İki Buluşu TÜRKPATENT Tescil Etti
Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Akkaş'ın iki buluşu Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edildi
Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Akkaş'ın “Biyomimetik Kulak ve Üretim Yöntemi” ile “Toz Metalurjisi Yöntemiyle Yeni Nesil Kompozit Kesici Takımı ve Üretim Yöntemi” başlıklı iki buluşu Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edildi.
Buluşlar hakkında bilgi veren Mehmet Akkaş, Biyomimetik Kulak ve Üretim Yöntemi buluşunun mevcut teknolojide mikrotia hastalığına karşı uygulanan cerrahi işlemlere enfeksiyon risklerini azaltarak hastalara umut olacağını dile getirdi. Doğuştan buluşun kulak yoksunluğu problemi olan hastalara yönelik risksiz ve kişiye özel kulak üretimi sağlayabileceğini vurgulayan Doç.Dr. Akkaş, hastalığın bulunduğu kişilerde kendi mezankimal kök hücrelerinin de kullanılabildiği bir malzemeden üretim tekniği olduğunu söyledi. Doç. Dr. Mehmet Akkaş, kişiye özel kulak üretiminin, kişilerin kendi mezankimal kök hücresini kullanabilme, ikincil veya üçüncül cerrahi işleme gerek kalmaması ve enfeksiyon riskini azaltma, mevcut teknolojiye göre daha uygun maliyette işlem sağlanması ve geniş çapta malzeme kullanımı gibi avantajları olduğunu belirterek buluşun nasıl kullanılacağı hakkında bilgi verdi. Sağlık sektörüne büyük katkılar sağlayacağı düşünülen patent ile hastanın yaşam kalitesinin arttırılması hedefleniyor.
“ÜLKEMİZİN REKABET GÜCÜ ARTTIRILABİLECEKTİR”
Ayrıca Doç. Dr. Mehmet Akkaş sanayi sektöründe kullanımı kolaylaştıracak “Toz Metalurjisi Yöntemiyle Yeni Nesil Kompozit Kesici Takımı ve Üretim Yöntemi” isimli ikinci buluşu ile kesici takımın mukavemeti, çapraz kırılma dayanımı ve/veya tribolojik özelliklerinin optimum değerlerinin belirlenmesi ve bu değerlere uygun kesici takım üretimi gerçekleştiğini söyleyerek üretimde kullanılan kesici takımlara, aşınma ve sertlik analizleri yapılarak daha verimli takımlar üretilebileceği ve bu üretim sonucunda ülkemizde doğal taş kesme işlemlerinde bu takımların kullanılabileceğini ifade etti. Doç. Dr. Akkaş, “Daha uzun ömürlü ve doğal taş işleme maliyetini daha aşağı çeken kesici takımların üretiminin gerçekleştirilmesi mümkün hale gelebilecektir. Yerli kaynaklar ile yüksek katma değer yaratılarak doğal taş işleme alanında ülkemizin rekabet gücü arttırılabilecektir. Kesici takımın ithalatının belli oranda azaltılarak ihracatta hedeflenebilecektir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde doğal taş işlemecilik teknolojisinin gelişmesine ve bölge halkının kalkınmasına ve uluslararası alanda rekabet edebilir konuma gelmesine de imkân sağlanabilecektir” diyerek buluşun ekonomik açıdan katkısını açıkladı.
Patent hakkında açıklama yapan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal elde edilen başarının kendilerini bir kez daha gururlandırdığını vurguladı. Elde edilen patentlerle sadece akademisyenin ya da Kastamonu Üniversitesi için değil ülkemiz, milletimiz ve akademik camia için önemli bir kazanç olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Topal, ARGE çalışmalarına verdiği destekten ötürü Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak’a teşekkür etti. Rektör Topal ayrıca bu başarıyı üniversiteye getiren Doç. Dr. Mehmet Akkaş’ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi.