Kastamonu'da Ne Yenir ?

Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, ağırlıklı olarak et ve hamur işinin tüketildiği Kastamonu, yemek kültüründe ki çeşitliliği ile de Türkiye'nin göz bebeği olmaya devam ediyor.

Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, ağırlıklı olarak et ve hamur işinin tüketildiği Kastamonu, yemek kültüründe ki çeşitliliği ile de Türkiye’nin göz bebeği olmaya devam ediyor.

Hamur işi, et yemekleri, kebaplar, çorbalar, tatlılar ve daha birçok yöresel lezzetin başkenti olarak bilinen Kastamonu, coğrafi, kültürel ve lezzet anlamında misafirlerini kendisine hayran bırakıyor. 

Mutfak kültürünün günümüzde aktif olarak yaşatıldığı Kastamonu, geçmiş ve gelecek arasında sağlam bir köprü görevi görüyor.
Kastamonu, gezilecek birçok güzelliği bünyesinde barındırırken, gezerken acıktıran bir şehir olarak biliniyor.

Kastamonu, doğası, yemekleri ve misafirperverlik anlayışı ile Karadeniz’in incisi olamaya devam ediyor. 
Kenti gezmeye gelenler doğa harikası birçok noktayı ziyaret ettikten sonra yöresel lezzetleri de tadıyor.

Farklı tatları bir potada eriten Kastamonu, patates paçası ile de ön plana çıkıyor. 
Patates paçası, Kastamonu’nun merkezinde ve ilçelerinde sıklıkla yapılan ve sevilen bir yemek olarak biliniyor.

Bu enfes lezzet, hem ana yemek olarak tüketilirken hem de ana yemeklerin yanında tercih edilen bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. 
Coğrafi işaret alan ve Taşköprü’de yetişen sarımsak, paça yaparken kullanılan en önemli ve vazgeçilmez bir malzeme olarak biliniyor.

Patates Paçası Nedir ? Patates Paçası Nasıl Yapılır ?

Patates Paçası Kastamonu’ya ait yöresel lezzet olarak biliniyor. Bu yemek, haşlanan patatesin, sarımsağın, nişastanın, yoğurdun, salçanın, yumurtanın, margarinin harmanlanması ve pişirilmesi ile yapılıyor.

Öncelikle orta boy olan 5 tane patates haşlanıyor. Haşlanan patates, soğumaya bırakıldıktan sonra bir çatal yardımıyla eziliyor.

Ezilen patateslerin üzerine 4, 5 kepçe yoğurt ekleniyor. Cıvık bir kıvam alan bu karışıma 2 yemek kaşığı nişasta, 1 yumurta, 5 diş Taşköprü sarımsağı eklenerek iyice karıştırılıyor. Geniş bir tencereye hazırlanan malzemenin ölçüsüne göre 200 gram margarin ve 3 kaşık salça eklenerek eritiliyor. Eriyen ve salçayla harmanlanan yağın üzerine hazırlanan karışım dökülüyor. Tencerenin ağzı kapatılarak ve karıştırma işlemi yapmadan yaklaşık 40 dakika kısık ateşte pişiriliyor. Paçanın her yerinin eşit bir şekilde pişmesi gerekiyor. Özellikle sarımsak tutkunlarının vazgeçilmez yemeği olarak bilinen patates paçası tok tutması ile biliniyor. Bu yöresel lezzet, Kastamonu halkı tarafından da oldukça seviliyor. 
 
 

Bakmadan Geçme