• Haberler
  • Sağlık
  • İl Sağlık Müdürlüğü 'Sigara izmaritleri en yaygın atıktır'

İl Sağlık Müdürlüğü 'Sigara izmaritleri en yaygın atıktır'

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle bilgilendirmeler yapıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede; “31 Mayıs, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildi. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 31 Mayıs Günü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak amaca yönelik çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Yapılan araştırmalar dünyada yaşanan en önemli sorunlar arasında iklim değişikliği ve kuraklığın olduğunu göstermektedir. Tütün ekiminde kullanılan çok miktardaki pestisit, gübre ve kimyasal; tehlikeli kirletici maddelerin suya ve toprağa atılmasına neden olarak tarım arazilerinin verimliliğini önemli ölçüde azaltmaktadır” denildi. 

“TARIM ARAZİLERİNDE 22 MİLYAR TONDAN FAZLA SU TÜKETİLMEKTEDİR”

Tütün üretiminin verimli tarım arazilerine yaptığı olumsuz etkilerine değinen Müdürlük; “31 Mayıs 2023 Dünya Tütünsüz Gününde; tütün üretiminin verimli tarım arazilerine yaptığı olumsuz etkilerin yanı sıra tüketilen suyun miktarının kuraklığa olan etkisine de dikkat çekmek hedeflenmiştir. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına bireysel anlamda bu sorunla mücadele etmek her bireyin görevidir. Dünya genelinde 32 bin metrekareden fazla alan tütün arazileri için kullanılmaktadır. Bu tarım arazilerinde 22 milyar tondan fazla su tüketilmektedir. Bu rakam 50 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen birinin, yaşamı boyunca 1.4 milyon litre su kaybından sorumlu olacağını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN HAVASINI KORUYUN”

Sigara izmaritlerine değinen Müdürlük; “Sigara izmaritleri, dünya çapında en yaygın atılan atıktır, sahillerde ve su kenarlarında en sık toplanan çöptür. Sigara izmaritlerinde bulunan pek çok tehlikeli kimyasal madde ve elektronik sigara atıkları sulara ve toprağa sızarak doğaya zarar vermektedir. Diğer taraftan söndürülmemiş sigara izmaritleri, orman yangınları başta olmak üzere pek çok yangın ve buna bağlı can kayıplarının önemli bir sebebi olmaya devam etmektedir. Ayrıca çoğunluğu plastik olan milyonlarca ton tütün ambalaj atığı da çevreye ve ekosisteme zarar vermektedir. ‘Doğaya daha yakından bakarak’ koru, orman, deniz ya da göl kenarındaki izmaritlerin doğaya verdiği zararları önlemek ‘Çocuklarımıza zehir saçan tütün tarlası değil oksijen salan ormanlar bırakarak’, ‘Doğaya izmarit değil tohum atarak’ doğamıza, temiz gıda ve su kaynaklarımıza sahip çıkalım. Sigarasız bir dünya dileğimizle, dumansız yaşama destek olun. Türkiye’nin havasını koruyun” dedi.

Bakmadan Geçme