Kastamonu'da Ahilik Haftası kutlandı

Kastamonu'da 15'inci Ahilik Haftası kapsamında Nasrullah Meydanı'nda program düzenlendi.

Düzenlenene programa Kastamonu Valisi Meftun Dallı, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Halil Uluay ve Fatma Serap Ekmekci, Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Kastamonu İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, siyasi parti temsilcileri, çeşitli kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Atabeygazi Mehteran Derneği üyelerinin gösterileriyle devam etti. Halkoyunları gösterisi ve ahilik kültürü içerikli tiyatral sunum ise vatandaşlardan büyük beğeni topladı. 

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Dursun Ergin, ahiliğin öneminden bahsederek; “Anadolu’da Selçuklu Devletine mayasını katan, Osmanlı cihan devletinin temeline ilk harcı koyan ve bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin toplumsal yapısının özüne kaynaklık eden ahilik 800 yıl ötesinden günümüze açılan akıl, bilim, ahlak ve çalışma kapısını teşkil etmektedir. İnsanlık dünyasının ihtiyaç duyduğu evrensel değerlere sahip olan ahiliğin bu temel düsturları bugün dahi insanoğlunun bütün kesimlerini içine alan ve onlara yol gösteren bir hayat ve üretim tarzıdır. Ahi Evran’ın 32 başlık altında sınıflandırdığı ahilik teşkilatı asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur. Dönemin şahidi tarihçiler özellikle Anadolu’nun ahiler sayesinde sosyal ve iktisadi bakımdan düzenli, mamur bir yer hâline geldiğini kaydeder. Kadıları, müderrisleri, ustaları, kalfaları, çıraklarıyla, devlet erkanını ve hatta padişahları da kuşatan bu itibarlı kurumlarımız işte böyle teşekkül etmiştir. Ekonominin, ticaretin, sosyal hayatın, maddi boyutuyla yaşamanın ötesine geçen bir hareket olarak ahiliğin unsurlarını her çağda ve şartta geçerli kılan, onun özü ve fıtratıyla insanı merkeze almasıdır. Ahiliğin gücü bilim, sanat ve ahlakı birleştirip ekonomik ve sosyal hayatta kalitenin ve güvenilirliğin garantisi olan kuralları taviz vermeden uygulamasından kaynaklanır” dedi. 

“YILIN AHİSİ ÖDÜLÜNÜ KIRŞEHİR’DE KAFTAN GİYME TÖRENİYLE ALACAKTIR”

Yurdun gelişmesinin kökleri, esnaf çalışkanlığına ve ahlakına uzandığını dile getiren Ergin; “Bu nedenle esnafımızı bugünümüzün ve yarınımızın manevi teminatı olarak görüyoruz. Bugün adına toplam kalite yönetimi dediğimiz, tüketici haklarının korunması yaklaşımlarının ahiler tarafından asırlarca uygulandığını biliyoruz. Ahiliğin sosyal rolü üreticiyle tüketici arasında olduğu kadar zengin ile fakir, emek ile sermaye arasında kurduğu dengeden gelmektedir. Bunun yanında ahilikte usta-çırak ilişkisi ile kazanılan kabiliyetler gençleri sadece meslek sahibi yapmakla kalmaz, aynı zamanda onlara vatan ve millet sevgisini, edebi, adabı, saygıyı, dürüstlüğü, tevazuu ve kanaati de öğretir. Tarihte ahilik sisteminin uygulayıcıları ustalar yanlarına gelen çırağa önce dürüstlük, güvenilirlik, iyi insan ilişkisi, güzel ahlak, hak ve hukuka riayet etme; saygılı, eli açık, güler yüzlü olma gibi güzel huyları aşılamayı görev edinmişlerdir. Usta bütün bu ahlaki kuralları ve sanatının inceliklerini tam anlamıyla öğrettiğinde yetiştirdiği elemanı birazdan temsilini izleyeceğimiz o günün ustalık belgesi olan peştamal kuşanma merasimi yapılarak onun da artık bir usta olduğu ilan edilirdi. Bütün bu sistem insanlarımızın esnafa güven duyması ve esnaflarımızın güven ve huzur içinde çalışmasını sağlayan güzel bir gelenek halinde devam Sözlerimi bitirmeden sizlerle bizleri son derece gururlandıran bir haber paylaşmak isterim. İlimizde yılın ahisi seçilen oymacı zanaatkar esnaflarımızdan Ferhat Baykal’ı, Ticaret Bakanlığı tarafından da 2023 yılı Yılın Ahisi ödülünü almaya değer görülmüştür. Ödülünü Kırşehir’de düzenlenecek olan programda Kaftan Giyme töreniyle alacaktır. Kendisiyle gurur duyduğumuzu belirtir Kastamonu’muza yaşattığı gurur için de teşekkür ederim. Bu vesileyle ahiliğin temel ilkesi olan birlik ve beraberlik içerisinde olabilmemiz temennisiyle esnaf ve sanatkarımızın ahilik haftasını kutlar ve saygıyla selamlarım” şeklinde konuştu.

