Kastamonu'da Gezilecek Yerler
Bünyesinde yeşil ve mavinin en güzel tonlarını bir arada bulunduran ve ziyaretçilerine görsel şölen sunan Cide, M.Ö. 1400'lü yıllarda kuruldu.
Bünyesinde yeşil ve mavinin en güzel tonlarını bir arada bulunduran ve ziyaretçilerine görsel şölen sunan Cide, M.Ö. 1400’lü yıllarda kuruldu.
Geçmişi oldukça eskiye dayanan Cide, doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin göz bebeği olmaya devam ediyor.
El değmemiş tabiatı ile dikkat çeken Cide’de gezip görülmesi gereken çok sayıda yer bulunuyor.
Yeşil doğası ve temiz havası sebebiyle her yıl çok sayıda turistin ziyaret ettiği Cide, turizm açısından zengin bir ilçe olmaya da devam ediyor. Tarihi yapılarıyla dikkat çeken bu sahil ilçesinin kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmiyor.
Karadeniz Bölgesi’nin doğal güzelliklerini bünyesinde barındıran ve doğal güzellikleri ile ön planda olan Cide, şehrin gürültüsünden uzaklaşıp doğayla vakit geçirmek isteyen turistler için vazgeçilmez seyahat rotaları arasında bulunuyor.
Özellikle Hababam Sınıfı romanıyla tanınan Rıfat Ilgaz’ın Cideli olması ilçe turizmine de büyük katkı sağlıyor.
Cide 1213 yılında Anadolu Selçukluların, 1460‘da Fatih Sultan Mehmet ‘in Kastamonu’yu almasıyla da Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine geçti.
1868 yılında ilçe olan Cide, tarih boyunca ipek yolu üzerinde önemli bir liman olma özelliğini sürdürdü. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de “Karaağaç İskelesi “ adıyla Rus çarlığından getirilen tuzun dağıtım merkezi ve imparatorluğa mal sevk edilen bir liman olarak önem kazandı.
İlçenin %70’i Ormanlarla Kaplı
683 km2 yüzölçümüne sahip olan Cide, genelde dağlık ve engebeli bir coğrafi yapıya sahip olması ile biliniyor.
Başlıca ağaç türleri arasında kayın, köknar, gürgen, meşe, çam ve kestane bulunduran Cide, Karadeniz sahil şeridi boyunca, bölgenin en uzun ve en geniş sahil şeridiyle birlikte en uzun kumsalına sahip olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Bartın-Sinop Karayolu üzerinde yer alan ve 103 km. uzunluğunda bir kıyı şeridi ile Karadeniz’e açılan Cide, kuzeyde Karadeniz, doğuda Doğanyurt, güneyde Şenpazar ve Pınarbaşı, batıda Bartın’nın Ulus ve Kurucaşile ilçeleriyle çevrili olmasıyla tanınıyor.
İlçedeki başlıca akarsuları arasında Kapısuyu, Devrekani, Aydos, Güble ve Fakaz çayları bulunuyor.
İlçenin doğusunda İsfendiyar sıradağları uzanıyor.
Turizme Önemli Katkı Sağlıyor
Çok sayıda konaklama tesisisinin bulunduğu Cide’de deniz sezonu Haziran ayında başlıyor.
Gideros Koyu ile Pınarbaşı ilçe sınırlarında bulunan Ilgarini Mağarası ve Valla Kanyonu gibi doğa harikalarına sahip, 11 km sahil şeridi ve mavi ile yeşilin dost olduğu bu yerleşim yeri hem Kastamonu’nun hem de ilçe turizminin geleceğine önemli katkı sağlıyor.
Cide’nin turizm açısından önemli sayılabilecek değerlerinden biri de yazar ve şair Rıfat Ilgaz olarak biliniyor. Ayrıca Cide’de halkın arasında halen, az da olsa kullanılan kıyafetler otantik yapısıyla ilgi topluyor. Sarı Yazma Festivalinde adı geçen sarı yazma (bayanların örtü olarak kullandıkları malzeme) yine insanların ilgisini çeken motifler arasında yer alıyor. Her yıl yapılan Rıfat Ilgaz Kültür Sanat ve Sarı Yazma Şenlikleri ilçenin turizmine büyük katkı sağlamaya devam ediyor.
