• Haberler
  • Genel
  • Halk Eğitim'de 'Radikal Dini Gruplar ve FETÖ' paneli yapıldı

Halk Eğitim'de 'Radikal Dini Gruplar ve FETÖ' paneli yapıldı

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı kapsamında Halk Eğitim Merkezi Konferans  Salonu'nda 'Türkiye'de Radikal Dini Gruplar ve FETÖ' paneli yapıldı. Gerçekleşen panele  Vali Yaşar Karadeniz,  Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Garnizon Komutanı Gamze Aydoğdu, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Rektörü Prof. Ahmet Hamdi Topal, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, MHP İl Başkanı...


15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı kapsamında Halk Eğitim Merkezi Konferans  Salonu’nda “Türkiye’de Radikal Dini Gruplar ve FETÖ” paneli yapıldı.

Gerçekleşen panele  Vali Yaşar Karadeniz,  Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Garnizon Komutanı Gamze Aydoğdu, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Rektörü Prof. Ahmet Hamdi Topal, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, MHP İl Başkanı Yüksel Aydın, AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, İGM Başkanı Güray Parçal, Türkiye Harp Malülü, Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Kastamonu Şube Başkanı Berat Satıoğlu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği KastamonuŞubesi Başkanı Ali Cesuroğlu ile kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Türkiye’de Radikal Dini Gruplar ve FETÖ panelinin oturum başkanlığını Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Atalan yaptı.

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Nadir Özdemir, Temel İslam Bilimleri Bölümü’nden İslam Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özdemir, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Yenen de panele konuşmacı olarak katıldı.  

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Atalan burada yaptığı konuşmada; “Biz bu panel başlığını oluştururken; FETÖ hakikaten bir radikal grup ve devletimize karşı hasmihane tavır takınan bir grup, bunu dikkate alarak bu oluşturduk. Türkiye’de radikal akım derken bizi ötekileştirenden bahsediyoruz. Yani biz Türkiye yüzde 99’u ehli sünnet olan ve bunların yüzde 98’i Hanefi ve Maturidi olan bir milletten bahsediyoruz. Hanefi ve Maturudiliğin esaslarından birisi olarak kabul ettiğimiz en önemli unsurlardan birisi Kuran-ı esas alması, Hz. Peygamberin ruhunu benimsiyor ve Müslümanların birliğini oluşturuyor. Ne olursa olsun biz bununla yola çıkmak zorundayız. Müslümanların vatanımızın milletimizin içerisinde birlik ve beraberliğini oluşturmak zorundayız. Kesinlikle Kuran-ı Kerim farklılıkları zenginlik olarak kabul ediyor. Ancak ötekileştirme üzerine sistemini kurmaya karşı çıkıyor. Yani biz cennetteyiz diğerleri cehennemliktir ifadesini kullandığı an kesinlikle buna Kuran başta olmak üzere Hz. Peygamber karşı duruş gösteriyor. İmanın bireysel olduğunu ve hiçbir şekilde kimsenin kimseyi cennete götürme hakkı olmadığını bilmek gerekiyor. Birileri size yanmaz kefenler sattığı an size yanmaz çoraplar sattığı an bunun karşısında durmak zorundayız. Ancak bireysel olarak biz kendi ibadetlerimiz üzerine kendi takvamız üzerine cennete gidip gitmeyeceğimizi Allah’ın bileceğini bilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“BİZİM BİR BAŞKASINA ÜSTÜNLÜK VERME YETKİMİZ YOKTUR”
Atalan; “Radikal gruplar eleştiri kabul etmez. Eleştiriye tahammül edemezler. Çünkü bu anlamda kendilerinin üstünlük ölçüsünü ortaya koymaya çalışırlar. Kuran-ı Kerim üstünlük ölçüsünü birinci safhada takva olduğunu bildirir. İkinci üstünlük ölçüsü olarak da bilenle bilmeyeni bir tutmuyor Kuran’ı Kerim. Takvayı bilen tek üstün varlık Allah-u Teala’dır. Bizim bir başkasına üstünlük verme yetkimiz yoktur. Biz radikal grup ifadesini kullanırken bu anlamda kullanıyoruz. Kesinlikle Türkiye’de farklılıkları biz ilahiyatçılar olarak zenginlik olarak kabul ediyoruz. Bizi ötekileştirmedikleri, devletleşmedikleri müddetçe, devlete paralel yapı oluşturmadıkları müddetçe biz hiçbir şekilde kimseye radikal ifadesini kullanmayız” dedi.

Panel sonrasında panelistlerin konuşmalarıyla devam etti.

Bakmadan Geçme