• Haberler
  • Genel
  • Kastamonu'da halk otobüslerine yüzde 86,67 zam!

Kastamonu'da halk otobüslerine yüzde 86,67 zam!

Belediye Meclisi eylül ayı olağan ikinci toplantısı, Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda ilk gündem maddesinde Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilen S.S. Kastamonu Minibüsçüler Kooperatifi Özel Halk Otobüsü İşletmesi, toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlananlara ilişkin gelir desteği ödemesine ilişkin kooperatife gerekli gelir desteği konulu madde komisyon doğrultusunda oy çokluğuyla kabul edildi. Söz konusu maddeyle tam kart satış fiyatı 56 lira, öğrenci kart satış fiyatı 70 lira, ücretsiz serbest kart fiyatı 70 lira, kart vize ücretleri yıllık 42 lira, ücretsiz 65 yaş serbest kart vize ücreti 42 lira, engelli serbest vize ücreti 42 lira oldu. Banka kredi kartı komisyon ücreti ise 50 kuruştan 1 liraya yükseldi.

HALK OTOBÜSLERİ YÜZDE 86,67 ORANINDA ZAMLANDI

Diğer gündem maddesinde ise Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilen S.S. Kastamonu Minibüsçüler Kooperatifi Özel Halk Otobüsü İşletmesi’nin 2023 Ocak ayında asgari ücrete yüzde 55, 2023 temmuz ayında yüzde 34 olmak üzere yüzde 88 oranında ücret artışı yapılması, akaryakıt fiyatlarında yüzde 100’e varan fiyat artışları sonrasında ve diğer giderleri olan bakım, yağ, lastik, işçilik, amortisman giderleri, taşıt ve maliye vergileri olmak üzere bir çok giderde meydana gelen fiyat değişiklikleri nedeniyle yolcu ücret tarifesinde artış yapılmasına ilişkin görüşülen komisyon kararı oy çokluğuyla kabul edildi. Söz konusu maddeyle şehir içi öğrenci yolcu tarifesi 5,50 liradan 9 liraya, şehir içi tam yolcu tarifesi 7,50 liradan 14 liraya yükselerek yüzde 86,67 oranında zam uygulanmış oldu.

OTOBÜSLERE GELİR DESTEĞİ REDDEDİLDİ

Öte yandan Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen S.S. Kastamonu Minibüsçüler Kooperatifi Özel Halk Otobüsü İşletmesi, toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlananlara ilişkin gelir desteği verilmesi komisyonca reddedildi. 

İYİ PARTİ VE MHP’NİN OYLARIYLA 100 MİLYON LİRAYA YETKİ VERİLDİ

Diğer gündem maddesinde Ana para ve faiz ödemeleri dahil 12 ay vadeli 50 milyon TL, 24 ay vadeli 50 milyon TL olmak üzere toplam 100 milyon TL’ye kadar kredi kullanılması için Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’na yetki verilmesi konusu Plan ve Bütçe Komisyonu’nun kararı sonrasında karar, AK Parti ve CHP’nin ret oylarına rağmen İYİ Parti ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi.

155 MİLYON 550 BİN LİRA EK ÖDENEK TALEBİ KABUL EDİLDİ

Başka bir gündem maddesinde ise çeşitli müdürlüklere 155 milyon 550 bin lira ek ödenek talebi oy çokluğuyla kabul edildi.

PAZAR YERLERİ DEVİR ÜCRETİ AYNI KALDI

Geçtiğimiz toplantıda pazar yerleri devir ücretlerinin enflasyonist rakamlar sebebiyle arttırılması talebi, komisyona sevk edilmişti. Komisyon kararı sonrası fiyat artışı talebi reddedildi ve ret kararı, mecliste de oy birliğiyle kabul edildi. Diğer gündem maddesinde Kastamonu Belediyesi İştirakleri ve İşletme İmalat Tic. ve San. A.Ş’nin ihtiyaçlarının finansmanının sağlanabilmesi amacıyla 24 ay taksitle 5 milyon lira nakit kredi ve 5 milyon lira gayri nakdi kredi kullanılması Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu’na yetki verilmesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nca reddedildi. Ret kararı da 

10 MİLYON LİRA REDDEDİLDİ

Bir diğer gündem maddesinde ise Kastamonu Belediyesi İştirakleri ve İşletme İmalat Tic. ve San. A.Ş’nin ihtiyaçlarının finansmanının sağlanabilmesi amacıyla 24 ay taksitle 5 milyon lira nakit kredi ve 5 milyon lira gayri nakdi kredi kullanılması, Plan ve Bütçe Komisyonu kararı sonrası reddedildi. Ret kararı da mecliste oy birliğiyle kabul edildi.

