• Haberler
  • Eğitim
  • İl Milli Eğitim Müdürü Gümüş'ten 'Nitelikli İş Gücü' Vurgusu

İl Milli Eğitim Müdürü Gümüş'ten 'Nitelikli İş Gücü' Vurgusu

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Şehit Şerife Bacı Öğretmenevi'nde 'Mesleki Eğitim Çalıştayı' gerçekleştirildi.

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Şehit Şerife Bacı Öğretmenevi’nde ‘Mesleki Eğitim Çalıştayı’ gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Huriye Can Eser; “'Herkesin Bir Mesleği Olmalı' anlayışını düstur edinerek sektör iş birlikleriyle mesleki eğitime erişimi ve kaliteyi artırmak, öğrencilerin hayata ve istihdama hazırlanmalarını sağlayarak ülkemizin kalkınması ve refahına katkı sunmak amacıyla hazırlanan Politika Belgesinde, mesleki ve teknik eğitime erişim, mesleki ve teknik eğitimde iyileştirme, mesleki ve teknik eğitim ile istihdama hazırlık olmak üzere üç ana tema ve temalarla ilgili 74 strateji yer almaktadır. Bu kapsamda yapılan ve 2025 yılında yapılacak çalışmalardan kısaca bahsetmek istiyorum. Yeni Okul Modelleri, Mesleki ve teknik eğitime erişim imkânlarının fırsat eşitliği temelinde artırılması ve mesleki eğitimin paydaş kurum ve kuruluşlarının süreçlere aktif katılımını esas alan iş birliği modellerinin geliştirilmesine yönelik mesleki eğitim merkezleri ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin mevcut yapısı içinde yeni okul eğitim modelleri hayata geçirilmiştir” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Gümüş'ten 'Nitelikli İş Gücü' Vurgusu

‘Turizm Dallarında İhtisaslaşmasına Yönelik Düzenlemeler Yapılmıştır’

Okulların yaygınlaştırılması hakkında bilgiler sunan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Huriye Can Eser; “Bölge okulu, Politika Belgesi kapsamında eğitimde fırsat ve imkân eşitliğini sağlamak üzere eğitim ortamları ve çevre şartları yeterli olmayan okullardaki öğrencilerin diğer illerdeki şartları uygun okullarda eğitim alabilmesi için "Bölge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" uygulaması geliştirilmiştir. 10 ilimizde (Adana, Bursa, Denizli, Gaziantep, Kocaeli, Samsun, İstanbul, Kayseri, Konya) 11 okulumuz bölge okulu kapsamına alınmıştır. Bölge Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin yaygınlaştırılması çalışmaları devam edecektir. İhtisas okulu 2024 yılında, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması amacıyla 1200 mesleki ve teknik Anadolu lisesinin denizcilik, tarım, ticaret ve turizm alan ve dallarında ihtisaslaşmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır” ifadelerine yer verdi.

Sayıların arttırılmasına yönelik konuşan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Huriye Can Eser; “Denizcilik ‘Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, alanın bulunduğu 48 okuldan 30'u Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, alanın bulunduğu 147 okuldan 32'si Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, alanın bulunduğu 310 okuldan 291' Turizm" Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, alanın bulunduğu 180 okuldan 137'sinin ismi değiştirilmiştir. Yapılan bu çalışma sonrasında 490 okul adında değişiklik yapılarak, daha önce okul adlarında yapılan (‘Kız’ ibaresi eklenerek belirlenen 385 okul) değişiklik ile birlikte bugüne kadar toplam 875 okul adında değişiklik yapılmıştır. Sektör içi okullar ise 9. sınıftan itibaren öğrenci alan 4 yıllık okullardır. İlk olarak Çorum ili Merkez ilçesi Ahlatçı Kuyumculuk Mesleki Eğitim Merkezi sektör içi özellikli okul olarak açılmıştır” dedi.

‘Meslek Ortaokulları Açılacaktır’

Entegre özellikli okulların önemine değinen Huriye Can Eser; “Sektöre entegre özellikli okullara, okulun bulunduğu kayıt alanı dışındaki diğer mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören ve 10 uncu sınıfı tamamlayan belli niteliklere sahip olan öğrencilerin nakil ve geçiş yapabilmesi için 11’inci sınıf seviyesinde nakil kontenjanı oluşturulacak, sanayinin az geliştiği bölgelerdeki öğrenciler parasız yatılılık imkanlarında yararlandırılarak sanayisi gelişmiş bölgelerde fırsat eşitliği temelinde, mesleki ve teknik eğitim almalarının yolu açılacaktır. Bu kapsamda; Şartları elverişsiz bölgelerdeki öğrencilerin sanayisi gelişmiş yerleşim yerlerinde eğitim almaları ve istihdam edilmeleri amacıyla 7 ilde (Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri, Kocaeli, Konya) 10 pansiyonda mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin barınması için çırak pansiyonlar tahsis edilmiştir” diye konuştu.

