İKK Dönem Toplantısını Gerçekleştirdi

İl Koordinasyon Kurulu'nun 2024 yılı 4'üncü Toplantısı, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Toplantı Salonu'nda Vali Meftun Dallı başkanlığında gerçekleştirildi.

İl Koordinasyon Kurulu’nda gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Ankara Bölge Temsilcisi Albay Doğanay Pehlivanoğlu; "2023 yılında İDEF savunma sanayi fuarına 772'si yabancı kuruluş olmak üzere bin 461 katılım olmuştur. Neticede dünya Savunma Sanayi fuarları sıralamasında İDEF Fuarımız 3’üncü sıradadır. Önümüzdeki yıl 22-27 Temmuz tarihlerinde İstanbul fuar merkezinde icra edeceğiz. Vakfımızın gelirleri kısaca şirketlerimizden sağlanan kar paylarıdır sahip olduğumuz kadirşinas milletimizin bağışladığı arsa tarla meskenlerden iş yerlerinden gelen kira gelirleridir. Nakit Bağış gelirleridir. Bu gelirlerin kullanımı ise yüzde 20'si yönetim idare ve mal varlığını artıracak yatırımlara yüzde 80'i de Vakıf alanı ile ilgili alanlara harcanmaktadır. Bu yüzde 80'in yüzde 35'i vakıf yatırımları ve sermaye artırımlarına; yüzde 65'i ise Milli Savunma Bakanlığımız tarafından modernizasyon projelerine aktarılmaktadır. Vakıf olarak Türk paydaşlarımız ve şirketlerimizle birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin güçlendirilmesinin yanı sıra teknolojik gelişimi ülke ekonomisine istihdama katkıda bulunmaya büyük bir azim ve kararlılıkla devam etmekteyiz” dedi. 

‘Proje Miktarları Toplamı 122 Milyar 879 Milyon 90 Bin 184 TL'dir’

Ocak ayından Ekim ayına kadar Kastamonu'da yürütülen proje ve yatırımlarla ilgili bilgi veren Vali Yardımcısı Hakan Kubalı; "Kurumlardan alınan bilgilere göre 341 projenin dağılımı şöyledir ihale aşamasında olan 7 devam etmekte olan 185 bitmiş olan 68 projesine başlanmayan 78 tasfiye edilen 3 adet proje vardır. Söz konusu projelerin proje miktarları toplamı 122 milyar 879 milyon 90 bin 184 TL'dir. 2024 yılı ödenekleri toplamı 8 milyar 174 milyon 789 bin 270 TL'dir. Yıl ödeneklerinin harcaması 6 milyar 156 milyon 39 bin 644 TL olup, yıllık harcama oranı yüzde 75.31'dir” dedi. 

Projelerin Sektör Dağılımları 

Sektör dağılımlarını açıklayan Kubalı; "Proje ve ödeneklerin sektör bazında dağılımları şöyledir 23 adet eğitim sektörüne ait projenin ödeneği 503 milyon 826 bin 846 TL. Ulaştırma ve Haberleşme sektöründe 38 adet projenin ödeneği 3 milyar 125 milyon 12 bin 142 TL. Tarım sektörüne ait 169 adet projenin ödeneği 2 milyar 566 milyon 699 bin 119 TL. Madencilik sektörüne ait 3 adet projenin ödeneği 42 milyon 809 bin 250 TL. İmalat sektörüne ait 2 adet projenin ödeneği 4 milyon 48 bin 731 TL. Turizm sektörüne ait 16 adet projenin ödeneği 20 milyon 191 bin 697 TL. Sağlık sektörüne ait 15 adet projenin ödeneği 985 milyon 397 bin 772 TL.  Konut sektörüne ait 1 adet projenin ödeneği 624 bin TL. Enerji sektörüne ait 9 adet projenin ödeneği 646 milyon 299 bin TL. Diğer kamu hizmetleri sektörü ne ait 65 adet projenin ödeneği 279 milyon 858 bin 814 TL'dir” ifadelerini kullandı. 

Projelerin İlçelere Dağılımları

Projelerin ilçeler bazındaki durumuna da değinen Kubalı; “115 proje merkez, 7 proje Abana, 2 proje Ağlı, 14 proje araç, 6 proje Azdavay, 15 proje Bozkurt, 8 proje Cide, 8 proje Çatalzeytin, 9 proje Daday, 11 proje Devrekani, 3 proje Doğanyurt, 7 proje Hanönü, 2 proje İhsangazi, 22 proje İnebolu, 7 proje Küre, 18 proje Pınarbaşı, 2 proje Şenpazar, 20 proje Taşköprü, 21 proje Tosya ve 44 proje muhtelif yani birden fazla ilçeye ait olmak üzere toplam 341 proje üretilmiştir.  Belediyeye ait 21 adet proje bulunmaktadır. Proje bedelleri toplamı 140 milyon 426 bin 84 TL. 2024 yılı ödenekleri toplamı 118 milyon 102 bin 833 TL'dir. Yıl ödeneklerin harcanması 90 milyon 262 bin 334 TL olup harcama oranı yüzde 76,04'tür” şeklinde bilgilendirmelerde bulundu. 

