İGM'de randevu sorunu görüşüldü

İl Genel Meclisi'nde (İGM) haziran ayı olağan toplantıları devam ediyor.

İl Genel Meclisi’nde (İGM) haziran ayı olağan toplantıları devam ediyor. İGM Başkan Vekili Mehmet Butur başkanlığında yapılan toplantıda 6 gündem maddesi görüşüldü.
Mehmet Butur, gündem maddelerinden önce ilçelerde yaşanan selle ilgili; “Herkese geçmiş olsun, rabbim tüm felaketlerden korusun inşallah. En büyük mutluluk kaynağımızın can kaybı olmaması. Diğer bir konu ise bildiğiniz gibi kabine açıklandı ve artık Kastamonulu bir bakanımız var. Bu da bize çok mutluluk verdi. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Selin etkili olduğu ilçelerdeki belediye meclis üyeleri de 3 senedir yapılan menfez, tali yollar ve çeşitli yatırım çalışmalarının birçoğunu heba olduğunu kaydetti. 
Gündemin 1 ve 2’nci maddelerinde merkez Halife köyünde yer alan 130 ada 3 nolu parsel ve bu parselin doğusunda yer alan alana ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Nazım İmar Planı hakkında hazırlanan İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.

BAHÇELERDE KULLANILAN SULAMA SULARINA İLİŞKİN ÇÖZÜMLER GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantının 3’üncü maddesindeki yazılı önergede ilimiz ve köylerde ikamet eden çiftçilerin ve yaz aylarında memleketlerine gelen vatandaşların, köy yerleşik alan içinde ve çevrelerinde sera veya küçük bahçe şeklinde oluşturulan arazilerde genelde sebze yetiştiriciliği yaptığı, son yıllarda bu şekilde yapılan tarımsal faaliyetlerin büyük artış göstermiş olduğu, ancak vatandaşların bu bahçe veya seralarını, köylerine içme suyu olarak tahsis edilen su ile sulayarak gerçekleştirmekte olduğu belirtildi. Yapılan bu tarımsal faaliyetin kazandırdığı katma değer açısından desteklense de içme suyu ile sulama yapılması nedeni ile köylerde susuzluk sorununa neden olduğu vurgulandı. Gelişen teknoloji, bilinçli tarım teknikleri, çiftçilerin su, zaman, enerji ve iş gücü açısından tasarruf ederek sulama yapabilmesine imkan tanıdığı ve yapılan bu tarımsal faaliyetin sulanması için köylerde hangi alternatif sulama sistem ve yöntemleri uygulanabileceği konularına içeren bu önerge hakkında hazırlanan Tarım Orman ve Hayvancılık Komisyonu raporu görüşüldü. Söz konusu raporda bahçelerde membran havuzlar yapılabileceği, elektrik kullanarak yapılan içme sularının maliyetlerini düşürmek için güneş enerjisine çevrilerek maliyetlerin düşürebileceği, köylerde bulunan ev, samanlık gibi yapılarda yağmur hasadının yapılmasını içeren çözümler, oy birliğiyle İl Tarım Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’ne sevk edildi.

Gündemin 4 ve 5’inci maddelerinde Tosya Akbük köyünde yer alan 301 ada 137 nolu parsele ilişkin yaptırılan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Nazım İmar Plan Değişikliği teklifi görüşülerek oy birliğiyle İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi.

KEAH’TAKİ RANDEVU SORUNU İL SAĞLIĞA TAŞINIYOR

Toplantının son maddesinde ise Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin (KEAH) acil ve yoğun bakım üniteleriyle ilgili yoğun şikayetler olduğu, vatandaşların doktor sırası alamadığı, röntgen sırasını 2 veya 3 aya verildiği ve ihtiyaçlara cevap verilemediğini dillendiren yazılı önerge hakkında hazırlanan Çevre ve Sağlık Komisyonu raporu görüşüldü. İlçedeki hastanelerin güçlendirilmesi, vatandaşların ilk olarak aile hekimlerine gitmesi için çalışma yapılması, ilçe hastanelerin güçlendirerek Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğunluğun azaltılması, 65 yaş ve üstü kişiler için geriatri bölümü adı altında yaşlılık birimi açılması ve endoskopi ile kolonoskopi için verilen 6 aylık sürenin azaltılması konusunda ilaveler yapılarak söz konusu raporun İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Bakmadan Geçme