Kastamonu Banduması: Geçmişten Geleceğe Kültürel Miras
Kültürel zenginlikleri, tarihi geçmişi ve dokusu ile geçmişten geleceğe köprü görevi gören Kastamonu, banduması ile dikkat çekmeye devam ediyor.
2019 yılında Türk Patent Kurumu tarafından coğrafi işaret alan ve Kastamonu'nun Devrekani ilçesine ait olan banduma, adından da anlaşılacağı üzere katlanarak ve kesilmiş yufkaların, hindi ya da tavuk suyuna, batırılması yani ıslatılması ile elde ediliyor.
Gastronomi alanında çığır açan Kastamonu, bandumasıyla da konuşulmaya devam ediyor. Lezzet tadımcılarına eşsiz bir deneyim sunan bu yemek herkes tarafından beğeniliyor.
Devrekani'ye özgü bu yemek böreklik yufkadan biraz daha kalın ve sert olan banduma yufkasıyla yapılıyor. Kastamonu sofralarının vazgeçilmezi olan Banduma diğer adıyla ıslama Kastamonu’ya özgü doğal ürünlerle elde ediliyor.
Bu yemek özellikle yılbaşı gibi özel günlerde daha da fazla tercih ediliyor. Banduma yufkası evde açılabileceği gibi yufkacılarda da özel olarak satılıyor.
Banduma Nasıl Yapılır ?
Bandumayı yapmak için öncelikle tavuk ya da hindiyi pişirmek gerekiyor. Yufkanın iyice ıslanması için, pişen tavuk ya da hindi suyunun bir kaba alınıp kaynar bir şekilde banduma yapma işlemi bitene kadar kaynatılması gerekiyor. Yufkalar katlanarak parmak kalınlığında kesiliyor. Kesilen yufkalar bir maşa yardımıyla hindi suyuna batırılıp büyük bir tepsiye kule ya da düz bir şekilde diziliyor. Dizilen her bir sıraya tavada kızdırılmış tereyağı ve dövülmüş ceviz içi dökülüyor. Bu sayede, dik ya da üst üste dizilen yufkalar kule görüntüsünü andırıyor. Yufka bittiğinde ise tavuk ya da hindi eti didiklenmiş bir şekilde tepsinin en üstüne koyuluyor.
Et ve ıslanmış yufkalar birlikte yenildiğinde unutulmaz bir lezzet sunuyor. Kastamonu’nun bazı yörelerinde banduma yapma işlemi bittiğinde yemeğin soğumaması için hemen tüketilmesi gerekirken, diğer yörelerde ise 200 derece fırına koyulup ısıtma işlemi gerçekleştiriliyor.
Tarihin ve kültürün keişstiği önemli şehirlerden olan Kastamonu’da, bu yemek hem yerel halk tarafından evlerde hem de lokantalarda yapılıyor.