KREŞLER ZAMLANDI

Kreş ve Gündüz Bakımevi ücretleri ise Plan ve Bütçe Komisyonu kararı sonrasında 2023-2024 bakımevi fiyat tarifesi kamu personeli için uygulanan bin liradan, 3 bin liraya, diğer kamu personeli için uygulanan bin 500 liradan, önerilen 4 bin liraya, şehit ve gazi çocukları için uygulanan 400 liradan, 750 liraya artışı oy birliğiyle kabul edildi.

KARARI BAKANLIK VERECEK

Geçtiğimiz toplantıda gündeme alınarak İmar Komisyonu’na sevk edilen Kronospan A.Ş. konukça köyü 152 ada 5 parselde yer alan mücavir alanda kalan mera niteliğindeki taşınmazın tamamı ile konukça köyü 153 ada 36 parselde yer alan mücavir alanın bir kısmının mera vasfının değiştirilmesine ilişkin komisyon kararı okunarak; “18 tane kurum ve kuruluş ile muhtarlığın görüşü alınmış olup; 15 kurumun görüşü uygun olarak gelmiştir. Diğer kurumlardan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 14 Temmuz 2023 tarihindeki sayılı yazısında bölgede imar planlarının yapılması yönünde meclis kararının alınması gerektiğini, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü 12 Temmuz 2023 tarihli yazısında planlama çalışmaları için çevre düzeni planı değişikliği dosyasının bakanlığın Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü’ne sunulması gerektiğini; Devlet Su İşleri 23’üncü Bölge Müdürlüğü’nün 14 Temmuz 2023 tarihli sayısında talep edilen alanların vasıflarının değiştirilip ilgili karar ile birlikte başvurulduğu takdirde görüş bildirileceğini, Başkent Dağıtım A.Ş. ise 10 Temmuz 2023 tarihli yazısında ihtiyaç olan trafo yerlerinin belirlenmesi amacıyla taslak imar planlarının sunulmasından sonra nihai görüş verileceğini belirtmişlerdir. Bu doğrultuda; yukarıdaki ilgili kurumların talepleri dikkate alınarak, mera kanunun 14’üncü maddesi kapsamında, ilgili kurumdan tahsis amacı değişikliği talebinde bulunulmasına; 1/5000 ölçekli ilave nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli ilave uygulama imar planlarının hazırlanmasına oy birliğiyle karar verilmiştir’’ ifadeleri kullanıldı. Söz konusu karar oy çokluğuyla kabul edildi. 

“FİLENİN SULTANLARINI TEBRİK EDİYORUM”

Gündem maddelerinin ardından konuşan Vidinlioğlu; “Gururumuz filenin sultanları ay yıldızlı bayrağımızı göndere çektiler. Hepsini canı gönülden tebrik ediyorum. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında böyle bir şampiyonluk çok yakıştı, hepsinin emeğine sağlık. Hepsine canı gönülden teşekkür ediyoruz. Atatürk’ün kızları yine başardılar, dünya şampiyonu olmuştuk ama Avrupa şampiyonluğu ilk defa geldi. Hepsini tekrardan tebrik ediyorum” dedi.

“BUNLARI MUTLAKA GÜNDEME GETİRİR VE KONUŞURUZ’’

Yapılan meclis toplantısı için söylenecek çok söz olduğunu belirterek, AK Parti Belediye Meclis üyelerinin 100 milyon TL’lik kredi talebine ret oyu vermesine gönderme yapan Başkan Vidinlioğlu; “Bugünkü meclisimiz için söylenecek şeyler elbette var ama bunları bilahare mutlaka gündeme getirir ve konuşuruz” ifadesini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme