İl Sağlık Müdürlüğü'nden 1 Yıllık Hizmet Dökümü
İl Sağlık Müdürlüğü başkanlıkları ve bağlı hizmet veren sağlık kurumlarının Kastamonu genelindeki 2024 yılı verilerini kapsayan 'Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü 2024 Yılı Faaliyet Raporu' hazırlandı.
İl Sağlık Müdürlüğü başkanlıkları ve bağlı hizmet veren sağlık kurumlarının Kastamonu genelindeki 2024 yılı verilerini kapsayan “Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü 2024 Yılı Faaliyet Raporu” hazırlandı.
Rapor ile ilgili olarak Vali Meftun Dallı; “Devletimizin temel görevlerinden biri, vatandaşlarının sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için gerekli tüm imkânları sunmaktır. Bu doğrultuda sağlık hizmetlerinin kalitesi, erişilebilirliği ve etkinliği büyük bir önem taşımaktadır. Kastamonu'muzda da bu anlayışla yürütülen çalışmalar, her geçen gün artan bir ivmeyle halkımızın hizmetine sunulmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan bu faaliyet bülteni, 2024 yılı içerisinde gerçekleştirilen hizmetlerin, yatırımların ve hedeflerin kamuoyuyla paylaşılması açısından büyük bir öneme sahiptir. Özellikle sadece il merkezinde değil, tüm ilçelerimizi kapsayan yatırımlar sayesinde sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşmış, birçok yeni tesis ve birim halkımızın kullanımına sunulmuştur. Yeni yoğun bakım yatakları, girişimsel radyoloji ve kapalı psikiyatri servislerinin hizmete girmesi, sağlık altyapımızın ne denli geliştiğinin somut bir göstergesidir. İlçelerde faaliyete geçen diyaliz üniteleri ve sağlık merkezleri sayesinde vatandaşlarımız bulundukları yerden uzaklaşmadan tedavi olabilme imkânına kavuşmuşlardır. Bu da bize, sağlık hizmetlerinin sadece merkezde değil, tüm yerleşim yerlerinde eşit ve kaliteli biçimde ulaştırılması yönündeki hedeflerimizin başarıyla hayata geçirildiğini göstermektedir. Sağlık alanındaki tüm bu gelişmeler, kamu kurumlarımızın özverili çalışmaları ve vatandaşlarımızın desteğiyle mümkün olmuştur. Bu vesileyle, Kastamonu'muzun sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi adına emeği geçen başta İl Sağlık Müdürümüz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum. Daha sağlıklı bir Kastamonu için el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Hastanelerde 2 Milyon 549 Bin 174 Hastaya Hizmet Verildi
Raporda; Kamu Hastaneleri İl Geneli Sağlık Hizmet Verileri bölümünde, MHRS randevulu hasta 732 bin 817, randevusuz ayaktan gelen hasta 990 bin 762, 796 bin 597 acile başvuran 83 bin 298 randevuya gelmeyen hasta olmak üzere toplam 2 milyon 549 bin 174 hastaya hizmet verildiği belirtildi. Yatan hasta hizmetleri kapsamında bin 89 yatak ile toplam 40 bin 136 hastaya hizmet verildi. Ayrıca ilimizde; 700 sezaryen doğum, 797 normal doğum olmak üzere toplam bin 497 doğum gerçekleşirken, bin 166 ebeye de eğitimler verildi. Verilere göre ilimizde 17 bin 155 büyük ameliyat, 12 bin 435 küçük ameliyat olmak üzere toplam 29 bin 590 ameliyat yapıldı. 2024 verilerine göre Kastamonu'da toplam 4 bin 931 hasta yoğun bakım hizmeti aldı.
