Kastamonu'nun Neyi Meşhur ?

Türkiye'nin cennet köşelerinden olan Kastamonu gezilecek yerleri, yemekleri ve yöresel el ürünleriyle ziyaretçilerin gönlünü fethetmeye devam ediyor.

Türkiye’nin cennet köşelerinden olan Kastamonu gezilecek yerleri, yemekleri ve yöresel el ürünleriyle dikkat çekiyor. Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Kastamonu’nun, kuzeyinde İsfendiyar (Küre) Dağları, güneyinde ise Ilgaz Dağları bulunuyor. Kastamonu, Sinop, Çorum, Çankırı, Bartın ve Karabük'e komşu olmasının yanı sıra Cide, Doğanyurt, İnebolu, Bozkurt, Abana, Çatalzeytin ilçeleri ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. 

Bilinen tarihi Hitit İmparatorluğu ile başlayan ve şehrin Türk hâkimiyetine girişi ise 1105 yılında Danişmentliler zamanında gerçekleşen Kastamonu, Evliyalar Şehri olarak anılıyor. Kastamonu, tarihi ve birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle, Pompeiopolis ve Evkaya Mezarları gibi kıymetli arkeolojik alanları da bünyesinde barındırıyor. 

Öte yandan Kastamonu, Milli Mücadele yıllarında Karadeniz'den gelen cephanelerin Anadolu'ya güvenli bir şekilde sevk edilmesi için önemli bir nokta oldu. 
Türk- İslam kültürünün hâkim olduğu Selçuklular, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu dönemleri, Kastamonu'da bulunan tarihi yapıların büyük oluşmasında büyük katkı sağladı. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri Külliyesi ve Hazreti Pir Külliyesi şehrin simge yapıları arasında yer alıyor.

Ayrıca Osmanlının şehirde inşa ettiği ilk anıtsal eseri olma özelliğini taşıyan Nasrullah Camii, Milli Mücadele yıllarında Mehmet Akif Ersoy'un mücadeleyi destekleyen konuşmalarını burada  yapması, sonrasında İstiklal Marşı'nı ilk kez Nasrullah Camii’nde okuması sebebiyle büyük önem taşıyor. Cumhuriyetin ilanından sonra ise Mustafa Kemal Atatürk'ün Ağustos 1925'te Kastamonu'da yaptığı Kıyafet ve Şapka İnkılâbı yakın tarihin önemli olayları arasında yer alıyor. 

Kastamonu tarihi ve manevî değerlerinin yanında doğa turizmi için de eşine az rastlanan iller arasında yer alıyor. Küre Dağları Milli Parkı 2012 yılında sürdürülebilir turizm faaliyetleri ve iyi yönetilmesi sebebiyle PAN Parks Sertifikası almış olup Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın ise 13. Panpark'ı oldu.

Ayrıca kış sporları adına önemli bir yere sahip olan Ilgaz Dağı Milli Parkı da doğa yürüyüşü, tırmanış, kayak gibi farklı macera sporların yapılabileceği bir bölge olarak sıklıkla tercih ediliyor. 

Bunun yanı sıra Kastamonu dünyanın en derin 2. kanyonu olan Valla Kanyonu, dünyanın en büyük 4. mağarası olan lIgarini Mağarası, cam seyir terasına sahip İncekaya Kanyonu, 10 metrelik Ilıca Şelalesi ve İnebolu, Cide, Bozkurt ve Abana gibi eşsiz sahillere sahip bir doğa harikası olarak ziyaretçilerini mest etmeye devam ediyor. Öte yandan, Kastamonu’da çok sayıda tarihi konak bulunuyor. 

Kastamonu yemekleri, gezilecek tarihi yerleri ve hediyelik eşya çeşitleri ile dikkat çeken bir şehir olarak karşımıza çıkarken, en meşhur ürünleri arasında ise Taşköprü sarımsağı, çekme helvası, banduması, pastırması ve etli ekmeği yer alıyor. 

Kastamonu'nun Neyi Meşhur?

Kastamonu’nun birçok meşhur ürünü ve ziyaret noktası bulunuyor. Kastamonu kalesi, muhteşem şehri ve manzarayı gören konumu ile harika bir görünüm sergiliyor.
Bununla birlikte eksiksiz bir şekilde dizayn edilen Memleket Kütüphanesi, tarihi yapısı ile de oldukça dikkat çekiyor. 
Safranbolu evleri ile benzerlik gösteren İnebolu Evleri, modern görünüşü ile hem klasik, hem de romantik tarzı ile muhteşem bir görüntülere ev sahipliği yapıyor. Bunların yanı sıra kendine has lezzetleri ile de dikkat çeken Kastamonu'nun etli ekmek, pastırma ve Taşköprü sarımsağı gibi ürünleri de dikkat çekiyor.

Kastamonu'nun En Meşhur Yemekleri

Kastamonu kendine özgü birçok yemeği ile de zengin bir mutfak kültürüne sahip olarak biliniyor. 

Kastamonu, zengin bir mutfağa sahip ve kendine özgü birçok çeşit yemeği ile çığır açmaya devam ediyor. Buraya ait en lezzetli yemeklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir;

Kuyu Kebabı, Banduma, Çekme Helva, Etli Ekmek, Ekşili Pilav, Simit Tiridi, Patates Paçası, Ala Pilavı, Köle Hamuru, Tosya Pirinci, Pastırma, Üryani Eriği, Siyez Bulguru, Mıklama, Ala Pilav, Oğmaç Çorbası, Tarhanalı Çörek.

Kastamonu’dan Alınabilecek Hediyelik Eşyalar 

Kastamonu, büyük mesai harcanarak elde edilen dokuma çeşitleri ile oldukça meşhur bir şehir olarak ön plana çıkıyor. Buradaki yöresel halı veya kilim modelleri oldukça dikkat çekiyor. Öte yandan Kastamonu taş baskı ürünleri ile de adından sıklıkla söz ettiriyor. Bu ürünler çarşı tezgahlarının vazgeçilmez hediyelikleri arasında yer alıyor. 

Modern, şık ve zarif desenleri ile oldukça ilgi odağı olan Ahşap oymacılığı Kastamonu'da vazgeçilmez bir sanat olarak parmakla gösteriliyor. Bu bölgede ahşap oymacılığı sanatı yıllardır devam ediyor. Oymacılık sanatı, hem yerel halk hem de ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Hediyelik eşya olarak tercih edilen bu ürünler çok seviliyor. 

Kastamonu’nun Meşhur Tatlıları 

Kastamonu, yöresel tatlıları oldukça meşhur bir şehir olarak ön plana çıkıyor. Damaklarda eşsiz bir tat bırakan tatlılar şu şekilde; 

Lokma tatlısına benzeyen faklı bir lezzet olan Cırık Tatlısı Kastamonu’nun köylerinde ve ilçelerinde düğünlerin baş tatlısı olarak tercih ediliyor. Bu tatlı biraz cıvık kıvamındaki hamurla yapılarak, kızartma işleminden sonra şerbetleniyor. 

Kaşık helvası, pudra şekeri, un ile iyice kavrularak şerbet ile bağlanan bir tatlı olarak yapılıyor. 

Üryan Eriği Hoşafı, Kastamonu’da yetişen biraz ekşimsi bir tadı olan meyve çeşidi ile yemek salonlarında ve restoranlarda özellikle tercih edilen tatlar arasında yer alıyor. 
 

Bakmadan Geçme