“BU GELENEĞİ EL BİRLİĞİYLE YAŞATALIM”

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, ahilik geleneğini devam ettirmek adına atılan çeşitli adımlar olduğunu dile getirerek; “Bununla ilgili mutlaka hem Ticaret Odamızın hem Esnaf Odamızın bu anlamda esnaflarımızla ilgili elbette bilgilendirme ve bu kadim kültürü de var ettirmek adına çabaları var. Biz her gittiğimiz yere medeniyet, hak, adaleti, merhameti getirmişiz ve bunu getirirken de birtakım şeyleri prensip haline getirmişiz ve bunu da uygulamaya koymuşuz. Bu anlamda da esnaf kardeşlerimiz için 800 yıl önce bu iş belli bir kurallar manzumesine getirilmiş. Öyle ki zaten kadim geleneğimiz ve inancımızda var olan ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ sözü ve hep rastladığımız ‘Ben siftahımı yaptım ama yanımdaki esnaf kardeşim siftahını yapmadı, alışverişini ondan yap’ diyen hep iyiliği, doğruluğu, kardeşliği, yardımseverliği bize dikte eden bir kültürden geliyoruz. Bu Selçuklu’dan günümüze kadar gelen ahilik kültürünün de inşallah biz de bu anlamda gelecek nesillere aktarılması noktasında elimiz erdiğince, gücümüz yettiğince hem takipçisi hem de bu konuda yardımcısı olacağız. Hem ticaret ahlakı hem dayanışma hem de paylaşma beraberinde getiren bir kültürü bize söyleyen, anlatan ve bununla ilgili de çalışmalar yapan Ticaret Odamızı hem de Esnaf Odamızı tebrik ediyorum. İnşallah bu geleneği devam ettirmek adına da biz her türlü dayanışmaya her zaman hazırız. Her gün şehirle iletişim halinde olan ticaretin, ekonominin yaşamını sürdürmenin yolu da şekillendi. Ona yön veren esnaflarımız da her zaman bizim başımızın tacı oldu. Bu anlamda Ahilik Haftamız kutlu olsun. Bu geleneği devam ettirmek, yaşatma noktasında da bizler el birliğiyle hem Ticaret Odamızla hem Valiliğimizle hem de bu işin akademisyenler boyutunda bu geleneğin unutulmayı yüz tutan taraflarını ön plana çıkarma noktasında her türlü geleneği yaşatalım. Ahilik Haftamız kutlu olsun, hayırlara vesile olsun. Esnaf kardeşlerimizin bayramını tebrik ediyorum. Yılın ahisi şehrimizden seçildi. Kardeşimi tebrik ediyorum. Var olsun kültürümüz, var olsun bu konuya emek sarf eden bütün çalışma arkadaşlarımız” ifadelerini kullandı.

“AHİLİK MESLEKİ DEĞERLERİNİ YÜZYILLAR ÖNCESİNDE ORTAYA KOYDU”