2 Bin 146 Hastaya Evde Sağlık Hizmeti Verildi
Raporda belirtilen verilere göre Kastamonu'daki hastanelerde; 59 bin 127 MR, 123 bin 14 tomografi, 109 bin 460 USG, 7 bin 888 DEXA, 11 bin 302 mamografi ve 497 bin 367 röntgen çekildi. Ayrıca; toplam 427 hastaya 153 diyaliz cihazı ile 5 bin 52 seans diyaliz hizmeti verilirken, Şenpazar İlçe Devlet Hastanesi ve Doğanyurt Devlet Hastanesi bünyesinde diyaliz ünitesi yapımı tamamlandığı ve 2025 yılında 5+1 cihaz kapasitesi açılması planlandığı vurgulandı. Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında da 2 bin 146 hastaya 29 bin 418 ziyaret yapılarak sağlık hizmeti verildi.
Açıklanan rapora göre; Erişkin Ayaktan Arındırma Merkezi’nde (AMATEM) 350 danışana hizmet verilirken, 763 kişi de muayene edildi. Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) ise; 90 vakaya hizmet verildi. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde de (TRSM) 3 bin 245 muayene yapıldı.
Ağız Diş Sağlığı hizmetleri kapsamında ise; 242 bin 682 muayene, 8 bin 654 kanal tedavisi, 38 bin 198 dolgu, 32 bin 773 protez, 9 bin 283 diş taşı temizliği, 16 bin 210 kaplama diş tedavisi, 637 implant (kemik içi uygulama) hizmeti verildi.
KEAH’ta 11 Adet Poliklinik Odası Daha Hizmete Açıldı
Rapora göre Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (KEAH) 2024 yılında; Yapay Zekâ Destekli 2’nci MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) Ünitesi açıldı. Girişimsel Radyoloji Ünitesi ve modern anjiyografi cihazı hizmete girdi. Daha önce ataması yapılmayan ve ilk defa 1 Perinatoloji Uzmanı atandı. 12 yataklı psikiyatri servisi güncel psikiyatri kliniği standartlarına uygun olarak kapalı psikiyatri servisine dönüştürüldü. KEAH bünyesindeki Diyaliz merkezinin cihaz kapasitesi 22+1 iken 25+1 olarak artırıldı. 9 yataklı 2. Seviye Yoğun Bakım ünitesi hizmete açılarak, İl Dışı Sevk sayısının azaltılması sağlandı. İlk kez, Evde Sağlık Hizmetleri Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı ile Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı düzenlendi. Hasta yoğunluğu fazla olan branşlarda Mesai Dışı Poliklinik Hizmeti verilmeye başlandı. Uzman hekim odası ihtiyacına binaen hastanemiz içindeki uygun alanlar yapılan tadilât ile poliklinik odasına dönüştürüldü. 11 adet poliklinik odası daha hizmete açıldı.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yeni binasının 2025 yılı içerisinde hizmete gireceğini belirten raporda, mevcut binada verilen hizmetler bölümünde bin 871 yatan hasta hizmeti, 73 bin 872 poliklinik muayene hizmeti, 4 bin 79 hasta ziyareti, 113 hastaya robotik yürüme seansı, 5 bin 935 DEXA, 15 bin 559 röntgen, 2 bin 611 ESWT ve 807 EMG çekimi yapıldığı belirtildi.
Raporda Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile ilgili olarak ise; “30 ünit tescilli olarak hizmet vermekte iken bakanlığımızın onayı ile Eylül ayı itibariyle 40 ünitli olarak hizmete devam etmektedir. İlk defa dijital ölçü ve modelleme işlemlerine başlanmış olup, protez işlemlerinde hata payı ve bekleme süresi azalmıştır. Nöbet saatleri revize edilerek aylık MHRS kapasitesi bin 500 arttırılmış ve günlük hizmet alan hasta sayısı arttırılmıştır” denildi.
