Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından tertip edilen 1’inci Uluslararası Helal Turizm Kongresi 7-9 Nisan 2017'de Antalya’nın Alanya ilçesi Adenya Hotel & Resort Konferans Salonu’nda yapıldı.
Programa Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Kırgızistan Yüksek Öğretim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Nurlan Ahmetova, Balıkesir Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Ateş, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Talat Sakallı, Azerbaycan Turizm Management Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Rehman Seferov, Ekonomi Bakanlığı Temsilcisi Tugay Şen, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi Temsilcisi Cem Tintin, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi Temsilcisi Fazıl Alata, Azerbaycan Turizm Bakanlığı temsilcisi Mahir Qahramanov, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Kazakistan Temsilcisi Kalilla Majanov, akademisyenler, özel, kamu ve kuruluşlarından birçok temsilci ve öğrenciler katıldı.
“BU SAHADA ÇEŞİTLİ FAALİYETLER YAPILMAYA BAŞLANDI”
- Uluslararası Helal Turizm Kongresi’ne Türkiye'nin dışında 12 ülkeden 125 akademisyen ve yatırımcı katıldı. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın açılış konuşmasında: “Avrupa’daki bazı ülkeler, birkaç yıldan beridir helal turizm hususunda birtakım çalışmalar yürütmektedir. Bu sahada ilk milletlerarası konferans 2015’te İspanya’da yapılmıştı. Hırvatistan helal turizm sertifikalanma çalışmalarını yapan ilk ülkelerdendir. İslam ülkelerinde de bu sahada çeşitli faaliyetler yapılmaya başlandı. Türkiye’nin de bu pazarda söz sahibi olmak için giriştiği faaliyetler bu manada büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
2020 YILINDA 168 MİLYON MÜSLÜMAN TURİSTİN DOLAŞMASI BEKLENİYOR
Müslüman seyahat pazarının kıymetinin 2014 yılında 145 milyar dolara ulaştığını ve 2020 yılı itibariyle 168 milyon Müslüman turistin dolaşım sağlamasının beklendiğini söyleyen Rektör Aydın, Helal Turizmin Türkiye’nin turizm politikasına dahil edilerek ciddiyetle üzerinde durulduğu takdirde gelişen bu sektörde Türkiye’nin büyük atılımlar yapacağı ve dünya turizminde söz sahibi olacağının aşikar olduğunun altını çizdi. Rektör Aydın, turizm sektörü içerisinde her alanda öncü olmaya layık olan ülkemizi helal turizm alanında da lider konuma yükseltmek maksadıyla tertip edilen I. Uluslararası Helal Turizm Kongresi’nin, Helal turizm alanındaki değişen piyasa eğilimleri ve fırsatlarla ilgili olarak sahadaki uzmanlar, akademisyenler ve liderleri bir araya getirmek bakımından büyük bir ehemmiyeti haiz olduğunu vurguladı. Rektör Aydın, Konuşmasının sonunda Kongre’nin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve bütün kongre katılımcılarına teşekkür etti.
“BAZI GAYRETLERİ GÖSTERMEMİZ GEREKİYOR”
Kongre Yürütüme Kurulu Başkanı Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Ateş ise; “Politik ve Konjonktürlerden etkilenen Türkiye’nin olması gerektiği noktada olması için elimizden geleni yapmamız gerektiğini düşünerek böyle bir faaliyete karar verdik. Bizim için son gelişmeler de bir itici kuvvet, ivme oluşturdu. Türkiye’nin kısa vadede 2023 yılında 86 milyar dolara çıkarması hedefi doğrultusunda bazı gelişmeler var. Biz de bu doğrultuda Ülkemizin İslam Dünyasındaki potansiyel taleplere cevap verebilmesi için bu noktada elinden geleni yapması için fakülte olarak böyle bir organizasyonu düzenledik. İspanya’nın Helal Turizm ile ilgili ilk kongreyi yaptığını düşünürsek, Hırvatistan’ın ilk sertifikasyon çalışmalarını başlatan ülke olduğunu düşünürsek, Filipinlerde İslami hassasiyetlere uygun paket turların yapıldığını düşünürsek, bizim de burada bazı gayretleri göstermemiz gerektiğini düşündük” dedi.
“4-5 OTEL İSLAMİ KONSEPTE TURİZM HİZMETİ SAĞLIYOR”
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Müslümanların bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak; “Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.) buyuruyor ki; ‘Kim bir kavime benzerlerse onlardandır.’ Biz de o yüzden Müslümanlar olarak kendimize özgü yaşam tarzımızı, yaşantımızı geliştirmemiz gerekiyor. Turizm de bunlardan bir tanesi. Kendimize özgü helal turizmin yaygınlaşması elzemdir. Bu yüzden kongreyi çok faydalı bulduğumu ifade etmek istiyorum. Alanya’da da Helal Turizm konseptli otellerimiz gün geçtikçe artıyor. Şu anda 4-5 otel İslami konsepte turizm hizmeti sağlıyor. İnşallah bunların sayıları artarak devam edecektir. Tüm dünyadaki Müslüman kardeşlerimiz Alanya’mıza gelerek tatil yapacaklardır” şeklinde konuştu.
Program Açılış Paneli, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’ın açılış panelistlerine plaket takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından son buldu.