Kastamonu İl Sağlık'tan kanser tarama vurgusu

'Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı' etkinlikleri kapsamında Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Merkez Toplum Sağlığı Merkezi ziyaret edildi.

Kastamonu İl Sağlık'tan kanser tarama vurgusu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İl Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Fatih Şerifoğlu ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Atakan Özdemir “Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı” etkinlikleri kapsamında Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Merkez Toplum Sağlığı Merkezi’ni ziyaret etti. 

Dr. Yüksel Kutlu; Cide’den meme kanseri taramasını yaptırmak üzere getirilen grup ile yaptığı konuşmada; “Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Her yıl Ekim ayında düzenlenen ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ dünya çapında 2,3 milyon kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde dünyadaki çalışmalara paralel olarak ülkemizde de Bakanlığımızca yürütülen tarama programlarının etkisi ile daha erken evrede teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanabilmektedir. Kadınlarımız meme kanserinin risk faktörleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri konularında bilgilendirilmeli, kanserden korunacak sağlıklı yaşama yönlendirilmelidir. Sebze meyveden zengin beslenmeli ve hareketli yaşamalıdır. Her kadın 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalı yılda bir hekim tarafından muayene edilmeli, 40 yaş üstü her kadın ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı şişlik sertlik var mı kontrol etmeli iki yılda bir de hekim kontrolüne gitmeli ayrıca mamografi çektirmelidir” dedi. 

KANSER TARAMA PROJESİ

Kanser Tarama Projesi hakkında da bilgi veren Dr. Kutlu; “İlimizde 2022 yılı mart ayında başlattığımız ‘Kanser Tarama Projesi’ kapsamında Kastamonu merkez ve İnebolu ilçelerimizdeki mamografi çekim merkezlerine uygun, yakın ilçelerden vatandaşlarımız Toplum Sağlığı Merkezlerince organize edilip getirilmekte, önce kanser taramaları yapılmakta akabinde ilimizin tarihi kültürel manevi değeri olan noktalarına gezi programı düzenlenmektedir. Bugün sizler taramanızı yaptırdıktan sonra İl Özel İdaresi yemekhanesinde yenecek öğle yemeği sonrasında Nasrullah Kadı Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, İsmailbey Camii, Atabeygazi Camii ve Yakupağa külliyelerini ziyaret edeceksiniz. Hem bu organizasyona katılmanızı sağlayan Cide Toplum Sağlığı Merkezi personellerine hem de taramalarınızı gerçekleştiren Merkez Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarına ve buraya gelerek tarama programına en büyük katkıyı sağlayan sizlere teşekkür ederim” diyerek; katılımcılara “Erken Teşhis Hayat Kurtarır” sloganıyla hazırlanan bez çanta, not defteri ve kalemleri armağan etti.

Özel Haber

Bakmadan Geçme