Tosya’da Yoğun Bakım Ünitesi Hasta Yatağı, 6 Adetten 12'ye Yükseltildi
Tosya İlçe Devlet Hastanesi’ndeki çalışmalar da; “Yoğun Bakım Ünitesi hasta yatağı, 6 adetten 12'ye yükseltildi. Palyatif Bakım Merkezi sayısı artırıldı, hasta ve yakınları için ihtiyaç giderebilecekleri alanlar oluşturuldu. Mikrobiyoloji Laboratuvarında mikrobiyolojik tahliller ve kültür ekimide yapılmaya başlandı. Yeri değiştirilen Gebe Okulunun tescil işlemleri tamamlandı. Ameliyathane Birimi içerisinde duvar- döşeme ve enfeksiyon konusunda düzenlemeler yapıldı. 2 adet ameliyathane salonuna ilave 2 oda eklendi, oda sayısı 4'e çıkarıldı. Acil Serviste triaj alanı - 2. yeşil alan ve günübirlik servis alanı açıldı. Çocuk Servisinde, Etkinlik Odası oluşturuldu. Kadın Doğum Servisinde hasta ve yakınları için ihtiyaç giderebilecekleri alanlar oluşturuldu” şeklinde sıralandı.
İnebolu Devlet Hastanesi’nde ise; 4 yataklı 1. Seviye Yoğun Bakım ünitesi 6 yataklı 2. Seviye Yoğun Bakım Ünitesine dönüştürüldüğü ve hastane bünyesinde ilk kez gebe okulu açıldığı belirtildi.
Taşköprü Devlet Hastanesi ile ilgili olarak da; “Hastanemiz bünyesinde ilk kez gebe okulumuz açılmıştır. Hastane bünyesinde Kızılay işbirliği ile butik mağaza oluşturuldu. Acil servisimiz 1. seviyeden, 2. seviyeye çıkarıldı. Ortopedi bölümünde ilk defa Displazik koksartroz (bacak kısalığının eşlik ettiği, doğuştan kaynaklı kalça eklemi kireçlenmesi) için kalça protezi, çocukluk çağı dirsek çevresi kırıklarından kaynaklı deformite (cubitus valgus-varus) düzeltme ameliyatları yapıldı” şeklinde belirtildi.
Araç Devlet Hastanesi’ndeki çalışmalarda, “Acil ünitesi iken, 1. seviye olarak tescil edildi. Acil servise yeşil alan polikliniği olarak ikinci muayene odası açıldı. Hastanemiz bünyesinde ilk kez Diyetisyen polikliniği hizmet vermeye başladı. Diyaliz ünitesi kapasitesi 5+1’e yükseltildi. Kastamonu KEAH’nden geçici görevlendirilen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı haftanın 1 günü poliklinik yapmaktadır” şeklinde açıklandı.
Cide Devlet Hastanesi ile ilgili olarak ise; “40 yataklı D rol grubu olan hastanemizin, C rol grubuna yükseltilmesi için bakanlığımızdan talepte bulunulmuştur. Diyaliz cihaz kapasitesi 4+1 iken yeni hastanesinde 8+1 olarak hizmet vermektedir. Cide Devlet Hastanesi bünyesinde 8 yataklı palyatif servisi hizmete girmiştir” denildi.
Yeni Bozkurt İlçe Devlet Hastanesi’nin Yapımı Devam Ediyor
Azdavay Devlet Hastanesi’ndeki diyaliz cihaz sayısının 4+1 iken, 5+1’e yükseltildiği belirtilirken, yeni Bozkurt İlçe Devlet Hastanesi’nin yapımı devam ettiği, 35 yatak kapasitesi (tescilli 25) ile D Grubu yükseltilen hastanenin 2025 yılının dördüncü çeyreğinde yeni hizmet binasında hizmet vermeye başlayacağı vurgulandı. Daday Devlet Hastanesi’nde ise; diyaliz cihaz kapasitesi, 3+1'den 4+1'e yükseltildiği ve acil ünitesi kırmızı alan revize edildiği açıklandı. Devrekani Devlet Hastanesi’nde ise Acil ünitesi iken, 1’inci seviye olarak tescil edildiği, Kastamonu EAH’nden geçici görevlendirilen çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı haftanın 1 günü poliklinik yaptığı belirtildi. Abana’da ise Abana ilçe merkezinde verilen sağlık hizmetini kolaylaştırmak adına İlçe Devlet Hastanesine bağlı ek poliklinik açıldığı vurgulandı.
