• Haberler
  • Siyaset
  • İl Genel Meclisi Başkanı Doğan Ünlü: 'İnebolu Limanı'nda Çalışmalar Başladı'

İl Genel Meclisi Başkanı Doğan Ünlü: 'İnebolu Limanı'nda Çalışmalar Başladı'

İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantıları Doğan Ünlü başkanlığında devam etti.

İGM Başkanı Doğan Ünlü devam eden toplantıda Kastamonu için önemli olan projeler hakkında konuştu.

Yapılan toplantıda İl Özel İdaresi’nin mülkiyetinde olan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi olan yerleşkesi içerisinde bulunan otel binasının altındaki fuaye alanının etkinliklerde tahsis ücretlerinin belirlenmesi yönelik Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporu görüşüldü. Raporda günlük kiralama ücretinin bin TL olarak belirlenmesine karar verildi. 

Toplantının diğer gündem maddesinde İnebolu, Cide yolu başta olmak üzere Karayolları Genel Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nin yol ağında bulunan yollarda trafiği tehlikeye düşüren ağaçlar hakkında hazırlana Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyon raporu görüşüldü. Raporda söz konusu ağaçların ve ışıklandırmanın az olmasının trafiği tehlikeye düşürüldüğü belirterek, gerekli çalışmaların yapılması için rapor Orman Bölge Müdürlüğü’ne, Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü’ne ve ilgili kaymakamlıklara gönderildi.

Toplantının devamında Tosya 6 Derslikli OSB Anaokulu yapım işi ödeneğinden bir milyon 800 bin TL’nin doğalgaz dönüşüm işlerine aktarılması meclis tarafından kabul edildi. Toplantıda son olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 10 yıl süreyle tahsis edilen taşınmazların Pınarbaşı Belediye Başkanlığına geçici tahsisi hakkındaki İl Özel İdaresi’nin teklifi görüşülerek Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Komisyonu’na sevk edildi.

‘Kuzey-Güney Aksları Bağlayacak Önemli Projede Hayata Geçmiş Olacak’

Kastamonu için önemli olan iki hususa değinen İl Genel Meclis Başkanı Doğan Ünlü; “Kastamonu’muzun önümüzdeki dönemde en büyük yatırımlarından biri olan İnebolu Limanımızın da çalışmalarına hızlı bir şekilde başlanıldı. İnebolu Limanımızın genişletilmesi ve yenilenmesiyle birlikte İnebolu’muza, ilimize, bölgemize ticari anlamda büyük bir katkı sağlayacaktır. Bununla ilgili dün Karayolları Bölge Müdürlüğümüzle yaptığımız görüşmelerde İnebolu’daki T1-T2 tünellerinde çalışmalar devam ediyor. Seyidiler- Ödemiş yolu arasında çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanımızla yaptığımız görüşmelerde limanla birlikte Kastamonu’muzun Kuzey-Güney aksları bağlayacak önemli bir projeyi de hayata geçmiş olacaktır. Buda ilimizi kalkınması ve gelişmesinde önemli bir yatırım olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

‘Kastamonu Tarımsal Hasıla Bakımından Türkiye’de İlk 20’nin İçerisinde’

Toplantı sonrasında İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Tanrıkulu kurumun çalışmaları hakkında İl Genel Meclisi üyelerine bilgilendirme sunumu yaptı. Tanrıkulu; “Kastamonu Türkiye’de önemli olan tarım merkezlerinden bir tanesi. Bu konuda Kastamonu’yu daha ileri düzeye taşımak içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sayın bakanımızın da Kastamonulu olması vesilesiyle burada özellikle son bir yıl içerisinde yaptığımız projelerde inanılmaz bir hızlanma ve inanılmaz bir tarımsal gelişme kaydettik. Sayın bakanımıza bize verdikleri destekten dolayı şükranlarımızı sunuyorum. Kastamonu yüz ölümü olarak 13 bin 108 kilometre kare, toplam nüfusu 378 bin, kırsal köyü bin 54. Bizim için bir diğer boyutta 170 kilometre bir sahil boyunun olması bu da bizim balıkçılık açısından önemli bir veri. Genel olarak özellikle 2023 tabi biz TÜİK rakamlarını kullanıyoruz tüm verilerimizde belirtmek isterim. 2023’teki TÜİK rakamlarına göre tarımsal desteklemelerimiz 2022-2023 yılları arasındaki tarımsal desteklerimizin ulaştığı boyut 2.12 milyar TL’dir. Tarımsal hasılamızda 2022 yılı itibariyle 7.76 milyar TL’ye ulaşmış görünüyor. Bu veriler ışığında Kastamonu tarımsal hasıla bakımından Türkiye’de ilk 20’nin içerisinde. Bizim iddia ettiğimiz gibi bir tarım ve hayvancılık iliyiz dememizin sebebi de bu veriler zaten”  dedi.

‘Biz Türkiye Ortalamasının 3 Katı Üzerindeyiz’

Alınan desteklere değinen Tanrıkulu; “2023’te toplam Tarım ve Orman Bakanlığımızın vermiş olduğu bitkisel ve hayvancılık destekleme toplam miktarı 428 milyon TL’dir. Bir IFAD projemiz var. Kırsal dezavantaj ve kalkındırma projesi. Geçen yılki bütçe hedefimiz 42 milyondu. Bu bütçe hedefimizin tamamını biz 42,7 milyon TL olarak kullanmış bulunuyoruz. Tarımsal hasılamız geçen sene 7,76 milyar TL’ydi. Bu da tarım sektöründeki gayri safi katma değer oranı yüzde 17,8. Türkiye ortalaması 6 buçuk. Biz Türkiye ortalamasının 3 katı üzerindeyiz. Tarımsal alanlara baktığımızda Kastamonu’da 4 tane önemli büyük ovamız var. Tosya ilçesinde de en son eylül 2023 tarihinde resmi gazetede yayımlanan karara göre 24 köy ve 2 mahallede arazi toplulaştırmaya başlamış bulunuyor. Genel olarak bitkisel üretime bakacak olursak kenevir, karabuğday, kestane, fındık, çeltik bunlar bizim için Türkiye’de üretimde ilk 10’da yer aldığımız ürünler arasında. Kastamonu’nun destekleme modelleri arasında 13 tane ürün yer almakta. Burada bir diğer önemli hususta TMO. TMO geçen senen Sayın Bakanımızda büyük destekleriyle burada şube müdürlüğünü açtı. Gecen sene bin 988 üreticiden 14 bin 400 ton buğday alınmıştı. Bin 800 ton da arpa alımı gerçekleşmişti. Bu seneki güncel rakam 703 çiftçimizden bin 200 ton arpa,  5 bin 800 ton buğday alımı şeklinde” ifadelerini kullandı. 
 

Bakmadan Geçme