• Haberler
  • Sağlık
  • İl Sağlık Müdürü Derdiyok'tan Parkinson Bilgilendirmesi

İl Sağlık Müdürü Derdiyok'tan Parkinson Bilgilendirmesi

Dünya Parkinson Hastalığı Günü kapsamında İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok bilgilendirmede bulundu.

Dünya Parkinson Hastalığı Günü kapsamında İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok bilgilendirmede bulundu.

Parkinson hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok; “Parkinson hastalığı, beyin hücrelerinin dejenerasyonu (işlev kaybı ve hücre ölümü) ile ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Bu hastalıkta beyinde dopamin isimli molekülü üreten sinir hücrelerinin (nöron) kaybı söz konusudur ve bunun sonucunda hareketlerin yavaşlaması, titreme, denge kayıpları gibi yakınmalar ortaya çıkmaktadır. Uyku bozuklukları ve kabızlık, titreme ve hareketlerde yavaşlama belirtileri ile hastalık yıllar önce başlamaktadır. Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen nörolojik hastalık olan Parkinson Hastalığı, özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkmakta olup 50 yaşından önce başlaması çok nadirdir. Erkeklerde kadınlara göre yaklaşık olarak iki kat daha sık olarak izlenmektedir. ‘Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı’ çalışmasına göre Parkinson sıklığı 15 yaş üstü nüfusumuzda binde 3 iken 65 yaş üzeri sıklık yüzde 2’dir” dedi.

Parkinson Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Parkinson hastalığının nedenlerini sıralayan Derdiyok; “Parkinson hastalığı beyinde dopamin üreten bölgedeki hücre kaybı nedeniyle bu maddenin az salınımı sonucu oluşur. Bu hücre kaybına zirai ilaçlar gibi kimi kimyasallar neden olabilmekle beraber, genetik faktörler de sebep olabilmektedir. Parkinson tanısı, hekim tarafından hastanın şikayetleri ve hastalık geçmişinin dinlenmesinin ardından yapılacak nörolojik muayene ile konulur. Hastaların hareketleriyle ilişkili olan bu bulguların yanında birçok farklı şikayeti de olabilir. Yorgunluk, bilişsel fonksiyonlarda azalma, depresyon, anksiyete, davranış bozuklukları, görme ile ilgili bozulmalar, kilo kaybı, uyku anormallikleri ve ağrı gibi. Klasik bulguları; istirahat halinde izlenen titreme (tremor), hareketlerin yavaşlaması (bradikinezi), Pasif eklem hareketlerini zorlaştıran kaslarda sertleşme (rijidite), ayakta durma dengesinin bozulması (postural instabilite) parkinson hastalığının temel belirtileridir.  Parkinson hastalığının tipik bulguları ortaya çıkmaya başladığında; yürürken kolları iki yanda normal şekilde sallamama; elde, bacaklarda veya çenede istirahat döneminde titreme; mimiklerin kaybının izlendiği maske yüz belirtisi; göz kıpma sayısında azalma; öne eğik ve yavaş şekilde yürüme ile küçük adımlarla yürüme, bunlara bağlı sık düşmeler; donup kalmalar; hareketin ve konuşma hızının yavaşlaması; yutma bozuklukları ve kabızlık; cinsel işlev bozukluklar; depresyon, psikoz, hayal görme, halüsinasyon, gündüz uyuklama hali, dürtü kontrol bozukluğu; ciltte yağlanmanın artması (sebore) ve bunama da gözlenebilmektedir” ifadelerini kullandı. 

Parkinson Hastalığında Tedavi

Parkinson hastalığının tedavisine değinen Derdiyok; “Parkinson hastalığında tedavi 3 ana başlıkta toplanabilir; birinci sırayı ilaç tedavisi almaktadır.  İlaç tedavisinden yeterli faydayı göremeyen hastalarda cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Parkinson hastalığı tanısı almış her hastada hastanın yakınmalarına göre destek tedavisi de düşünülmelidir. Yüz ifadesinin değişmesi (sabit bakma, gözleri kırpmama), yürürken bir kolun savrulmaması, vücut duruşunda bükülme (kambur duruş), omuzda donma ve ağrı, bir bacağın aksaması veya sürüklenmesi, boyunda veya uzuvlarda uyuşma, karıncalanma, ağrı veya rahatsızlık, seste yumuşama, içten titreme hissi gibi semptomlarınız varsa geç kalmadan bir sağlık kuruluşuna başvurun” dedi. 

 

Bakmadan Geçme