Kapanış Çalıştayı Düzenlendi

'Doğa Temelli Çözümler ile Kıyısal Korunan Alanların ve Ekosistemlerin Yönetiminin Geliştirilmesi ve İklim Direngen Kırsal Kalkınma Hususlarının Belirlenmesi Projesi' nin kapanış çalıştayı düzenlendi.

Kapanış Çalıştayı Düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

​Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce (DKMP) hazırlanan ve İklim Yatırım Fonları (CIF) tarafından finanse edilen Dünya Bankası'nın yürütücülüğünü yaptığı; Sinop Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı ve çevresini içeren “Doğa Temelli Çözümler ile Kıyısal Korunan Alanların ve Ekosistemlerin Yönetiminin Geliştirilmesi ve İklim Direngen Kırsal Kalkınma Hususlarının Belirlenmesi Projesi" nin kapanış çalıştayı Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde 9 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirildi. 

Açılış konuşmasını DKMP 10. Bölge Müdürü Orhan Çatalçam'ın yaptığı program, Doğa Koruma Daire Başkanı Hakan Orhan ile Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan'ın konuşmaları ile devam etti. Proje tanıtım videosu seyri sonrasında, 3 farklı konu başlığı altında çalışma grupları oluşturuldu ve bu konularda çalışan konularında uzman akademisyenler tarafından yapılan çalışmalar, sonuçlar ve değerlendirmelerinin katılımcılara aktarımıyla çalıştay sonlandırıldı.

2023 yılı Ocak ayında başlayan projede; Sarıkum sulak alan ve deniz kıyısı ekosistemleri yönetimi için iyileştirme ve korunan alanların içinde veya yakınında bulunan köyler için fen, sosyal ve iktisadi bilimler açısından çok disiplinli bir şekilde çalışılarak üretilecek olan ve iklim değişikliği ile mücadele eden veya iklim değişikliğine adapte olan bir kırsal kalkınma metodojisinin oluşturulması ve yaygınlaştırılması amaçlandı.

Proje kapsamında Sarıkum Gölü ve çevresinde iklim değişikliğine bağlı çevresel sorunlar öncelikle ele alınırken, proje alanında ise limnolojik ve paleo klimatolojik incelemeler, arazi bozulum ve ekosistem hizmetleri analizleri de çalışıldı. Ayrıca proje kapsamında 3 adet kapasite geliştirme eğitimi ile 160 kurum personeline iklim değişikliği farkındalık eğitimi, doğal afetlere karşı alınacak tedbirler ve uluslararası sözleşmeler konularında eğitimler verildi. Sarıkum Köyü'nden 20 kişilik bir ekiple Bursa'da korunan alanlara ve ekoturizm alanlarına çalışma ziyareti yapıldı, yöresel ürünlerin pazarlamaları ve iyi uygulama örneklerinin yerinde görülmesi sağlandı.

Ayrıca proje kapsamında Sarıkum Köyü içerisinde köylülerimizin yaptığı ürünleri satabilecekleri yöresel ürün satış alanı, muhtarlık binasına güneş enerjisi kurulumu gerçekleştirildi. Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı için ise eğitim salonu ve iklim değişikliği tanıtım merkezi düzenlemesi yapıldı. 

Özel Haber

Bakmadan Geçme