Hemşireler Haftası Kutlandı
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından Hemşireler Haftası düzenlenen bir konserle kutlandı.
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan ebelerin Ebe Günü ve hemşirelerin Hemşireler Haftası düzenlenen programla kutlandı. Mesai arkadaşları ve emekli sağlık çalışanları da ebe ve hemşirelerin en özel günlerini hazırladıkları kliple kutladı.
Düzenlenen törende konuşan Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Ergül; “Çok kıymetli hemşire arkadaşlarımız öncelikle 12 Mayıs Hemşireler ve Ebeler Gününüzü kutluyorum. Hemşir kelimesinin manasını herhalde hepiniz biliyorsunuzdur. ‘Şir’ Farsça’da süt anlamına geliyor ‘hem’ onun yandaşı, kardeş anlamına geliyor. Yani hemşire dendiği zaman bizim anladığımız kardeş, bacı, ebe, anne eski Türkçe ‘de bunların hepsini ifade ediyor. Bir hastanede olması gereken hastane diyebilmeniz için 2 önemli unsur var. 1 hekimlerin olması lazım 1’de hemşirelerin olması lazım. Artık günümüzde erkek arkadaşlarımız da hemşir oldukları için onların da gününü ayrıca kutluyorum. Şimdi hemşire ne demek onun bir tarifi var, o tarifi kısaca yapmak istiyorum. Belirli sağlık eğitim ve öğrenimi görmüş, sağlık hizmeti alan hastaların bakımında görev alan, kliniklerde sağlık hizmeti sunan, hekimlere yardımcı olan sağlık personeli diye tanımlanıyor. Yani hemşire olmadan bir sağlık tesisinin işlemesi çalışması ve tedavinin mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Esasen özel günlerin hep bir anlamı var, bazen hayatın akışında unuttuğumuz arkadaşlarımızı ve dertlerini, sorunlarını öğrenebilmek için yapılan anlamlı günler bunlar. Aslında hemşirelik veya hemşireler gününün anlamı da bence bu. Hafta boyunca sadece kültürel aktiviteler değil onların sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapmak bize düşen görevler neyse onları almak eksiğimiz, noksanımız varsa idare ve bana ait olan kısmını düzenlemek ve bu konuda yardımcı olmak” dedi.
‘Bizde Osmanlı’da Hilal-İ Ahmer'le Başladı’
Hemşirelerin tarihteki önemine değinen Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Ergül; “Hemşirelik ne zaman başladı derseniz tarihin her döneminde var. Tarihte Hititlerden tutun Mezopotamya medeniyetlerine kadar her yerde hemşirelik var. Bizde Osmanlı’da Hilal-i Ahmer'le başlıyor, Hilal-i Ahmer biliyorsunuz günümüzdeki Kızılay. O zaman hemşire yetiştirmeye başlıyorlar, yardımcı sağlık personeli. Daha sonra 1939’da ilk mektep açıldıktan sonra bilimsel anlamda hemşirelik mesleği Türkiye Cumhuriyeti'nde kabul buluyor. Peki biz bugünü ne zaman kutlamaya başlıyoruz? 1974'ten bu yana hatta Türkiye’de 1964'ten bu yana Hemşireler ve Ebeler Günü olarak kutlamaya devam ediyoruz. Nerden çıkmış bu? Hepiniz biliyorsunuz Florence Nightingale Floransa’da doğan bir hemcinsiniz fakat aykırı bir tip. Sevdiğim tiplerden birisidir aykırı olmak. Ben yardımcı sağlık personeli olarak çalışmak istiyorum, hastalara yardım etmek istiyorum diyor. Fakat o kadar elit bir aristokrat ailede yetişmiş ki bu kız, İngilizcesi zaten var Almanca, Fransızca, Latince vesaire bir sürü dil biliyor. Aile diyor ki biz sana bu kadar eğitim verdik böyle bir işte çalıştırmayız. Sonuçta baskı ne getirir? Karşı koyma geliyor, kızcağız diyor ki yok ben bu işi yapacağım, evlenmeyeceğim gideceğim bir rahipler okulunda bu mesleği icra edeceğim, onlara destek olacağım böylece başlıyor. Bizimle bağlantısı nereden? Kırım savaşları sırasında biz İngiltere’yle müttefikiz fakat çok zor savaşlar bunlar çok fazla miktarda yaralı geliyor Türkiye’ye Selimiye Kışlası'na, orası o zaman hastane gibi kullanılıyor. Florence Nightingale bir ilan görüyor İngiltere’de Times gazetesinde, diyorlar ki Kırım savaşında yaralananlara destek olmak amacıyla giden kardeşlerimiz, hemşirelerimiz yok mu? Bu hemen atlıyor Türkiye’ye geliyor, Selimiye Kışlası'nda askerlerimize destek veriyor, yardım ediyor, dolayısıyla gece gündüz çalışıyor. O zaman tabi elektrik tesisatı yok elinde bir lambayla o koğuşların içerisinde dolaşıyor, adı lambalı kadın olarak kalıyor. Bu lambalı kadın hijyeni bozuk olan yerlerdeki ölüm oranını yüzde 43'lerden yüzde 2'lere kadar düşürüyor. Büyük bir sansasyon yaratılıyor. Ondan sonra diyorlar ki hemşirelik mesleği bilimsel olarak uygulanmak zorundadır ve bu kararla birlikte hemşirelik mesleği ortaya çıkıyor. Bu kadar tarih bilgisinden sonra şunu söylemek istiyorum, gününüz kutlu olsun. Pandemide kaybettiğimiz hemşire arkadaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum, onları saygıyla anıyorum huzurunuzda. Sizlerin bir sıkıntınız olursa her zaman kapımız açık, elimizden gelen desteği yapmaya hazırız. Günün anlam ve önemine ithafen söylemiyorum, ben Doktor Zafer Ergül olarak burada bulunduğum sürece bunları yapmaya çalıştığımı biliyorsunuzdur. Gününüzü kutluyorum, tebrik ediyorum hepinizi” ifadelerini kullandı.