• Haberler
  • Genel
  • 'Kadın ve genç girişimcilerimizi önemsiyoruz'

'Kadın ve genç girişimcilerimizi önemsiyoruz'

TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bölgesel İstişare Toplantısı'na katılmak için dün ilimize geldi. İlimizdeki programı kapsamında ilk önce Vali Yaşar Karadeniz'i makamında ziyaret eden Bakan Pekcan, akabinde Grand Moni Altın Salon'da ilimiz esnafıyla bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Grand Moni Altın Salon'da düzenlenen Esnafla Buluşma Toplantısı'na Vali Yaşar Karadeniz, TBMM Adalet Komisyonu...

TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN;


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bölgesel İstişare Toplantısı’na katılmak için dün ilimize geldi. İlimizdeki programı kapsamında ilk önce Vali Yaşar Karadeniz’i makamında ziyaret eden Bakan Pekcan, akabinde Grand Moni Altın Salon’da ilimiz esnafıyla bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Grand Moni Altın Salon’da düzenlenen Esnafla Buluşma Toplantısı’na Vali Yaşar Karadeniz, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, kurum amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda esnaf katıldı.

“2019 YILINDA ESNAFA 95 MİLYON TL’DE KREDİ VERDİK”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı (KESOB) Başkanı Dursun Ergin; “Öncellikle Kastamonu 18'inci Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği’ne bağlı 15 kooperatifimiz var. Bu 15 kooperatifimizde kullandırılan kredi 480 milyon TL’dir. 2019 yılını değerlendirecek olursak, bugüne kadar esnafa yaklaşık 95 milyon TL kredi verdik. Banka faizlerinin yüzde 25 olduğu dönemlerde, yüzde 4-5 faiz oranlarıyla esnaflarımızın sermaye sıkıntısını giderme noktasında kooperatiflerimiz ciddi yer tutmaktadır. Esnaf odaları birliği olarak birliğimize bağlı 38 esnaf odamız mevcut. Bu esnaf odalarımızda 12 bin 550 esnafımız vardır. Esnaf birliği olarak 6 personelle 12 bin 550 esnafımızın odalarımızla ilgili bütün işlemlerini sürdürmekteyiz. Birliğimizin Kastamonu’ya kazandırdığı İş Geliştirme Merkezimiz var. Burada 40 işçi ile Kastamonu ekonomisine katkı sunmaya devam ediyoruz. Burada yeni girişimcilerimize imkanlar sağlıyoruz ve ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİME YÖNELİK PROJELER HIZLA DEVAM EDECEKTİR”

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu’nun kadim bir şehir olduğunu vurgulayarak; “Kastamonu’yla ilgili yürüttüğümüz çalışmalarda değerleri korumaya gayret gösteriyoruz. Amacımız Kastamonu’yu Dünya Kültür Miras Listesi’ne yazdırmak. Amacımız bir. Kastamonu ekonomisinde de sivil toplum örgütleri ve odalarımızla beraber çalışıyoruz. Esnaflarımızın yanında olduk ve yanında olmaya devam ediyoruz. Esnaflarımıza 5 yıldır destek veriyoruz. Kastamonu Günleri’ne götürdüğümüz esnafları hem destekliyor hem de satış yapmalarını sağlıyoruz. Yeni yapacağımız çalışmalarla sivil toplum kuruluşları merkezi kurmayı hedefledik. Osmanlı’dan geleneğimiz olan lonca sistemini oluşturuyoruz. Kadınlarımızla da ciddi projelerimiz oldu. Sarı Konak Kadın Girişimciler Kooperatifi’ni kurduk. Üyemiz 100’ü geçti. Ancak hedefimiz 2 bin üye. Kadınlarımız hem üretecek hem de satacak. Yaklaşık 200 kadınımıza mikro kredi veriyoruz. Kastamonu e-portalı oluşturuyoruz. Üretime yönelik projeler hızla devam edecektir” diyerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“KASTAMONU’YU DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ”

Kastamonu’nun köklü bir tarihe sahip olduğunu söyleyen Vali Yaşar Karadeniz; “Kastamonu köklü, bir tarihe ve köklü ir birikime sahip bir ilimiz Türk Dünyası Kültür Başkentliği unvanını gururla taşıdı. Kastamonu kendi kültür mirasını taşıyarak ileriye götürdü. Kastamonu 19 ilçesiyle, 19 farklı fırsat sunmaktadır. Ormancılık sektörü hem sanayide hem de ticarette öne çıkmasını sağlamaktadır. Özellikle hayvancılıkta iddialıyız. 12 ay turizmde Kastamonu’nun bir ucu Karadeniz’e bir ucu ise Ilgaz Dağı’na uzanan yerdir. Kastamonu’nun her bölgesinde farklı turizm yapılır. 2 bin 30 adet tescilli yapısıyla Kastamonu çok iddialıdır. Esnaf ve zanaatkarlarımızla birlikte yürüyerek Kastamonu’yu daha ileriye taşıyacağız. İlimiz esnafı ve zanaatkarı geleneklerine bağlıdır. Kastamonu dışarıdan gelen ziyaretçilerin memnun ayrıldığı bir ildir. Bakanlığımız verdiği ve vereceği desteklerde Kastamonu ekonomisinin ileriye doğru taşınacağına inanıyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE’Yİ EL BİRLİĞİ, GÜÇ BİRLİĞİYLE DAHA İYİ YERLERE GETİRECEĞİZ”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kastamonu’da olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek; “Bakanlığa geldiğimden beri iş dünyasıyla, iş dünyasının temsilcileriyle görüşmeye çok önem veriyorum. Gelen soru ve talepleri bir bir değerlendiriyoruz ve cevap veriyoruz. Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla esnaf ve zanaatkarımız her zaman ön planda tutulmuştur. Esnaf ve zanaatkarlarımız sermayesini alın teri, bileğin gücüyle birleştiren Türkiye’nin omurgasıdır. Esnaf ve zanaatkarımız sadece kar odaklı çalışmamaktadır. Ahilik ilkelerinin temsilcileridir. Dürüst ticarete uymayanlara karşı denetlemeleri yapıyor, önlemlerimizi alıyoruz. Tüm esnaf ve zanaatkarlarımıza teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız öncülüğünde esnaf ve zanaatkarlarımıza öncelikler verilmiştir. Vergisini düzgün ödeyen esnaf ve zanaatkarımıza yüzde 5 puan indirim yapılması sağlanmıştır. Biz esnaflarımızın taşınmaz ve taşınır malına kredi kullanma imkanı getirdik. Bakanlık olarak kadın ve genç girişimcilerimizi önemsiyoruz. Esnaf ve zanaatkarlarımıza yönelik e-ticaret başlattık. Bakanlığımızın çok güzel imkanları ve destekleri var. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yüzde 51’i kadınlara ait şirketlerin ihracat yapması zorunluluğunla 200 milyon dolar ve 100 milyon TL ihracat desteği sağladık. Ticarette kolay, hızlı ve ucuz olmasıyla ilgili çok yönlü çalışmalarımız var. Perakende ile ilgili çalışmalarımız var. Marketlerde yöresel ürün bulundurma zorunluluğu getiriyoruz. Hep beraber Türkiye’yi el birliği, güç birliğiyle daha iyi yerlere getireceğiz” dedi.

Bakmadan Geçme