Kastamonu Simid Tiridi Nedir? Nasıl Yapılır ?
Gastronomi alanında 812 çeşit yemeği ve coğrafi işaretli ürünleriyle herkesi kendine hayran bırakan Kastamonu, simid tiridi ile de Türkiye de ve dünyada yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.
Gastronomi alanında 812 çeşit yemeği ve coğrafi işaretli ürünleriyle herkesi kendine hayran bırakan Kastamonu, simid tiridi ile de Türkiye'de ve dünyada yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.
Etli ekmeği, kuyu kebabı, çekme helvası, ecevit çorbası, banduması, sarımsağı, simid tiridi, ekşili pilavı, pastırmalı ekmeği ve pastırmasıyla göz önünde olan Kastamonu, yöresel lezzet tutkunlarının uğrak noktası olmaya devam ediyor.
Adına türküler yazılan ve 2019 yılında coğrafi işaret alan simit tiridi, Kastamonu’ya özgü ve coğrafi işaret alan susamsız bir diğer adıyla kel simid ile yapılıyor.
Kastamonu’ya özgü simid tiridini, Türkiye’nin başka yörelerinde yapılan tiridlerden ayıran belirgin özellikler bulunuyor.
Bu belirgin özellikler arasında dikkat edilmesi gerekenler, tirid yapılırken kullanılan simidin kel yani susamsız olması, simidin bayatlaması, ve simitlerin kemik suyunda pişirilmesi olarak karşımıza çıkıyor.
Simit Tiridi Nedir?
Kemik suyu ile ıslatılan kel simidlerin üzerine, sarımsaklı yoğurt, kavrulmuş kıyma ve tereyağı dökülerek hazırlanan Kastamonu yöresine has bir yemek olarak biliniyor.
Simid Tiridi Nasıl Yapılır?
Bir çok kişi, Kastamonu’ya ait Simid Tiridinin nasıl yapıldığını merak ediyor. Peki simid tiridi nasıl yapılıyor? İşte detaylar…
Bayatlayan simitler küçük parçalar halinde koparılıyor. Koparılan bu simitler , kaynayan et suyunun içine atılarak yumuşatılıyor. Yumuşayan simitler bir kevgir yardımıyla tepsiye alınıyor. Ardından yöresel lezzete sarımsaklı yoğurt ekleniyor. Kıyma, zeytinyağı ile güzelce kavrulduktan sonra simitlerin üzerine dökülüyor. Ardından Ocak’ta kızdırılan tereyağı etin üzerine dökülerek servis ediliyor.
Bu sayede simid tiridi yemeye hazır hale geliyor.