Kadın Bando Takımı İlk Gösterisini Yaptı
Halime Çavuş Kadın Derneği'nin 20 üyesi tarafından oluşturulan bando takımı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde ilk gösterisini sundu. Kadın Bando Takımının gösterisine çok sayıda kadın yürüyerek destek verdi.
Halime Çavuş Kadın Derneği’nin 20 üyesi tarafından ilk kez kadın bando takımı kuruldu. Dernek üyelerinden majör Berrin Canlı öncülüğünde 3,5 aydır Merkez Spor Salonu'nda çalışmalarını yürüten bando takımı, ilk gösterisini de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi’nde yaptı. Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Kampüsü içerisinde kadın bando takımı, marşlar çalarak yürüyüş yaptı. Yürüyüşe Kastamonulu çok sayıda kadında destek verdi.
Yürüyüşün ardından Kastamonu Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi ile Halime Çavuş Kadın Derneği tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda program düzenlendi.
'Farkındalık Yaratmak İçin Grevler Sürdürülüyor'
Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Çiğdem Gülmez; “Değerli akademisyenler, sivil toplum temsilcileri, basın mensupları, sevgili öğrencilerimiz ve değerli konuklar; bugün burada, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Halime Çavuş Kadın Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlama programında bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu anlamlı günün birleşim noktasında yer almanın onuru ve mutluluğu içindeyiz. Öncelikle tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Dünya Kadınlar Günü, kökenlerini işçi hakları mücadelelerinden almakta ve 8 Mart, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından resmi olarak Dünya Kadınlar Günü olarak tanınmaktadır. Bu önemli gün, bugün dünya çapında geniş çapta dikkat çeken eylemlere ev sahipliği yapmaktadır. 8 Mart'ın temelleri, 1908 yılında New York'ta, 15 bin kadın çalışanın daha kısa çalışma saatleri, daha yüksek ücretler ve oy hakkı talebiyle yaptığı eylemlere dayanmaktadır. Aktivist Clara Zetkin kadın hakları savunucusuydu. Zetkin, 1910 yılında Kopenhag'da toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı'nda Dünya Kadınlar Günü fikrini önerdi. Konferansa 17 farklı ülkeden katılan 100 kadın, Zetkin'in önerisini oybirliğiyle kabul etti. İlk uluslararası etkinlikler 1911'de, Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de düzenlendi. 1975'te BM'nin Dünya Kadınlar Günü'nü kabul etmesiyle gün resmiyet kazandı. BM her yıl için özel bir tema belirlemeye başladı. Bu yılın temasıysa 'Kadınlara yatırım yapın: İlerlemeyi hızlandırın.’ Dünya Kadınlar Günü kadınların toplumda, siyasette ve ekonomide kat ettikleri mesafenin kutlandığı bir tarih haline gelirken, günün siyasi kökleri, süregelen toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda farkındalık yaratmak için grevler ve protestolar düzenlenmesiyle sürdürülüyor. Bu tema, tüm dünyada kadınların karşılaştığı zorluklara ışık tutarken, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği, adalet ve daha kapsayıcı bir dünya için atılması gereken adımları vurgulamaktadır. BM, dünyanın 2030 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine ulaşabilmesi için yılda 360 milyar dolarlık yatırıma daha ihtiyaç duyulduğunu söylüyor” dedi.
'Ayrımcılığın Pençesinde Yaşayan Kadınları Anmak İstiyorum'
Açıklamalarına devam eden Gülmez; “Afganistan, İran, Ukrayna ve ABD gibi pek çok ülkede kadınlar, ülkelerinde savaş, şiddet ve politika değişiklikleri yaşanırken hakları için mücadele etti. Filistin topraklarında 5 aydır yaşanan son çatışmalar sırasında binlerce kadın can verdi. Bu anlamlı günde, dünyanın dört bir yanında, özellikle Filistin'de ve savaş, çatışma, yoksulluk ve ayrımcılığın pençesinde yaşayan kadınları anmak istiyorum. Onların hikayeleri, mücadeleleri ve direnişleri, bizlere insanlık durumunun en acı verici yönlerini hatırlatıyor. Filistin'de ve dünyanın başka yerlerinde, kadınlar her gün hayatta kalma, çocuklarını koruma mücadelesi veriyor. Onların karşılaştığı zorluklar, bizlere cinsiyet eşitliğinin sadece bir bölgenin veya ülkenin meselesi olmadığını, evrensel bir sorun olduğunu hatırlatıyor. Kadınların yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları aşmada gösterdikleri direnç ve başarılarını kutlamak için buradayız. Ancak unutmamalıyız ki, bu başarılar ancak kolektif çabalarımızla sürdürülebilir. Bu nedenle, tüm katılımcıları aktif birer katılımcı olmaya ve bu değişim yolculuğunda yer almaya davet ediyorum. Bugün, burada bir araya gelmemizin amacı sadece geçmişteki başarıları kutlamak değil, aynı zamanda gelecekte kadınların karşılaşabileceği zorluklara karşı birlik oluşturmak ve çözüm yolları aramaktır. Eşitlik ve adalet yolculuğumuzda, her birimizin oynayacağı bir rol var. Bu yolculukta ilerlerken, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınların her alanda güçlenmesini desteklemek için birlikte çalışmalıyız. Son olarak, başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal'a, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Atalan'a desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. bu programın gerçekleşmesini sağlayan de Halime Çavuş Kadın Derneği'ne, programımıza gelerek bizleri onurlandıran siz değerli katılımcı ve dinleyicilerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Sizlerin desteği ve katkıları olmadan, bu anlamlı etkinliği gerçekleştirmemiz mümkün olmazdı. Hepinizin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlar, programımızın kadınların güçlenmesi yolunda ilham verici bir platform olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.
'Amaçlarımızın Arasında Farkındalık Yaratan Projelere Yer Vermek Var'
Halime Çavuş Kadın Derneği Başkanı Şule Özbay; “Derneğimiz 1-1,5 yıl önce kurulan bir dernek. Girişimci kadın derneği. Tarımdan hukuka, ticaretten yazılıma, kadının bulunduğu her alanda girişim ruhuna sahip her kadının yanında yer almayı planladığımız, bu yolda çalışma yapmak için kurduğumuz bir dernek. Girişimci kadın derneği olması yanı sıra amaçlarımızın arasında farkındalık yaratan projelere yer vermek var. Bu noktada Kastamonulu kadınların, özellikle Halime Çavuşların, Şerife Bacıların, Rahime Kaptanların uluslararası alanda yayılmasını sağlamaya yönelik çalışmalarımız her daim olacak. Kastamonu ilk Kadın Bando Takımımız ile karşınıza çıktık” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından “Kastamonu’dan Zirveye Giden Yol: Kadınları Başarı Serüveni” başlığı adı altında Türkiye Noterler Birliği Başkan Yardımcısı Fulya Uysal Güler, Özel Bireyler ve Aileleri Derneği Başkanı Huriye Boyraz, Özel Birey annesi Satiye Zeynel Abidin ve Ragbi Milli Takım oyuncuları Büşra Yıldız ve Irmak Karabaş, dinleyicilerle yaşam öykülerini paylaştı.