Gideros Koyu
Cide’nin sınır bölgesinde yer alan Gideros Koyu’na karayolu ile ulaşım sağlanıyor. İlçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta yer alan koyda mavi ve yeşil renkleri hüküm sürerken, yalın ve berrak suyu ile beğeni toplayan Gideros Koyu doğal bir sit alanı olarak eşsiz güzelliklerini bünyesinde barındırıyor.
Çam, kestane, meşe ve kayın gibi çok sayıda ağaç türünün bulunduğu bu koyda yüzmek yapılan etkinlikler arasında yer alıyor.
Loç Vadisi
İlçe merkezine 19 kilometre uzaklıkta yer alan ve göz alıcı bir manzaraya sahip olan Loç Vadisi, Şehir gürültüsünden sıkılıp doğayla bütünleşmek isteyenler için ideal bir gezi alanları arasında yer alıyor. Loç Vadisi kamp yapmak için uygun bir bölge olmasının yanı sıra bünyesinde 29 bitki türünü barındırıyor.
Kerempe Feneri
Aydıncık Köyü sınırlarında bulunan ve Fransızlardan kalan bir yapı olan Kerempe Feneri ilçe merkezine 55 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
1884 yılında inşa edilen bu fener Kendine has mimarisi ile dikkat çekiyor. Öte yandan denizcilere yol göstermesi için yapılan fenerin adı Nazım Hikmet’in ünlü şiiri Kurtuluş Savaşı Destanı’nda geçiyor.
Rıfat Ilgaz Müzesi
Hababam Sınıfı’nın yazarı olan Rıfat Ilgaz’ın ölümünden sonra restore edilen ve ilerleyen sürede müze olarak hizmet vermeye başlayan ev, Cide'nin merkezine 1 kilometre mesafede bulunuyor.
Rıfat Ilgaz Müzesi ilçenin en önemli yapıları arasında yer alıyor.
Öte yandan, müzede yazarın kişisel eşyaları ve fotoğrafları sergileniyor.
Malyas Kanyonu
Bir doğa harikası olan Malyas Kanyonu’na ilçe merkezinden 22 kilometre yol katettikten sonra ulaşılıyor. Yazın turistlerin yoğun ilgisini gören kanyonda yüzmenin yanı sıra piknik ve doğa yürüyüşü de yapılıyor.
Çoban Kalesi
Romalıların eseri olan Çoban Kalesi ilçenin nadide tarihi yapıları arasında biliniyor. Doğal bir tepe üzerine inşa edilen kalenin deniz seviyesinden yüksekliği 60 metreyi bulurken, kalenin etrafında yüzme alanları da yer alıyor. Eşsiz bir doğa manzarası sunan Çoban Kalesi ilçe merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Okçu Kalesi
Adını bulunduğu köyden alan Okçu Kalesi, Cide'nin merkezinden 10 kilometre uzakta yer alıyor. Hangi döneme ait olduğu belli olmasa da Bizans ya da Roma eseri olduğu tahmin edilen yapı doğal bir kayalık üzerinde bulunuyor.
Kılıçlı Mağarası
Cide merkezine 36 kilometre uzaklıkta bulunan Kılıçlı Mağarası konum olarak Çamdibi Köyü’nün sınırları içinde yer alıyor. Doğal yapısı ile turistleri kendine çeken mağara 350 metre derinliğe sahip olmasıyla biliniyor.
Aydos Kanyonu
Rafting yapmayı sevenlerin sıklıkla uğradığı Aydos Kanyonu zengin bir bitki çeşitliliğini bünyesinde barındırıyor. İlçe merkezine 18 kilometre uzaklıkta olan kanyon günübirlik ziyaretler için uygun.