Çatalzeytin Devlet Hastanesi’nde yapılan hizmetler ise; “Yeni hastane binamız, 2025 yılının Ocak ayında hizmete açılmıştır. Diyaliz cihaz kapasitesi 4+1 iken, 5+1 olarak tescillendi. Periapikal Diş Röntgen cihazı kurulumu yapıldı. Küvöz ve NST cihazı kurulumu yapıldı” şeklinde açıklandı.
Doğanyurt Devlet Hastanesi’ndeki çalışmalarda; “Hastanede ilk doğum gerçekleşti. İlk kez hasta yatışı oldu. Hastanemiz bünyesinde diyaliz ünitesi yapımı tamamlanmış olup, 2025 yılında 5+1 cihaz kapasitesi ile açılması plânlanmaktadır. Yatan hasta servisi aktif hale getirilmiştir. Diş üniti temin edildi, diş hekimi atanmış olup aktif hizmet vermeye başlamıştır. 24 saat kesintisiz laboratuvar ve röntgen hizmeti verilmeye başlanmıştır” şeklinde belirtildi.
Küre Devlet Hastanesi’nin Taşınması Tamamlandı
İhsangazi Devlet Hastanesi’ndeki çalışmalar; “Yatan hasta servisi tadilatı yapılarak aktif hale getirilmiştir. Diş polikliniği tadilat yapılarak hizmet kalitesi artırılmıştır. 24 saat kesintisiz laboratuvar ve röntgen hizmeti verilmeye başlanmıştır” şeklinde sıralanırken, Küre Devlet Hastanesi’ndeki çalışmalarda; “2 Mart 2024 tarihinde yeni hastane binasına taşınmıştır. İlk kez hasta yatışı yapıldı. Röntgen cihazı yenilendi. Hastanemize diş hekimi atandı” şeklinde belirtildi.
Pınarbaşı’ndaki çalışmalarla ilgili olarak; “İlk kez hasta yatışı oldu. Röntgen cihazı yenilendi. 24 saat kesintisiz laboratuvar ve röntgen hizmeti verilmeye başlandı. İlk kez 5+1 cihaz kapasitesi ile diyaliz ünitesi hizmet vermeye başlandı. Yaz döneminde haftada 2 gün, kış dönemi haftada 1 gün dahiliye uzmanı görevlendirilmektedir” denildi.
Şenpazar İlçe Devlet Hastanesi bünyesinde diyaliz ünitesi yapımının tamamlandığı, 2025 yılında 5+1 cihaz kapasitesi ile açılması plânlandığı belirtilirken, yataklı servis kurularak, hasta yatışına hazır hale getirildiği ve 24 saat kesintisiz laboratuvar ve röntgen hizmeti verilmeye başlandığı açıklandı.
Hanönü Devlet Hastanesi’ndeki çalışmalar ise, “Servis tadilât ile aktif hale getirildi. İlk hasta yatışı gerçekleşti 24 saat kesintisiz laboratuvar ve röntgen hizmeti verilmeye başlandı. Diş üniti ve malzemeleri temin edilerek hizmet verilmeye başlandı. Servis tadilât ile aktif hale getirildi. İlk hasta yatışı gerçekleşti. Röntgen cihazı yenilendi” şeklinde açıklandı.
