İsmail Mahir Efendi anlatıldı

Eğitim İş Şubesi tarafından dün, köy enstitülerinin fikir babası İsmail Mahir Efendi adına Onur Ödülü verildi. Şehit Şerife Bacı Öğretmenevi'nde düzenlenen programda bu yıl ilki verilen İsmail Mahir Efendi Köy Enstitüleri Onur Ödülü'ne layık görülen Dr. Niyazi Altunya'ya ödülü verildi. Ödül töreninin ardından Dr. Niyazi Altunya, Dr. Emin Mahir Balcıoğlu, Mehmet Saydur ve Ahmet Tevfik...


Eğitim İş Şubesi tarafından dün, köy enstitülerinin fikir babası İsmail Mahir Efendi adına Onur Ödülü verildi.

Şehit Şerife Bacı Öğretmenevi’nde düzenlenen programda bu yıl ilki verilen İsmail Mahir Efendi Köy Enstitüleri Onur Ödülü’ne layık görülen Dr. Niyazi Altunya’ya ödülü verildi. Ödül töreninin ardından Dr. Niyazi Altunya, Dr. Emin Mahir Balcıoğlu, Mehmet Saydur ve Ahmet Tevfik Bal’ın konuşmacı olarak katıldığı “Kastamonulu Bir Eğitimci, Köy Enstitülerinin Düşün Babası İsmail Mahir Efendi” konulu bir de panel gerçekleştirildi.

Panele Belediye Başkan Yardımcı Mehmet Yurt, Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

“ATATÜRK’ÜN EĞİTİME NE KADAR ÖNEM VERDİĞİNİ HEPİMİZ BİLİYORUZ”

Panelin oturum başkanlığını yapan Eğitim İş Şubesi Başkanı Ahmet Tevfik Bal; “Cumhuriyetin en önemli temel taşlarından birisi eğitim alanında yapılan devrimlerdir. Bunların başında Tevrid-i Tedrisat Kanunu geliyor. Harf Devrimi, 1931 ve 1932 yıllarında Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nun kurulması, 1933 Üniversite Reformu Cumhuriyetin eğitim alanında en önemli atılımlardır. Cumhuriyetin kurucusu Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitime ve okula ne kadar önem verdiğini hepimiz biliyoruz. Birçok yerde öğretmenlere hitap ederek, Cumhuriyet Dönemi’nde izlenecek rotayı çizmiştir. Yurdunu seven, milli benliğini özümseyen, çalışkan, üretken, kişilikli, kendini ezdirmeyen, bağımsızlıkçı, bilimden yararlanan, akılcı, insanlığın onurlu üyesi olan nesiller yetiştirmek ve Türkiye’yi kalkındırmak hedefidir” diyerek bilgi verdi.

Akabinde panelistler İsmail Mahir Efendi hakkında çeşitli bilgilendirmelerde bulundular.

Bakmadan Geçme