‘İnönü Mahallesi Kapalı Garajda Peyzaj Alanı Devam Ediyor’

Belediye Başkan Vekili Serkan Mütevelli ise;  "İnönü Mahallesi kapalı garajda peyzaj alanı devam ediyor. Bir ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Projesi var. Bu proje ilimizin alt yapısını doğrudan ilgilendiriyor. İçme suyunun kanalizasyon hatlarının yenilenmesiyle ilgili. Bu proje kapsamında yaklaşık 24 milyon Euro yatırım yapılacak. Bununla beraber 70 kilometre içme suyu 20 kilometre civarında kanalizasyon alt yapısı yenilenmesi yapılanması planlanıyor. Ay sonunda ihaleye çıkacak ve yapım işi de önümüzde ki ay içerisinde başlanması planlanıyor” dedi. 

‘Diş Hekimliği Fakültemizdeki Fiziki Gerçekleşme Yüzde 41’

Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ise; “2024 yılı çeşitli ünitelerin edit projesine baktığımızda 3 milyon TL başlangıç ödeneğimiz söz konusu. Bu kapsamda da ‘Kastamonu Üniversitesi Eğitim Kültür Kampüsü Merkezi Proje ve Uygulama Projeler Hazırlanması’ işi yaptırmış olup, buna 748 bin TL civarında bir ödeme gerçekleştirmiştir. Bir diğeri merkezi derslikler. Burada özellikle merkezi derslikler kapsamında iki yıl önce başlamış olduğumuz eski Meslek Yüksekokulu yerine yapmış olduğumuz Eğitim Fakültesi binası tamamlanmış ve geçici kabul aşamasında eğitim-öğretim faaliyetlerine bu yıl itibarıyla başlamış durumdayız.  Bunun yanında derslikler ve merkezi birimlerde merkezdeki ‘Derslik Eğitim Kültür Kampüsü Yapım İşi’ dediğimiz eski eğitim fakültesi kısmında burada 2024 yılı başlangıç ödeneği 20 milyon TL. Şu anda ilgili yapım işi projesinin ihalesi gerçekleştirilmiş. Diğer işlemler devam etmekte. Üniversitemizin merkez kampüs altyapısı ve yerleşim teknolojileri noktasında yürütülen çalışmalar kapsamında 2024 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla 23 milyonun üzerinde bir ödeme gerçekleştirilmiştir. Yine kampüs altyapısı noktasında devam eden diğer projeler kapsamında 2023-2025 yılları arasında 25 milyon TL bir ödenek söz konusu. 2024 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla da 13 milyon 600 bin TL civarında bir harcama söz konusu. Açık ve kapalı spor tesisleri noktasında halihazırda tamamlanmış tesislerimiz olmakla beraber seviyemizi güçlendirme noktasında birtakım araştırma çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda şu ana kadar herhangi bir ödeme gerçekleştirilmemiştir.  Diş Hekimliği Fakültemizdeki fiziki gerçekleştirme şu anda yüzde 41 oranında. Önümüzdeki yıla kadar fakültemizin tamamlanmış olmasını beklemekteyiz. Son olarak bölgesel kalkınma noktasında üniversitemizde halihazırda 22 ihtisaslaşma projesi yürütülmekte ve 30’un üzerinde ihtisaslaşma projesi değerlendirme aşamasında” şeklinde konuştu. 

‘Kastamonu'da Toplam 143 Adet Projemiz Yer Almaktadır’