2025 yılında mesleki ve teknik eğitim sürecinin tanıtımı, yönlendirme ve erişimi güçlendirmek amacıyla mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde meslek ortaokulları açılacağını belirten Huriye Can Eser; “2025 yılında mesleki ve teknik eğitim sürecinin tanıtımı, yönlendirme ve erişimi güçlendirmek amacıyla mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde meslek ortaokulları açılacaktır. 2024 yılında mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde 12 mesleki ortaokul açılmıştır. 8’inci sınıf öğrencileri ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının 9’uncu sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre meslek alan ve dallarına yerleşmelerini sağlamak amacıyla hazırlanan mesleki beceri ölçme bataryası öğrencilere uygulanacaktır. 2025 yılında da öğrencilerin mesleki bilgi ve becerileri doğrultusunda meslek alanlarına yerleşmeleri sağlanacaktır,2025 yılında ortaöğretim ve yükseköğretim kademelerinde öğretim programları, ders materyali, eğitim araçları, dijital içerikler sektörle iş birliği içerisinde dijital ve yeşil (ikiz dönüşüm) beceriler doğrultusunda hazırlama/güncelleme çalışmaları tamamlanacaktır” açıklamasını yaptı. 

‘81 İlde Mesleki Eğitim Merkezi Oluşturulmuştur’

Detaylı bilgilere yer veren Huriye Can Eser; “Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü doğrultusunda 254 OSB ile 4 ilde 4 Sanayi Sitesinin tamamı en az bir mesleki ve teknik Anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleştirilmiş olup 81 ilde 258 sanayi bölgesinde Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezi oluşturulmuştur. Eşleştirilmesi yapılmayan 19 OSB'nin mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarıyla eşleştirilmesi yapılacaktır. Yeni atanan okul müdürlerinin profesyonel yönetim becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitimler düzenlenecektir. 2024 yılı Kasım ayından itibaren revize edilen kalite güvence araçları kullanılarak öz değerlendirme çalışmasının tüm okullarda uygulanması sağlanacaktır. Mesleki ve teknik ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının mezunlarının takip edilebilmesi için mesleki eğitim alan kodlarıyla ISCO-08 meslek kodlarının eşleştirilme çalışması yapılmaktadır. Bu kapsamda 53 mesleki eğitim alanından 13 alanın eşleştirme çalışması tamamlanmış olup diğer alanların eşleştirilme çalışmaları 2025 yılında devam edecektir. MEB Gastronomi Festivali, 17’nci Uluslararası MEB Robot Yarışması, "Düşün, Anlat ve Neticelendir" Proje Temelli Beceri Yarışması düzenlenecektir. İllerde sektörler iş birliği gerçekleştirilerek kariyer fuarları düzenlenecektir” değerlendirmesinde bulundu.

‘Mesleğim Hayatım Portalı Tamamen Güncellenmiş’

Son olarak açıklamalarına devam eden Huriye Can Eser; “Sağlıklı yaşam kültürünü yaygınlaştırmak amacı ile sağlık hizmetleri alanı olan okullarımızın sağlıklı yaşam ile ilgili olarak diğer okullarımıza hamilik yapması için ‘Sağlık Hizmetleri Alanı’ bulunan okullarla diğer eğitim kurumlarının ilişkilendirilmesi yapılacaktır. Ahilik hareketi oluşturulması Genç Girişimci Ahiler Hareketi yürütülmekte olup 305 yönetici ve öğretmene ‘Ahilik ve Girişimci Kılavuz Eğitimleri’ verilmiştir. Eğitimini tamamlayan yönetici ve öğretmenler tarafından Genel Müdürlüğümüze bağlı okul ve kurumlarda 81 ilde görev yapan yaklaşık 56 bin atölye ve laboratuvar dersi öğretmenine mesleki çalışma programı içerisinde 3 günde toplam 15 saat olarak ‘Ahilik ve Girişimcilik Eğitimi Semineri’ verilmiştir. Mesleğim Hayatım Portalı tamamen güncellenmiş ve ‘Mesleğim Geleceğim ve Kariyerim’ sayfası eklenerek tanıtım filmi, mesleki ve teknik eğitime ilişkin bilgiler, yükseköğretime geçiş, alan tanıtımları gibi içerikler üretilerek ilgili bölümlerde yer verilerek il müdürlüklerine bilgilendirmeler yapılmıştır. ‘Mesleki ve Teknik Eğitimde İkiz Dönüşüm Projesi’ (T.C. Strateji ve Bütçe Başkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına) Proje Bütçesi: 167 milyon Avro - (Ocak 2025- Aralık 2028) planlanmıştır. Ekipman alımı, eğitimler, insan kaynakları, iletişim ve lojistik harcamalar için planlanmıştır. Proje, 17 farklı alanda çalışan 10 bin öğretmenin dijital ve yeşil dönüşüm becerileriyle donatılmasını içermektedir. Öğretmenler, dijital teknolojiler ve çevresel sürdürülebilirlik konusunda bilgi sahibi olacak ve bu becerileri öğrencilere aktarabilecektir. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında bulunan 5 bin atölye modernize edilerek, eğitim ortamları dijital ve yeşil dönüşüme uygun hale getirilecektir. Bu modernizasyon, öğrencilere daha kaliteli uygulamalı eğitim imkânı sunacak ve pratik beceriler kazandıracaktır” şeklinde konuştu.

