Hazırladığı esanslar ilgi görüyor

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) zamanında kullanılan esanslar Kastamonu'da ilgi görüyor.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) zamanında kendisinin de kullandığı Mekke, Şam, Medine Kudüs gibi yerlerden gelen ve hac, umre gibi ibadetlere giden vatandaşların gittiğinde almadan dönemedikleri ve gelen misafirlere ikram edilen, halk arasında “hacı misi” diye de adlandırılan esanslara talep günümüzde de devam ediyor.

Kastamonu'da mesleğin son temsilcilerinden Zeki Camcı, hiçbir madde kullanmadan saf bir şekilde hazırladığı misk, papatya, yasemin, leylak, gül gibi esansları, Nasrullah Meydanı’nda açtığı tezgahında sergileyerek müşterilerini bekliyor. Mesleğinin 10’uncu kuşak temsilcisi olduğunu belirten Camcı, işini ilk günkü aşkla yaptığını söyledi.  

“BU MESLEK ÖLSÜN İSTEMİYORUZ”

Mesleği sonraki nesillere de aktarmak istediğinin altını çizen Camcı; “Mesleğin son ustalarındanım. Bu esanslar Peygamberimizin zamanında Şam, Mekke, Medine ve Kudüs gibi yerlerden gelip giderdi. Tabii bu gelenek gittikçe azaldı. Biz de yüzyıllar önce atalarımızın getirdiği bu mesleğe devam ediyoruz. Bu işin son kişileriyiz. Bu esanslarımız her yerde bulunmaz ve bizim gibi doldurup satan insanlar artık kalmadı. Bu işi hakkıyla yapabilene denk gelmek zordur. Biz de atalarımızdan bize kalmış mesleğe 10’uncu kuşak olarak devam ediyoruz. İnşallah bizden sonra çocuklarımız, devam etmek isterlerse biz de onlara bu mesleği bırakmak istiyoruz. Bu meslek ölsün istemiyoruz. Hacılarımız hacca gidince ilk bu esanslardan alır ardından ziyarete gelen insanlara bu kokulardan ikram ederler. Kastamonu’muzun da insanı bunu çok iyi bilir ve her zaman kullanırlar. Zaten burada 2-3 tane bu işi yapan arkadaşımız var. Fakat başka şehirlerimizde hazır alınan esanslar var” diye konuştu.

Kültür haberlerini okumak için

Özel Haber

Bakmadan Geçme