AK Parti Milletvekili Fatma Serap Ekmekci, ahiliğin içerdiği felsefi derinlik ve tabanda esnaf örgütlenmesi yaygınlığı ile diğer toplumlara örnek bir sivil sistem olduğunu dile getirerek; “Ahilik; Selçuklu, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet sürecinde kadim vatanımızın bugünlere gelmesinde, aziz milletimizin istiklal ve istikbal mücadelesinde yerelin bayraktarlarından biri oldu. Bu kutlu teşkilatın ebediyete irtihal eden ahilerine, esnaflarına Ahi Evran şahsında rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Ahilik; kurduğu sistem ile günümüzün modern mesleki değerlerini yüzyıllar öncesinde ortaya koydu. Bu sayede Osmanlı şehirlerimiz sağlam ve sürdürülür temeller üzerinde yükseldi. Kastamonu tarihine baktığımızda da şehirleşmemizin asli sütunlarının ahilik olduğunu görüyoruz. Bu sayede Osmanlı Devleti’nin ilk ticaret odaları arasına İnebolu ve Kastamonu ticaret odaları da girdi. Kastamonu’nun 19’uncu yüzyıl sonunda ihracatçı bir vilayet olmasının temelinde de ahilik teşkilatı olduğunu görüyoruz. Esnaflarımızın her dönemde olduğu gibi Türkiye Yüzyılı’nda da şehirlerimizin temel taşı, motivasyonu, itici gücü olacağını biliyoruz. Kadim esnaf kültürümüzü 20 ilçemizde de yaşatmak ve geliştirmek için elimizden gelen çabayı vereceğiz. Esnaf kuruluşlarımız ile daima istişare ve imece içinde olarak esnaf dükkanlarımızı, çarşılarımızı ve atalarımızdan emanet aldığımız ahilik kültürümüzü geleceğe taşımak ve çağın şartlarına uygun olarak geliştirmekle sorumlu ve görevli olduğumuzu biliyoruz. Bu güzel törende bizleri bir araya getiren esnaf temsilcilerimizi; ilimizde çırak, kalfa, usta belgesi almaya hak kazanan; ilin ahisi, kalfası, çırağı seçilen; esnaflıkta 50’nci yılını dolduran esnaf ve sanatkarlarımızı kutluyorum. Ayrıca ülkemizde yılın ahisi seçilen geleneksel ahşap sanatları ustası Sayın Ferhat Murat Baykal’ı bir kez daha tebrik ediyorum. 15’inci Ahilik Haftası ilimize ve ülkemize kutlu olsun. Esnaflık kültürümüz daim ve baki kalsın, esnaflarımızın yüzü hep gülsün, sağlıkları esen ve işleri bereketli olsun” dedi.

“İNŞALLAH BİZ DE DAHA DEĞİŞİK METOTLAR ORTAYA KOYARIZ”

AK Parti Milletvekili Halil Uluay, ahiliğin yaklaşık 800 yıllık bir gelenek olduğunu belirterek; “O gün internet, sosyal medya, plazalar yoktu. O günkü şartlarda oluşturulabilecek en güzel bir sistem. İnşallah biz de 800 yıl sonra bugün için anabileceğimiz daha değişik metotlar ortaya koyarız. Modern dünyanın ortaya koyduğu İSO ve benzeri bir takım kalite kontrol sistemlerinin de artık en azından bu coğrafyadan çıkması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl işte internet sitelerinde bile bazı siteler üzerinden yapılan satışlar bir güven emaresiyse bizim de sivil toplum olarak devletin bu konudaki tedbirlerine yaslanarak değil de bu konuda emek sağlayan sivil toplum kuruluşlarının değişik sertifikasyon sistemlerinin ortaya konulması gerekmektedir Helal sertifikalarımız var ama ben o konuda da çok yeterli olduklarını düşünmüyorum. Genellikle helal sertifikasyon ürünün içine konan malzemeyle ilgileniyor. Fakat o esnaf ya da o şirket, sadece ürünün içerisine koyduğu malzemeyle değil, o ürünü alırken parasını vermiş mi, dükkanı kiraysa kirasını vermiş mi, personel çalıştırıyorsa işçisinin ücretini ödemiş mi gibi daha değişik sertifikasyonlar içeren bu ahiliğin günümüz şartlarına uyarlanmış, sertifikasyon sistemlerinin de inşallah hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyor, bu duygu ve düşüncelerle tüm esnafımızın Ahilik Haftasını kutluyorum” diye konuştu.

