İklim Politikaları Ve Gençlik Çalıştayı Tamamlandı
'İklim Vizyonu: Geleceğe Yönelik Politikalar' projesinin bir etkinliği olan 'İklim Politikaları ve Gençlik Çalıştayı', Daday'da tamamlandı.
Kastamonu Üniversitesi öncülüğünde ve Erasmus+ Gençlik Katılım Faaliyeti (KA154-YOU) desteğiyle gerçekleştirilen “İklim Vizyonu: Geleceğe Yönelik Politikalar” projesinin bir etkinliği olan “İklim Politikaları ve Gençlik Çalıştayı”, Daday’da tamamlandı.
Çalıştay, iklim değişikliği ile mücadelede gençlerin, kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin iş birliğini güçlendirmek ve çeşitli çözüm önerileri geliştirmek amacıyla düzenlendi.
Açılış konuşmasında proje yürütücüsü Öğr. Gör. Berkan Güngör, gençlerin sadece geleceğin değil, aynı zamanda bugünün önemli aktörleri olduğunu belirterek, karar alma süreçlerinde ve çözüm üretme platformlarında gençlerin katkısına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Bu çalıştayın, bu ihtiyacı karşılamak adına önemli bir adım olduğunu ifade etti. Cide Yerel Eylem Grubu Dernek Müdürü Atakan Akman, projeye katkı sunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kastamonu Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Alperen Kaymakcı, iklim değişikliğine karşı yenilikçi çözümler ve inovasyon ihtiyacını vurguladı. Bu tür zorlu görevlerin gelecekte gençlerin özverili çalışmalarıyla çözüme kavuşacağını belirterek, Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi'nin gençlerin fikirlerine her zaman açık olduğunu ifade etti.
Alternatif Enerji Kaynakları Ve Sıfır Atık Gibi Projelere Vurgu Yapıldı
Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Suat Tüfekci, iklim değişikliğine karşı küresel bir mücadele gerekliliğine dikkat çekerek, gençlerin geleceğin uzmanları ve liderleri olarak çok önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Bu noktada, tüm toplum kesimlerinin iklim değişikliği gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini ifade etti. Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, devletin iklim değişikliği ile mücadeledeki çalışmalarına değinerek, orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğumuzu ve ağaçlandırma çalışmalarıyla karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik önemli adımlar atıldığını belirtti. Ayrıca, alternatif enerji kaynakları ve sıfır atık gibi projelere de vurgu yaptı.
Çalıştayda, Kastamonu Üniversitesi, Teknokent A.Ş., Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Cide Yerel Eylem Grubu Derneği (YEG) ve Kastamonu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü öncülüğünde beş tematik masa oluşturuldu. Bu masalarda, “İklim eğitimi ve farkındalık”, “İnovatif yenilikler ve girişimcilik”, “Afet yönetimi ve dayanıklılık”, “Yerel iklim eylemi ve sivil toplum” ile “Sürdürülebilir çevre, şehircilik ve tarım” konuları kapsamlı bir şekilde ele alındı.
Çalıştaya, Kastamonu Valiliği, Kastamonu Belediyesi, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kastamonu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 23. Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kastamonu İl Koordinatörlüğü (TKDK), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kastamonu İl Müdürlüğü (KOSGEB), Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), Kastamonu Ziraat Mühendisleri Odası ve Halime Çavuş Kadın Derneği’nden temsilciler katıldı.
31 Karar İle 153 Eylem Önerisi Karara Bağlandı
Çalıştayda, katılımcılar iklim değişikliği ile mücadelede farklı bakış açılarını bir araya getirerek somut çözüm önerileri geliştirdi. Gençlerin iklim politikalarına aktif katılımının teşvik edilmesi, yenilikçi teknolojilerin kullanılması ve yerel düzeyde uygulanabilir eylem planlarının oluşturulması gerektiği vurgulandı. Oturumların tamamlanmasının ardından proje katılımcıları, çalıştayın sonuç bildirgesini deklare etti. Çalıştay, 7 akademisyen, 14 kamu kurum/kuruluşu temsilcisi, 3 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 2 özel sektör temsilcisi ve 35 genç olmak üzere toplam 62 kişinin katılımıyla gerçekleşti ve toplam 31 karar ile 153 eylem önerisi karara bağlandı.