Aile Sağlığı Merkezlerinde 2 Milyon 135 Bin 15 Hastaya Hizmet Verildi
Aile Sağlığı Merkezlerinde de 2024 yılı içerisinde 2 milyon 135 bin 15 hastaya hizmet verildiği belirtildi. Bin 492 kişiye üreme sağlığı danışmanlığı, 5 bin 493 kişiye beslenme danışmanlığı, bin 942 kişiye fiziksel aktivite danışmanlığı, 794 kişiye fiziksel aktivite hizmeti, 49 kişiye sigara bırakma danışmanlığı, bin 702 kişiye psikolojik danışmanlık, 2 bin 67 kişiye sosyal destek birimi danışmanlık hizmeti, 613 kişiye çocuk gelişimi danışmanlığı, 46 bin 650 kişiye halk sağlığının çeşitli alanlarında eğitim, bin 855 kişiye hizmet içi eğitim, 12 bin 862 kişiye farklı hizmetlere ulaşım koordinasyonu hizmeti verildi. Toplum Sağlığı Biriminin hedefleri ise; “Aile hekimliği birimlerine ek yerleştirme işlemlerinin yapılması, nüfus yoğunluğunu azaltmak için uygun fiziki yeni birimler açmak, uzaktan eğitim ile bütün birimlerin sorumlulukları ve gereken konularda eğitim verilmesi, aile hekimlerine, aile sağlığı çalışanlarına, tüm ilde hizmet veren eğitim almamış olan hekimlere, Toplum sağlığı merkezi çalışanlarımıza eğitime vermek. İl geneli tüm ağız diş eğitimlerinin yapılması, İl Merkezinde yabancı uyruklular polikliniği açılması planlanması” olarak sıralandı.
Kastamonu'ya Özgü Projeler
Sadece Kastamonu'da yürütülen projeler kapsamında yapılan çalışmalarda; “2023 yılının mart ayından beri ilimizde yürütülen Mutlu Anneler Sağlıklı Bebekler Projesi lohusalık döneminin anne ve bebek açısından sağlıklı geçirilmesi, önlenebilir bebek ölümü nedenlerinin ortadan kaldırılması ve ailelerin hayatlarındaki bu önemli değişime daha kolay uyum sağlamasına yardımcı olunması amacıyla başlatılmıştır. Bin 429 aile evinde ziyaret edilmiş; bebek bakımı ve lohusalıkla ilgili eğitim ve danışmanlık verilmiş ayrıca proje için özel olarak hazırlanan kitapçık ailelere hediye edilmiştir. Çeşitli alanlarda destek ihtiyacı olduğu tespit edilen 22 ailenin kurumlar arası bildirimleri ve gerekli yönlendirmeleri yapılmıştır. Skolyoz Ve Fiziksel Gelişim Taraması Projesi; Skolyoz (Omurga Eğriliği) çocuklarda en sık görülen omurga bozukluğudur. Sıklıkla 10-15 yaşlarında bel ve sırtta eğrilme ile ortaya çıkar. Sağlıklı çocukların yüzde 2-4'ünde görülebilir. Skolyoz vakalarının yüzde 75-80'i Adelösan İdiyopatik Skolyoz sınıfındadır. Gelişim çağında çocuklarda skolyozun tespit edilmesi; tedaviye mümkün olduğunca erken başlanması, önem arz etmektedir. 2 bin 657 kişi (aile onayı) ile taramaya giren, yüzde 21,6 Adölesan İdiyopatik Skolyoz (Omurga eğriliği) riski taşıyan, yüzde 36,4 fiziksel gelişim açısından normalin dışında” şeklinde belirtildi.
‘2025-2028 İl Eylem Plânlarının Tamamlanması Hedeflenmektedir’
Bulaşıcı Hastalıklar Birimi’nin 2025 yılı hedefleri de; “Müdürlüğümüze bağlı tüm birimlerde çevre sağlığı hizmetlerinin tamamının meslek personeli tarafından yürütülebilmesinin sağlanması. İçme ve kullanma suyu çalışmalarında diğer paydaş kurumların da katılımıyla sağlıklı su temininin sürekliliğinin sağlanması. Bulaşıcı hastalıklar nedeniyle insanların ölmediği, salgınların yaşanmadığı bir çevrenin sağlanması yönünde hizmetlerin devamlılığı. Aşı redlerinin önüne geçilmesi, bulaşıcı hastalıklar konusunda sağlık okuryazarlığının artırılması, bağımlılıkla mücadele faaliyetlerinin kararlılıkla devam ettirilerek. Özellikle çocuk ve gençlerin sağlığının korunması, tütün ve bağımlılıkla mücadele 2025-2028 il eylem plânlarının tamamlanması ve uygulanması hedeflenmektedir” şeklinde sıralandı.