“ANADOLU MEDENİYETİNİN ANAHTARLARINDAN BİRİSİ AHİLİK KÜLTÜRÜ OLMUŞTUR”

Vali Meftun Dallı, yüzyıllardır süregelen çok kadim bir Anadolu geleneğini olan ahilik geleneğinin kutlanması vesilesiyle bir araya gelindiğinden bahsederek; “Bilindiği gibi büyük medeniyetler insanlığın hizmetine sunduğu faydalı değerler, sistemler ve kurumlar ile anılırlar. Necip Türk milleti de amacı insan ve toplumun korunması ve her daim yüceltilmesi olan pek çok sanat, bilim kültür ve medeniyet kurumu oluşturarak insanlığın hizmetine sunmuştur. Bu kurumların gayesi insanın yüceltilmesi ve bu sayede devletin yaşatılması olmuştur. Bu önemli kurumlardan birisi de şüphesiz ki ahiliktir. Medeniyetimizde ahilik kültürü üreten ve onu satın alan her bir bireyin refah ve güvenini esas alan, birlikte, kardeşçe, hakça yaşamayı, alın teriyle kazanmayı ve adil bölüşmeyi düstur edinen, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesini şiar edinen zengin bir kültürdür. Selçuklulardan, Beylikler dönemine, oradan da Osmanlı İmparatorluğu’na kadar Anadolu’nun imarının ve medeniyet gelişiminin anahtarlarından birisi de ahilik kültürü olmuştur. Ahilik, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Ahilik sisteminin merkezinde insan vardır ve insanın gelişimi, eğitimi, meslek edinmesi, güzel ahlakla donanması esasına dayalıdır. Ahilik, işçinin, çalışanın, üretenin, işverenin, ahlaklı kazancın, hakça bölüşmenin ve adil ticaretin hep birlikte mümkün olabileceğini tüm dünyaya gösteren örnek bir sosyal refah ve kalite yönetim sistemidir. Ahilik sistemi bu sayede insani ötekileştirmeden ve köleleştirmeden örnek bir dayanışma ve kardeşlik modeli ortaya koymuştur. 800 yıldan fazladır, önce dürüstlük ve doğruluk, ortak yaşama ve birlikte kazanmayı düstur edinen esnaf ve sanatkarlar sayesinde devlet-millet bütünleşmesi bu topraklarda sağlanmış, milli bağlarımız kadim Anadolu’nun her bir köşesinde perçinlenmiş, ahilik güven ve huzurun tesisine aracılık etmiştir. Ahiler, Anadolu’da birliğin, beraberliğin, kardeşliğin mayasını oluşturmuştur” dedi.

“AHİLİK REHBER EDİNMEMİZ GEREKEN İLKELER TAŞIYOR”

Ahilik müessesinin ilimizin üretim ve ticaret tarihinde de önemli bir rol oynadığını aktaran Dallı; “Beylikler ve Osmanlı imparatorluğu devrinde şehrimiz 40’dan fazla meslek erbabının faaliyet gösterdiği, güçlü kentsel altyapısı olan, toplumsal refahın yüksek olduğu, en ucuz ve bol üretim yapan Anadolu kentleri arasına adını yazdırmıştır. Bununda nedenlerinden birisi şüphesiz ki güçlü bir ahi örgütünün varlığı olmuştur. Ahilik düsturunun, felsefesinin ve ilkelerinin günümüzde emeğin ve alın terinin korunmasında, üretimde ve hizmet sunumunda kalitenin sağlanmasında, gelirin ve refah paylaşımında, ekonomik ve sosyal kalkınmada rehber edinmemiz gereken ilkeler taşıdığına inanıyorum. Bu duygularla sözlerime son verirken, üreten, istihdam sağlayan, değer katan, hakça bölüşen, geleneklerimizi ve sanatımızı yaşatan tüm esnaf ve sanatkarlarımızın ve meslek kuruluşlarımızın Ahilik Haftası’nı yürekten kutluyorum. Bu vesileyle tüm esnaf ve meslek kuruluşlarımıza hayırlı ve bol kazançlı günler diliyor, selam ve saygılarımı sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

YILIN AHİSİNE ÖDÜL VERİLDİ

Konuşmaların ardından çırak, kalfa ve ustalık belgesi hak kazananlara belgeleri ve ilin ahisi, ilin kalfası, çırağı seçilen esnaflar ile esnaflıkta 50 yılını dolduranlara protokol tarafından plaket takdim edildi. Öte yandan ilin Ahisi olan Ferhat Murat Baykalı’ya Ticaret Bakanlığı’ndan gönderilen mazbata ve meslekte 50’nci yılını dolduran esnaf Ahmet Erdoğan ve Sedat İşeri’ye Vali Meftun Dallı plaket verdi.
Program sonunda vatandaşlara geleneksel ahilik pilavı ikram edildi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme