İlim Hikmet Sofrası'nın hedefi 'UNESCO 2019'

Hz. Pir Şeyh Şa’ban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Avcı, Konya için Hz. Mevlana, Ankara için Hacı Bayram-ı Veli, Nevşehir için Hacı Bektaş-ı Veli neyi ifade ediyorsa Kastamonu için de Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’nin onu ifade ettiğine vurgu yaptı.   'Kastamonu'da Din ve Kültür Turizm'inin mihenk taşlarından olan Hz. Pir Şeyh...

Hz. Pir Şeyh Şa'ban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Avcı, Konya için Hz. Mevlana, Ankara için Hacı Bayram-ı Veli, Nevşehir için Hacı Bektaş-ı Veli neyi ifade ediyorsa Kastamonu için de Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli'nin onu ifade ettiğine vurgu yaptı.   “Kastamonu’da Din ve Kültür Turizm’inin mihenk taşlarından olan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’nin felsefesinin dünyaca bilinir olmasını Kastamonu olarak isteyişimiz; vakıf olarak bizleri UNESCO Anma ve kutlama yıldönümleri listesine dahil olmayı hedef haline getirmiştir” diye konuşan Muharrem Avcı, bu hedef doğrultusunda 9-13 Mayıs tarihlerinde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın teknik desteği ile Şeyh Şaban-ı Veli gönüllülerine yönelik ‘Hedef, UNESCO 2019’ başlıklı bir eğitim gerçekleştirildiğini açıkladı.   Avcı, 5 gün süren eğitim ve katılımcılar ile ortak değerlendirmeler neticesinde UNESCO sürecine dair bir takım sonuçlara vardıklarını ifade etti ve bu sonuçları şu şekilde özetledi: “1. Şeyh Şaban-ı Veli ve felsefesi hakkında birçok sözlü aktarımlar olduğu halde, günümüz itibarı ile bu bilgilerin yeterli biçimde belgelenemediği anlaşılmıştır.

  1. Şabaniliğin bölgesel bilinirliğine karşı, ulusal ve uluslararası bilinirlik konusunda zafiyet olduğu ve bu durumun, UNESCO başvurularına getirilen yeni kısıtlarla birleştiğinde, olumsuz sonuç alınma riskini arttırdığı konusunda fikir birliğine varılmıştır.
  2. Dolayısı ile anma günü başvurusu, tespit edilen eksiklerin giderilme süreci boyunca ertelenirken, daha kapsayıcı ve çoklu fayda yaratabilecek bir etkinlik ile desteklenmesi gündeme gelmiştir.
  3. Bu etkinlik, Şeyh Şaban-ı Veli’nin temsilcisi olduğu Tasavvuf felsefesinin temel taşları olan, Barış, Birlik ve Huzur kavramlarını anlatan Özlü Sözleri Kutlama Haftası olarak belirlenmiştir.
  4. Başvuru yapılırken, bu sözlerin Tasavvuf geleneğinden örnekler olarak insanlara yayılması, çeşitli dillere çevrilmesi, ancak Tasavvuf ile kısıtlı kalmadan, bütün kültürlerden benzer içerikli sözlerin yayılmasını da teşvik etmelerinin amaçlandığı vurgulanacaktır.
Bundan sonra;
  1. Bu süreci somut hale getirip, ilgili paydaşlar ile yola çıkabilmek adına bir stratejik eylem planı hazırlığına başlanacaktır.
  2. Bu eylem planına göre;
* Ulusal ve uluslararası bağlamda, ŞŞV Vakfı’na muadil kurum ve kuruluşlar ile koordineli çalışmalar yürütülecektir. * Medya ilişkileri ve sosyal medya faaliyetleri yürütülecektir. * Başvuru fikrinin çıkış noktasının ŞŞV Vakfı ve Kastamonu olduğu her zaman vurgulanacaktır. * Başvuru süreci boyunca, Şabaniliğin ve Kastamonu ilinin bilinirliğinde önemli bir yükselme olacaktır. * Bu durum, Kastamonu için 'İnsanlık Mirası' başvurusu yaparken son derece önem arz edecektir.”

Bakmadan Geçme