Tapu ve Kadastro 19’uncu Bölge Müdürü Yücel Serdar, kurumunun gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi. DSİ 23’üncü Bölge Müdürü Yasin Devrim ise; “Bölge Müdürlüğü olarak Kastamonu'da toplam 143 adet projemiz yer almaktadır. Bu projelerin toplam tutarı 44 milyar TL olup, 2024 yılı ödeneğimiz 2,15 milyar TL, dönem sonu itibariyle parasal gerçekleşmemiz 1,8 milyar TL’dir. Planlama kapsamında 6 lokasyonda çalışmalarımız devam etmektedir. Taşkın planlama ve fizibilite kapsamında 12 lokasyonda çalışmalarımız yürütmektedir. Yatırım programında 7 adet büyük su işimiz bulunmaktadır. Gökırmak Projemizde yüzde 47 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, servis yolunda çalışmalar devam etmektedir. Andıraz Barajı’nın yapım ihalesi gerçekleştirilecektir. Araç Barajı’nda fiziki olarak yüzde 100 gerçekleşme sağlanmış olup, geçici kabulleri yapılmış, iş tamamlanmıştır. Obrucak Projesi’nde yüzde 91’lik bir gerçekleşme sağlanmış olup, 2024 yılı sonunda su tutmayı bekliyoruz. Obrucak sulamasında yüzde 25’lik bir fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, çalışmalar devam etmektedir. Daday Bezirgan Nazım Kılıç Sulaması tamamlanmıştır. Hasan Göletli’nin geçici kabulü yapıldı. Yatırım programımızda 66 adet küçük su işimiz bulunmaktadır. Bunların toplam maliyetli 11,5 milyar TL’dir. Dönem sonu itibariyle harcamamız bir milyar TL’dir” diyerek diğer çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

‘3,5 Aydır Bizim Gecemiz Gündüzümüz Tosya'nın İçme Suyu’

DSİ 23’üncü Bölge Müdürü Yasin Devrim’in sunumu üzerine Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil; "Tosya'nın içme suyu havzasının üst bölgesinde bir alabalık tesisi için su tahsisiyle alakalı bir problemle karşı karşıya kaldık. 3,5 aydır bizim gecemiz gündüzümüz Tosya'nın içme suyu. Tosya 40 bin nüfuslu bir ilçe. Geldiğimiz günde suyunun yüzde 80'ini kuyulardan basan yaklaşık yüzde 20-25'ini de şehre indiren ortalama aylık 850 bin TL ödeyen bir belediyeyiz.  İlçemizde o yörenin en çok suyunun bulunduğu alanda Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü Genel Müdürlüğümüz 2021 yılında yapmış olduğu çalışmalar neticesinde içme suyu yeraltı barajı yapma noktasında bir karar kıldı. Ayrıca bu bölgenin üst tarafında sulama suyu olarak kullandığımız bir de Kösem Göleti diye tabir ettiğimiz alanımız var. Bununla birlikte 2021 yılında başlayan içme suyu yeraltı barajı 2022 ortalarında bitti ve biz de sevindik. O dönemin bölge müdürüyle ve arkadaşlarımızla istişare ettik bir problemimiz vardı suyun kalitesi çok iyi ama su da aşırı derecede kireç vardı. Bir de bununla birlikte kireci kırabileceğimiz tarzda basit arıtma diye adlandırılan bir arıtma tesisi içme suyu yeraltı barajının 1 kilometre alt tarafına inşa ettik. Tesisten alacağımız su ve o bölgeden aldığımız sularla beraber Tosya'nın içme suyunu problemini belki 25-30 sene herhangi bir sıkıntı yaşamayacağımız bir tesis oluşturmuş olduk. İçme suyu yeraltı tesisimizde yeraltı barajımızda yaşadığımız bazı problemlerden ötürü yüzde 50, yüzde 60 kapasite ile tesisimiz çalışmaktadır. İnşallah o sıkıntıları da gidereceğiz” dedi.

‘Hiçbir Kurumun Haberi Olmadan Bir Tahsis Gerçekleştiriliyor’

Sözlerine devam eden Başkan Kavaklıgil; "Yalnız 3 buçuk ay önce içme suyu yeraltı barajını yaklaşık 2 km uzaklıkta içme suyu hasılat tesisimizin yaklaşık 3 metre kilometre uzaklıkta Devlet Su İşleri tarafından 118 litre saat alabalık tesisi su tahsisi işi gerçekleştiriyor. İlçe Kaymakamının haberi yok, Belediye Başkanının haberi yok, o köyün muhtarının haberi yok, Özel İdare'nin haberi yok, Orman Bölge Müdürlüğü'nün haberi yok, hiçbir kurumun haberi olmadan bir tahsis gerçekleştiriliyor. Silsileyi ve düzeni bozmamak için başta Bölge Müdürlüğümüze, Sayın Valimize Genel Müdürlüğümüze, Genel Müdür Yardımcılarına kim varsa herkese durumumuzu izah ettik. Herkese üslubunca bu şehrin içme suyundan daha kıymetli neyin olabileceğini sorduk, sonuç hüsran. Gittik gittik geldik kapıları aşındırdık Sonuç hüsran.  Hepinize soruyorum şehrin içme suyundan daha ehemmiyetli nedir? Buraya bir tesis kurulur, bu ülkenin geleceği ile ilgili bir madde üretilir, Tosya Belediye Başkanının hiç sesi çıkmaz. Ama ilçede bir Alabalık Tesisi var. İkinci bir alabalık tesisi ile beraber içme suyuna riske atmak hangi akılla beraber ortaya çıkar sizin vicdanınıza bırakıyorum” ifadelerini kullandı. 

