Halk ve muhtar toplantısı düzenlendi

Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz başkanlığında dün Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde halk ve muhtar toplantısı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz 'İçişleri Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda belli periyotlarda illerde ve ilçelerde muhtar ve vatandaşla buluşma toplantıları düzenleniyor. İnşallah bu toplantıda dile getirilen talepler kısa sürede çözülür. Vatandaşları daha iyi, daha kaliteli, daha hızlı hizmet...

Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz başkanlığında dün Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde halk ve muhtar toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz; “İçişleri Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda belli periyotlarda illerde ve ilçelerde muhtar ve vatandaşla buluşma toplantıları düzenleniyor. İnşallah bu toplantıda dile getirilen talepler kısa sürede çözülür. Vatandaşları daha iyi, daha kaliteli, daha hızlı hizmet sunarız. Maksat vatandaşa iyi hizmet etmek. Burada topluma yönelik hizmetleri ele alıyoruz. Toplumu ya da belli grubu ilgilendiren ve çözüldüğü takdirde toplumun sıkıntılarını giderecek talepleri alıyoruz. Burada alınan talepler doğrultusunda kişileri bilgilendireceğiz” dedi.

KARAÇOMAK DERESİ’NİN ISLAHI SORULDU

Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak’ın toplantının hayırlı olmasını dilemesinin ardından söz alan Budamış Mahallesi Muhtarı Hüseyin Karabacakoğlu; “Budamış Mahallesi’nin çok büyük sorunlarını çözdük. 18 uygulaması kapsamında çalışmalar vardı. Sayın Belediye Başkanımız bu sorunu çözdüler. DSİ Bölge Müdürlüğü’nün Karaçomak Deresi yatağının ıslah çalışmasını ne zaman tamamlayacağını öğrenmek istiyorum” dedi.

ÖLÜMLÜ KAZALARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İSTENDİ

Arız köyü Muhtarı Kenan Simsar, köy çıkışlarında yaşanan trafik kazalarına değinerek; “Bu toplantılarda dile getirdiğimiz sorunları fırsat bulunduğunda çözüldüğünü, çözülemese de takibinin yapıldığını şahsen tanık oldum. Bu konuda herkese teşekkür ediyorum. Köyümüzün çıkışında karayolumuz var. Burada sık sık ölümlü trafik kazası oluyor. Burada bir altgeçit ya da bir ışıklandırma çalışması yapılabilir mi? Köyümüzden çıkan araçların güvenliğinin sağlanması lazım. Işıklandırma çalışması yapılması dahi yeterli. Köylümüzün bu yönde çok şikayeti var. Can kayıplarının önüne geçilebilmesi için. Ayrıca köyümüzden İstiklal Yolu geçiyor. Burada bir taş eleme istasyonu var. Burada ağır tonajlı arabalar çalışıyor. Bu yoldan geçiyorlar. Bu yolda onun için çökmeler meydana geldi. İstiklal Yolu olduğu içinde bir çalışma yapamıyoruz. Oraya bir çözüm üretebilir miyiz? Uygulamadan kaçan arabalar bu yolu kullanmaya başladı” diyerek taleplerini dile getirdi.

ESKİ DEVLET HASTANESİNİN ARAZİSİ NE OLACAK?

Saraçlar Mahallesi Muhtarı Ali İhsan Yapan ise; “Yıkılan Kastamonu Devlet Hastanesi’nin yerine, 250 yataklı Rehabilitasyon Hastanesi yapılması gündeme gelmişti. Son zamanlarda aldığımız duyumlara göre yeni Rehabilitasyon Hastanesi’nin, yeni Devlet Hastanesi’nin oralarda konuşlanacağı bahsediliyor. O eski devlet hastanesi arazisinin ne olacağının açıklamasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“7-8 EVİMİZDE HEYELAN TEHLİKESİ VAR”

Esentepe Mahallesi Muhtarı Recai Karandı ise; “Mahallemizde Suluceviz Deresi var. DSİ buranın kenar duvarlarının bir kısmını yaptı, bir kısmını yapmadı. Bunlar tamamlanmadığından belediyenin yapacağı duvarlarda yapılamıyor ve açılacak yollarda açılamıyor. Buradaki 7-8 evimizde heyelan tehlikesi var. DSİ’nin bir an önce bu dere ıslahını tamamlanmasını talep ediyoruz. Elektrik hatlarının ağaçlara değmesinden dolayı taleplerimiz kuruma ilettik ama herhangi bir yetkili bu sorunun çözümü için mahallemize gelmedi” ifadelerini kullandı.

“İLİMİZDE ONKOLOJİ DOKTORUMUZ YOK”

Toplantıya vatandaş olarak katılan Tahsin Değirmenci; “2 tane Onkoloji hastam vardı. 2 yıldır tedavi görüyorlar. Fakat ilimizde Onkoloji Doktorumuz yok. Buraya üniversitesi için 10 yıl önce temel atıldı, hala yapılmadı. Bakan Yardımcısı ile de görüştüm. Üniversite hastanesi olacak dediler, hala bekliyoruz. Kastamonu’nun bir yarası bu. Onkoloji doktoru olmadığından Ankara’ya gidiyorum. Bu konuda duyarlılık bekliyorum. Ben bunu sürekli dile getiriyorum. İlimizde binin üzerinde Onkoloji hastası var” diyerek bu eksikliğin giderilmesini talep etti.

