KAL-DER'den mantar vurgusu

KAL-DER Başkanı Tugay Civelekoğlu, yönetim kurulu ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Kastamonu Kalkındırma Derneği (KAL-DER) Başkanı Tugay Civelekoğlu, yönetim kurulu ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya gelerek, KAstamonu'nun sahip olduğu değerlerin, ekonomik değerlere dönüşmesi yönünde açıklamalarda bulundu. 

KAL-DER Başkanı Tugay Civelekoğlu, Kastamonu’nun geleceğine dair çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek; “Bu minvalde maddi olarak kısa, orta ve uzun hedeflerimizin içerisinde birçok konu var. Bu konulardan biride ülkemizde önemli bir yere sahip hususlardan biride Kastamonu’muzun yüzde 66’sının ormanla kaplı olması en büyük avantajlarımızdan biri olarak göze çarpmaktadır. Buna rağmen ülke olarak ormanlarımızı sadece ağaç üretilerek ekonomiye katkı sunabilecek yerler olarak gördük. Kastamonu açısından hem tüm ormanlarımızda ağacın altını dikkate almadık hem de çok daha fazla faydalar olabilecek, özellikle çam ve kavak ağacı dışında başka getirileri olabilecek diğer ağaç türlerini dikkate almadık. Oysaki ekosistemi bozmadan, ekonomiye farklı alanlarda da kullanılarak çok büyük katkısı olabilecek ürünlerde elde edilebilir” dedi.

“MANTARIN DEĞERİNDEN HABERSİZ OLDUĞUMUZ GERÇEĞİNİ YAŞIYORUZ”

Kastamonu'da yetişen mantar türlerine de değinen Civelekoğlu; “Mevcut halin içerisinde bugün bu konulardan biri olan hiçbir katkı maddesi içermeyen, tüm özellikleriyle organik olan ve en fazla türde mantar çeşidi bulunan Kastamonu mantarlarının ekonomik durumu, ekonomiye katkısı, geniş mutfak kültürü içerisinde yeri ve sağlık açısından şifalandırıcı özelliklerinin neler olduğunun tespiti bu aşamada önemlidir. Zira bugün Kastamonu olarak bereketli topraklarımızda, büyük ormanlarımızda ve üstelik maliyeti de yokken mantarın öneminden ve değerinden habersiz olduğumuz gerçeğini yaşıyoruz.  Bu sektörde bulunan insanlarla yaptığımız görüşmelerde her yıl mevcut rezervin yüzde 40’ının toplanıp yüzde 60’ının toplanamamasından dolayı çürümeye terkedildiği tarafımızca öğrenilmiştir. Şu anki güncel rakamlara göre mantara gereken önem verilmediği için Kastamonu’da her yıl 200 milyon TL’den fazla bir meblağ ekonomik kayıp olmaktadır. Bu hem ülkemiz için hem de Kastamonu için büyük bir rakamdır” ifadelerini kullandı.

“BUNU YAPACAK İMKANLARIMIZ OLDUĞUNA İNANIYORUZ”

Açıklamalarına devam eden Civelekoğlu; “Yerel ve yaygın kalkınmada üretim önce elimizde olanla başlar. Elimizdekilerin kıymetini bilmeden, önemini kavramadan, bununla ilgili gerekli araştırma ve çalışmaları yapmadan dışarıdan bir şeyler beklemek sadece özenti olur ve hepimize kısa vade de kazançlı görünse de uzun vade de kaybettirici bir durum olarak karşımıza çıkar. Çünkü kaynak bizde değil, dışarıdadır. Elimizdeki malzemede ise kaynak bizdedir. Bu sebeple de yapılacak faaliyetlerde kaynak nerede diye düşünmek zorunda kalınmaz. Amacımız mantarı mantıklı ve getirisi yüksek bir şekilde ekonomimize kazandırmanın çarelerini düşünmek ve gereğini yapmak ve ilgili mercilerde bu sesi duyurmaktır. Güncel rakam olarak ifade ediyoruz, yıllık ortalama 200 milyon TL kayıp parayı Kastamonu ekonomisine kazandırmaktır. Bunu yapacak imkanlarımız olduğuna inanıyoruz. Çünkü ormanlarımız, mantar türlerimiz ve bunların ekonomik değeri birlikte değerlendirildiğinde mantarında başkenti olmamıza gerekir. Biz KAL-DER olarak tüm siyasi partilerimizle, STK’larımızla Kastamonu’nun geleceği için elimizdeki tüm kaynakları tespit ve kazanma noktasında çalışmalarımızı tüm paydaşlarla sürdüreceğiz ve ortaya çıkaracağız. Kastamonu için çalışmaya hep birlikte yılmadan, usanmadan, vazgeçmeden devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Özel Haber

Bakmadan Geçme