İl Sağlık Müdürü Dr. Kutlu'dan, İGM'ye cevap
İl Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Kutlu İl Genel Meclisi'nde görüşülen Çevre ve Sağlık Komisyonu'nun raporuna cevap verdi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Kutlu; Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin (KEAH), randevu sistemi (MHRS) ve poliklinik hizmetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, İl Genel Meclisi’nde görüşülen Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun raporuna cevap verdi.
Dr. Kutlu; randevu doluluk oranlarının yüzde 82 civarında gerçekleştiğini ve bunlardan yüzde 93’ünün randevusuna geldiğini belirtildi. Ayrıca Mayıs ayında 2 bin 170 kişinin randevu aldığı halde muayeneye gelmediğini vurguladı.
İl Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Kutlu; Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin (KEAH), randevu sistemi ve poliklinik hizmetleri hakkında bilgilendirme yaparak; “Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (KEAH) 105 Klinisyen Hekim görev yapmaktadır. Bu klinisyen hekimler poliklinik muayene hizmetleri dışında ameliyat, sağlık kurulu, nöbet, konsültasyon, servis, hizmetleri yanında yoğun bakım, anjiografi, endoskopi, kolonoskopi, biyopsi, göz içi cerrahi ve enjeksiyon, kemoterapi gibi özellikli sağlık hizmetleri de sunmaktadırlar. Ayrıca yıllık izin, ücretsiz izin, nöbet ertesi izni, şua izni, askerlik, geçici görev, kongre, eğitim, sağlık raporu, doğum öncesi/doğum sonrası izin gibi nedenlerle çalışamadıkları süreler de olabilmektedir. Bir hekime poliklinik yaptığı gün için en fazla 42 randevu açılabilmektedir. KEAH Başhekimliği ve İl Sağlık Müdürlüğü’nce MHRS randevu işlemleri titizlikle takip edilmekte, poliklinik muayene dışı hizmetler de aksamayacak şekilde maksimum düzeyde randevu açılması sağlanmaktadır. Bu bağlamda günlük ortalama bin 900 randevu kapasitesi açılmakta olup bu randevuların doluluk oranları yaklaşık yüzde 81-82 civarında olmakta, alınan randevuların ise yaklaşık yüzde 92-93’ü gerçekleşmektedir. (Bakanlıkça randevu alıp muayeneye gelmeyenlerin belirli süre randevu almaları kısıtlamasına rağmen randevu alan hastaların yüzde 8-9'u randevularına gelmemektedir.) Hekimlerimiz randevulu hastalar dışında randevusuz olarak da hasta bakmaktadırlar. Randevusu olmadan ayaktan muayene edilen hasta sayıları çoğu zaman randevulu olarak muayene olan hasta sayılarını geçmektedir. Mayıs ayında toplam 42 bin 125 randevu açılmış olup; hastalarımız tarafından 34 bin 986 randevu alınmış, 32 bin 816 hasta randevusuna gelerek muayene olmuş, 2 bin 170 kişi randevusuna gelmemiştir. Randevusuna gelerek muayene olan 32 bin 816 hasta yanı sıra, 36 bin 250 hasta randevu dışı muayene edilerek toplamda 69 bin 66 hastaya poliklinik muayene hizmeti sunulmuştur. Günlük ortalama olarak ise bin 563'ü randevulu, bin 726'sı randevusuz olmak üzere toplamda 3 bin 289 hastaya poliklinik hizmeti sunulmuştur” ifadelerini kullandı.
“ACİL SERVİSTE GÜNLÜK BİN HASTAYA HİZMET SUNULMAKTADIR”
Acil Sağlık Hizmetleri hakkında da bilgi veren Dr. Kutlu; “KEAH Erişkin Acil Servisi’nde 6 pratisyen hekim, 2 acil tıp uzmanı; Çocuk Acilde ise 2 pratisyen hekim, 1 çocuk hastalıkları nöbetçi hekimi 24 saat esaslı olmak üzere görev yapmaktadırlar. Günlük ortalama erişkin acil serviste 800, çocuk acil serviste 200 olmak üzere bin hastaya hizmet sunulmaktadır. Malum olduğu üzere acil servislerde hastaların müracaat önceliğine göre değil, tıbbi önceliklerine göre hizmet sunulmaktadır. Bu nedenle özellikle yeşil alana müracaat eden hastalar (tıbbi olarak acil durumu olmayan hastalar) zaman zaman beklemek zorunda kalmaktadırlar. Bu bekleme süreleri tıbbi olarak acil olan hastaların yoğunluğuna göre uzayabilmektedir. Acil servise müracaat eden hastaların bir kısmı yoğun bakımların dolu olması, daha ileri düzeyde özellikli tetkik ve tedavi ihtiyacı gibi nedenlerle il dışına sevk edilebilmektedir. Bu sayı günlük olarak ortalama 4 civarındadır. (oran: binde 4) Mayıs ayında toplamda erişkin acile 24 bin 905, çocuk acile 6 bin 155 hasta müracaatı gerçekleşmiştir” dedi.