“HERKESİ TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYUP, HİZMETE DAVET EDİYORUM”

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu; Onkoloji doktoru eksikliğine değinerek; “Bir kan tahlili için Ankara’ya gitmek dokunuyor. Bu konuda haklılar. Bu konuda Sağlık Müdürlüğümüzden, Milletvekillerimizden, Cumhurbaşkanlığımızdan, Kastamonu’nun bu yöndeki eksikliklerinin giderilmesi yönünde talepte bulunuyoruz. Vatandaşlarımızdan yanında olmak zorundayız. Köylerimizde milli eğitime bağlı kapalı köy okullarını ve kullanılmayan sağlık ocaklarını köy muhtarlıklarına devrini talep ediyoruz. Herkesi taşın altına elini koyup, hizmete davet ediyorum” dedi.

Beyçelebi Muhtarı Rıfat Cozuroğlu, Ankara’dan Kastamonu’ya girişte bulunan yamaçta heyelan tehlikesi olduğunu vurgulayarak çözüm talep etti. Ayrıca Cozuroğlu, Hüsnü Tandoğan Kapalı Spor Salonu’nun önünde yer alan köprünün ömrünü tamamladığını ve acil onarım gerektirdiğini söyledi.

“TÜRKİYE’DE ONKOLOJİ DOKTORU ÇOK AZ”

Muhtarların talepleri dile getirmesinin ardından kurum yetkilileri söz aldı. İlk olarak soruları cevaplayan İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı; “Sağlık Ocağı sistemi yok, Aile Hekimliği sistemi var. Aile Hekimliği içinde nüfusun 3 bin ve üzerinde olması gerekir. Köylerdeki sağlık ocaklarını Milli Emlak’tan aldık. Devredilmemiş olanlar varsa hemen görüşülsün. Onkolojiyle ilgili haklılar ama Türkiye’de onkoloji doktoru çok az. Biz müracaatımızı yaptık, bu ay sonunda belli olacak. Milletvekillerimiz, valiliğimiz ve bürokratlarımızla el birliğiyle uğraşıyoruz. Normalde onkoloji hastaları tedaviye nerede başlarsa orada kontrol olur. Bakanlık 3-4 doktoru dağıtacak ve Bakanlık üzerinden bir baskı unsuru gerekir. Kalıcı çözümü Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştüğümüzde yapacağız. Üniversiteden onkoloji hocası getirildiğinde kalıcı olacaktır. Ayrıca Tıp Fakültesi Hastanesi yapılmayacak, mevcut hastanemizde Tıp Fakültesi hizmet vereceğiz.  Bizim binamız küçük değil, her şeye yetecek ve artacak şeklindedir. Sadece süreci bekliyoruz” dedi.

“RESMİ EKİPLER GELECEK, BURAYI İNCELEYECEKLER”

Rehabilitasyon Hastanesi’nin durumuna da bilgi veren Yazı; “250 yataklı Rehabilitasyon Hastanemiz eski devlet hastanesinin yerinde yapılacağı görünüyor. Fakat buradaki hastalarımız yatalak hastalar. Diğer branşlardaki doktorlara da görünmek zorundalar. Eski devlet hastanesinin yerine yapıldığında sürekli devlet hastanesine hasta taşımak zorunda kalacaklar. Devletimizin şu anda tıp fakültesi olarak yaptığı ve yarım kalan yatırımlar var. Yeni bir hastane yapımı 150 milyon TL civarında bir maliyet tutuyor. Fakat burası tadilatla Rehabilitasyon Hastanesi yapılırsa, hem daha çabuk hizmete girmiş olur, hem de hastaların diğer hizmetleri almaları daha kolay olur. Ambulanslarımız sürekli taşıyor. Bu olduğu takdirde hem milli bir servet ölü bir yatırım olmaktan kurtulacak, hem de büyük bir sağlık kampüsü haline gelmesi açısından bir fikir jimnastiği var. Buna Bakanlığımızda sıcak bakıyor, Rektörlüğümüzde sıcak bakıyor. İlimizde böyle bir çalışma var. Fakat henüz Bakanlığa resmi bir müracaat etmedik. Müracaat ettiğimizde Bakanlıktan resmi ekipler gelecek, burayı inceleyecekler. Onlar uygun görürse, buraya yapılacak, aksi takdirde eski devlet hastanesinin yerine yapılacak” diyerek bilgi verdi.