‘Hangi Sebep, 40 Bin Nüfuslu Bir İlçenin Suyunu Tehlikeye Atmaya Değer?’

Kavaklıgil son olarak; "Sorum Bölge Müdürlüğümüze! Hangi sebep, 40 bin nüfuslu bir ilçenin suyunu tehlikeye atmaya değer? Eğer bu işte bir siyaset varsa kiminle ne şekilde görüştüğünü de biliyorum burada konuşmam uygun olmaz. Seçimi sonucu 40 bin nüfuslu bir ilçede yaşayan vatandaşlardan çıkartılamaz. 3 Daire Başkanlığı bir yazı göndermiş. Yazıda; Alabalık tesisine giren su kalitesinde çıkması için bir arsa tesisi yapılması öneriliyor. Çevre İl Müdürümüz burada, diğer kurum ve kuruluşlarımız burada. Ben 40 bin nüfuslu bir ilçenin Belediye Başkanıyım. Biyolojik arıtma ile işletilebilecek kabiliyet ve kapasite bütçem yok küçük işletme olarak geçen bir alabalık tesisi bu işletmeyi nasıl yapacak. Karabük arıtma tesisini, Devlet Su İşleri yaptı. İl Belediyesi işletemedi. Çok büyük maliyet ve yatırımlar gerektiriyor. Bu tahsisin neden ithal edilmeyip hala sürüncemede bırakıldığını bana açıklayın. Eğer bu sorun ve problem çözülmezse şunu hiçbir zaman unutmayın: Bu 40 bin nüfuslu ilçenin vebali öbür dünyada ahrette sizin boynunuza asılı kalacak” şeklinde konuştu.

‘Şehit Şerife Bacı Viyadüğünde Temel İnşaatları Devam Etmektedir’

Karayolları 15’inci Bölge Müdürü Alpaslan Eşlik, kurumunun çalışmaları hakkında bilgi vererek; “Ulaştırma sektöründe 19 projemiz devam etmektedir. Bu projelerin toplam tutarı 72 milyar 20 milyon TL’dir. 2023 sonu harcamamız 15 milyar 917 milyon TL’dir. Dönem itibariyle harcamamız 2 milyar 394 milyon TL’dir. Fiziki gerçekleşme yüzde 26’dır. Bölünmüş yolu uzunluğunu yılsonu itibariyle 340 km’ye ulaştırmayı planlıyoruz. Bu yıl Kastamonu’da 2 adet köprü tamamlayacağız. Kastamonu-Çankırı yolundaki Kırık Tüneli’nde ve Şehit Şerife Bacı Viyadüğünde çalışmalara devam etmekteyiz.  Bu yıl itibariyle Kırık Tüneli’nde 690 metre kazı destek çalışması yapıldı. Toplamda 2 bin 200 metreye ulaşıldı. Şehit Şerife Bacı Viyadüğünde de temel inşaatları devam etmektedir. Önümüzdeki yıl tamamlamayı hedefliyoruz. Kastamonu-İnebolu yolunda çalışmalara devam etmekteyiz. Bu proje tamamlandığında Kastamonu-İnebolu arası yarım saat daha kısalacak. Karabük-Araç yolunda çalışmalar devam etmektedir. Araç-Kastamonu yolunda önümüzdeki yıl çalışmalara başlamayı planlıyoruz. Abana-Çatalzeytin-Bozkurt bölgesinde heyelanların önlenmesi ve rehabilitasyonu ile ilgili projemiz kısa zamanda tamamlanacak. Evrenye’de de çalışmalarımız devam ediyor. Kastamonu-Daday yolunda da çalışmalarımız devam etmektedir” ifadelerini kullanarak diğer çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

İl Özel İdaresi Genel Sekteri Nida Sinsi çalışmalar hakkında bilgi vererek; “Sıcak asfalt çalışmalarımız devam ediyor. Sanat yapısı çalışmalarımız devam ediyor. Sondaj çalışmalarımız devam ediyor. Eğitim alanında projelerimiz devam ediyor” diyerek, diğer alandaki çalışmalar hakkında da bilgi verdi. 

İKK Dönem Toplantısını Gerçekleştirdi

 

Bakmadan Geçme