Hobisiyle hayata tutundu
Yaşadığı hastalık sürecinde İstanbul'dan Kastamonu'ya gelen Aynur Koş, hobisiyle hayata tutundu.
Kastamonu'da yaşarken öğrendiği hobi sayesinde hastalığıyla başarılı bir şekilde mücadele eden Koş, hobisini mesleğe dönüştürerek By Aynur Kos isimli iş yerinde verdiği eğitimle birçok kadına öncü oluyor.
İstanbul’dan Kastamonu'ya geliş sürecini anlatan Aynur Koş; “14 yıldır Kastamonu’da yaşıyorum. Buraya İstanbul’dan geldim, doğma büyüme İstanbulluyum. İstanbul’da bir mobilya mağazamız vardı. Ben akciğer hastasıyım ve bu hastalık sonucu İstanbul’da nefes alamadım ve Kastamonu’ya geldim. Hastalık sürecimde yürüyemez hale geldim. Saçımı bile tarayamaz durumdaydım. Kafamı dağıtmak için bu işe başladım. Bu işin 5 yıllık bir mazisi var. Daha önce bir tecrübem yoktu, internetten öğrendim. Daha sonrasında bizim bu konuda annemizden, anneannemizden öğrendiğimiz her şeyin ne kadar kısıtlı olduğunu, sadece bir tığ tuttuğumuzu bu çantaları örerken keşfettim. Bu işin piri Rusya, Kore… Ben de onların videolarını izleyerek bu teknikleri öğrendim. Sonra bir Youtube kanalı açtım ve Youtube’da çok sevildim. 102 bin kadar abonem var” dedi.
“HERKESE KAPIMIZ AÇIK, YETER Kİ ÖRMEK İSTESİNLER”
Öğrendiği hiçbir şeyi kendine saklamadığını söyleyen Koş; “Youtube kanalımda herkese en ince ayrıntısına kadar anlattım. Benim çantalarımı yapmak isteyenler sonuca ulaşırlar. Şöyle de bir sloganım var; ‘Tek başıma değilim, bütün kadınlar birlikte büyüyelim.’ Eli tığ tutan bütün kadınlara kapım açık, yeter ki gelsinler. İşimiz çok, yeter ki yapsınlar. Fiyatı küçümsüyor Kastamonulu kadınlar. Ama ben Türkiye’nin her yerine bu işi yayıyorum hiçbir sorun olmuyor. Sadece Kastamonu’da sorun oluyor fiyat. Toptan işi yaptığımız zaman ucuza yapıyoruz çünkü sürümden kazanıyoruz. Geçenlerde bir çantadan sipariş aldım bin 250 lira. Ama ben o çantayı toptana yaptığım zaman 150 liraya ördürüyorum. Ben kendi şahsıma fiyatı belirlerim alırlarsa alırlar, almazlarsa almazlar. Ama biz toptan işi yaptığımız zaman fiyatlar azalır. Çünkü adam bir iki tane sipariş vermiyor, 100-200 tane çanta siparişi veriyor. Toptan meselesini Kastamonu’da çok fazla anlamıyorlar, anlatamıyorum da ben. Bu fiyatı küçümsemeyen arkadaşlarla biz yola devam ediyoruz. Üretiyoruz, bir dakika boş durmuyoruz. Burada çanta örmek isteyen kadınlar kafalarını dağıtmak için geliyorlar ve birlikte çalışıyoruz. Herkese kapımız açık, yeter ki örmek istesinler” ifadelerini kullandı.
“RUH SAĞLIĞI ÇOK ÖNEMLİ”
Workshop hizmeti sunduğunu da belirten Koş; “Ben öğrettiğim çanta başına 100 lira alıyorum. Bu işleyiş böyle oluyor. Malzemeleri buradan alıyorlar ve örmeye başlıyorlar. Psikologlar tavsiye ediyormuş gidin bir hobi edinin diye. Onlar da buraya geliyorlar. Ruh sağlığı çok önemli, ruhumuz mutlu olursa biz mutlu olabiliyoruz. Ben videolarımda da şöyle derim hep ‘Psikiyatri ilaçları alacağınıza gidin bir ip alın, tığ alın ondan sonra başlayın örmeye. Ne gam kalıyor ne tasa’ en azından başka şeyler düşünmüyorsunuz ve buna yoğunlaşıyorsunuz. Ben rahatsızlığımı böyle yendim ve bana çok iyi geldi. Şu anda çok iyiyim. Her ay Ankara’ya gidiyorum, tedavimi oluyorum geliyorum. Ondan sonra tam gaz enerjimle çalışıyorum. Ölünceye kadar bu böyle olacak” şeklinde konuştu.
“ÜRETMEK ÇOK GÜZEL BİR ŞEY”
Üretmenin güzelliğine vurgu yapan Aynur Koş; “Bu iş bana çok büyük kapılar açtı. Kendimi tedavi edeyim, kafam dağılsın diye başladığım şey işime dönüştü. Ben bu işten ekmek yiyorum ve benimle birlikte bu işten 250 tane kadın ekmek yiyor. O da sadece şu anda. Bir ay sonra istiyorum ki 500 kadın olalım. Bin kadın bile olsak yetmiyor. Instagram hesabım var ve Instagram bütün dünyada herkesin kullandığı bir uygulama. İtalya, Tanzanya, Polonya Amerika gibi ülkelerden çantalarımı görenler ve beğenenler sipariş veriyorlar. Bizim bir de Avustralya’da bir markamız var. Orada da satışlarımız mevcut. İşlerimiz çok iyi, yeter ki çalışacak insan bulalım. Türkiye’nin her yerine yolluyorum. İsteyen bu işi yapabilir. Bu iş keyifli ve zevkli. Çay, kahve, börek, çörek eşliğinde işimizi yapıyoruz. Çok güzel dostluklar ediniliyor. İş yerimizi 10’da açıyorum, 7’de kapatıyorum. Hedefim Türkiye’nin en büyük çanta toptancısı olmak. Çünkü ben bu işe çok emek verdim. Amacım bütün kadınların eli iş tutsun, evde oturmasınlar, televizyon seyretmesinler, Instagram’da boşu boşuna vakit kaybetmesinler. Örsünler. Üretmek çok güzel bir şey” ifadelerini kullandı.