‘İş Gücü Piyasasında Nitelikli İş Gücüne İhtiyaç Oldukça Artmıştır’

Programın devamında açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş; “6 Şubat Depreminde yıl dönümü depremde canlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına da sabırlar diliyoruz. İnşallah vatanımızı ve milletimizi böyle bir afetlerden Rabbim korusun diyorum. Meslek eğitim politika belgesi çerçevesinde düzenlediğimiz meslek eğitim çalıştayına hoş geldiniz, şeref verdiniz. İnsanoğlunun dünyadaki yaşamı boyunca birçok olay ve olgularla karşı karşıya kalmış bu olaylar ve olgular karşısında kavramsallaştırmalarıyla beraber yeni stratejiler belirlenmiş bu stratejiler çerçevesinde de değişen, dönüşen dünyaya ayak uydurmuş ve sürekli olarak da gelişim içerisinde olmuştur. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişle beraber iş gücü piyasasında nitelikli iş gücüne ihtiyaç oldukça artmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

‘Nitelikli İş Gücünün Yetiştirilmesi, Geliştirilmesi Önem Arz Etmektedir’

Nitelikli iş gücünün önemli olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş; “Nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi, geliştirilmesi önem arz etmektedir. Biz de bu bağlamda nitelikli iş gücüne yön verecek, destek verecek birçok eğitim faaliyetini, birçok öğretim faaliyetini hayata geçirmiş bulunmaktayız. Tabii ki biz öğrencilerimizin hem kendi ilgi yetenek ve yeteneklerini geliştirmesi aynı zamanda da bu çağı anlaması ve gelecek çağları da anlamlandırması adına birçok faaliyeti icra ediyoruz. Aslında değişen ve gelişen dünya içerisinde biz öğrencilerimizin yani Türkiye yüzyılını inşa edecek öğrencilerimizin hayallerinin gerçekleştirilmesi için adımlar atıyoruz. Ve bu atacağımız adımlarla beraber öğrencilerimizin de hayallerini gerçekleştireceğiz. Büyük ve güçlü Türkiye'yi de hep beraber inşa etmiş olacağız. Ülkemiz artık son süreçte üreten ve geliştiren bir ülke. Teknoloji ihraç eden bir ülke” bilgisini paylaştı.

‘Bu İşleri Yalnız Başımıza Yapmamız Mümkün Değil’

Eğitim ve öğretimin önemine değinen İl Milli Eğitim Müdürü Gümüş; “Son olarak bunun örneklerini savunma sanayinde, sağlık sanayinde ve biz birçok sektörde görmekteyiz. Elbette bunu geliştirmemiz gerekiyor. Bunun için de mesleki teknik eğitime vereceğimiz önemle beraber öğrencilerimizin bir herkesin her öğrencimizin bir mesleği olmasını sağlayarak da ülkemizin gelişmesine, sanayimizin gelişmesine önemli katkılar sunacağımızı da inanıyoruz. Tabii ki bu işleri yalnız başımıza yapmamız mümkün değil. Biz bu konuda ticari sanayi odalarımız, sanayi sitelerimiz, iş adamlarımız, diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız ve tüm paylaştığımızın desteğiyle bu faaliyetlerin artacak, devam edeceğine ve aynı zamanda da burada nitelikli iş gücü piyasasına katkı sağlayacağına da inanıyoruz. Buradan hareketle tabii ki her geçen gün dünya değişiyor. Birçok devrimler oluyor. İşte Endüstri 4.0'dan bahsediyoruz. Çok yakın bir gelecekte Endüstri 5.0'dan bahsedeceğiz. Endüstri 4.0'ın gereklilikleri ve Endüstri 5.0'ın gerekliliklerine yönelik adımlar atmamız gerekiyor. Biz de buradan hareketle yine meslek eğitim kurumlarımızda, meslek eğitim okullarımızda yeni bölümler, yeni alanlar açarak bu değişim ve dönüşmede ayak uydurarak hatta dünyayla rekabet edecek ve dünyaya yön verecek gençlerde yetiştirme gayreti içerisindeyiz. Bu bağlamda da ilimizde son olarak elektrikli otomobiller alanını, siber güvenlik alanını şuanda açmış bulunmaktayız. İnşallah bir dahaki eğitim örtüm yılında bu bölümlere de öğrenci almaya başlayacağız. Bu yeterli mi? Hayır. Yine yapay zekadan bahsediyoruz. Yapay zekâ ile ilgili de adımlar atmanın gayreti içerisindeyiz. Yapay zeka operatörlüğü, bulut sistemleri, bilişim sistemleri, yazılım, büyük veri ve benzeri konularda da yine alan ve bölümler açarak öğrencilerimizi dünyayla rekabet edebilir hale de getireceğiz” değerlendirmesini paylaştı. 

 

Bakmadan Geçme