirekt çalışan 100 tane firmamız var. Bu da bizim Kastamonuların gururudur. Bugüne baktığımız zaman o günün dedelerimizin torunları olaraktan biz burada Savunma Sanayinin çözüm ortağı almışız. O gün de devletimize sahip çıkmışız. Bugün de devletimizin ayakta kalması için savunma sanayinin çözüm ortağı olmak gerçekten çok önemli bir şey. Türkiye’nin İlk Ticari Şehircilik İhtisas Fuarı KASTEXPO’ya katılan başta Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı olmak üzere katılan tüm protokol üyelerimize, Kurum ve Kuruluş Müdür ve Temsilcilerine, STK Başkan ve Yöneticilerine, İşadamlarımıza, KASİAD ailemize, tüm ziyaretçilerimize emeği ve katkısı geçen tüm herkese KASİAD olarak çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 

Özel Haber

Bakmadan Geçme