“ALT GEÇİDİ YAPABİLİRİZ”

Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Zafer Özdemir, kurumları ile ilgili taleplere değinerek; “Arız köyü muhtarımızdan, İnebolu Yolu bağlantı yoluyla ilgili talep geldi. Bağlantı yollarında yönetmelik gereği, bizim sinyalizasyon yapma imkanımız yok. Ancak alt geçidi yapabiliriz. Olukbaşı mevkiindeki yola taş düşmesiyle ilgilidir. Buradaki talep yerinde incelenip, gerekli tüm tedbirler 2020 yılı içinde alınır. Şehir girişindeki çalışmayı belediyemizle de paylaşırız. Çelik ağ ile taş düşmesi engellenebilir ama şehrin girişinde böyle bir yapı sorgulanabilir. Kastamonu’ya yakış bir çalışma olmalıdır. Devlet Hastanesi’nde yaya geçidi konuşuldu. Terminal girişinde yaya üst geçidimiz var. Hemzemin kavşağımızda belediyenin açması gereken imar yolları bulunmaktadır. İmar yollarının kavşakla bağlantısı yapıldığı zaman hem araçlar hem de yayalar için sinyalizasyon işlemi yapacağız. Hastaneye ulaşımda sıkıntı giderilmiş olacak” dedi.

KARAÇOMAK’IN ISLAHI İÇİN İHALE İZNİ İSTENECEK

DSİ 23’üncü Bölge Şube Müdürü Gökhan Gündoğan, ıslah çalışmalarına değinerek; “Budamış Mahallesi Karaçomak Çayı ıslahı çalışması konusu gündemde, bu konuda Budamış Mahallesi Muhtarımız çok azimli bir çalışma yürütüyor. Karaçomak Çayı onarım iç kısım ihmali işi 10 milyon bedelle yatırım programımıza 2019 yılında girmiş olan bir işti. 2020 yılında ihale iznini talep edeceğiz. Bu işte başta belediyemiz olmak üzere üst makamlarla ilgili olarak takibe de ihtiyaç var. Esentepe Mahallesi ile ilgili Suluceviz Deresi ile ilgili ıslah la ilgili olarak da 2006 -2007 yıllarında o günkü imar durumuna göre Suluceviz Deresinin taşlık programını ve çevre düzenlemesini yapmıştık. Daha sonra oralarda yapılaşma ve imar genişleyince orada yine ihtiyaç hasıl oldu. Bizim o bölge ile ilgili rapor ve programımız da hazır. Tasarruf tedbirleri sonucunda biraz iş ağırlaşmıştı. Burası ile ilgili projemiz hazır, bir an önce de yapılması için elimizden geleni yapacağız. Beyçelebi Mahallemizde de o bölgedeki köprünün onarımı ile alakalı, bu köprü ile ilgili kurumumuza gelen bir talep olmamış, herhalde bu talep belediyeye verildi. Bize belediyemiz bu konuda çalışma yapacaksa bize sadece onarım projesini sunup, ben bunu yapacağım dediği zamanda yapabilir” diye konuştu.

YOLLARLA İLGİLİ TALEPLERE DEĞİNİLDİ

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Nida Sinsi, yollarla ilgili taleplere değinerek; “Arız köyü ve bunun devamında olan yol ağında olan İstiklal Yolu ile ilgili olarak bu bozulan yolların yapılması ile ilgili olarak bu yol bizim yol ağımızda olan bir yer değil. Bununla ilgili muhtarımla tekrar bir görüşme yapacağız. Bazı köylerimizde tankerle su taşıması ve sondajla ilgili olarak da, artık sondajı yapıp suyu bulsak dahi bunun gerekli izinlerini almak bir miktar prosedürlerini almak çok uzun sürebiliyor. Bununla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Bazı köylerimizin kumlama ve yama, su depoları onarımı ile ilgili talebi hakkında ise bu konuda çok talepler oluyor. Bunu biz biliyoruz. Bunları biz yakından takip ediyoruz. Bu konuda acil olanları zaten hemen yapıyoruz. Genel kumlama talebi ise bu mevsimde yapmamız bizim için avantajlı değil. Hava şartları bu mevsimde yapılan çalışmaları da bozabiliyor. Canlı hayvan pazarı yolu 40 köy tarafından kullanıldığı söylendi. Bu doğu çevre yolu üzerinden Tosya’ya bağlanan yol, bu yolun asfaltın da bozuk olan kısmı da kontrol edeceğiz” dedi.

“İHTİYACA CEVAP VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Son olarak Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak; “Boşta gezen hayvanlarla ilgili belediyemizin tek olan Geçici Bakım Evi bu konuda çalışmasını yürütüyor. Talepleri de yerine getirmeye çalışıyor. Boşta gezen hayvanlarla ilgili şikâyetler bize de geliyor. Tek geçici bakım evi olması nedeniyle kapasitemizde belli, bun rağmen en iyi hizmet vermeye çalışıyoruz. Bütün il bazında da yeterli kalmıyor. Köylerimiz var, ilçelerimiz var, ilçelerimizde hayvan barınağı olan yer çok az, yeterli de değil, bu konuda çalışmalar ilçelerde de valiliğimiz bünyesinde de devam ediyor. Bu konuda eksiklerimiz var ama yine de ihtiyaca cevap vermeye çalışıyoruz. Yine muhtarlarımızın ilimiz ile ilgili taleplerini de değerlendireceğiz. Yaşanan sıkıntıları da gidermeye çalışacağız. Karayolları ile ilgili olan çalışmalarımızı da birlikte değerlendireceğiz” dedi.

Bakmadan Geçme