Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat!

Yazın gelmesiyle vatandaşların rağbet göstermeye başladığı güneş gözlükleri hakkında Uğur Optik iş yeri sahibi Uğur Baharoğlu, dikkat edilmesi gereken detaylar hakkında bilgiler verdi.

Gözlük alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında konuşan Uğur Baharoğlu; “35 yıldır gözlükçülük mesleğini yapıyorum. Uzun zamanadır bu sektördeyim. 5 yaşında gözlüğü benden alınmış ve şu an 35 yaşında olan müşterilerim var. Güneş gözlükleri kanunda koruyucu gözlük niteliğinde geçtiği için bunu sadece Sanayi Bakanlığı denetleyebiliyor. Denetim tam sağlanamadığı için yurt dışından illegal yolarla ülkeye getiriliyor. Bu gelen ürünler internette ve bazı mağazalarda satılmakta. Vatandaşlar gözlük sağlığı hakkında bilinçli olmadığı için araştırmadan rastgele gözlük alıyor. Ancak güneş gözlüğü alınırken ‘Boyama mı ya da zarar verir mi?’ bundan bile haberi olmadan alabiliyor. Güneş gözlüğü mümkün olduğu kadar gözlüklülerden ve optikçilerden alınmalı. Garanti belgeli ve bilindik markalar almak gözlük tercihinde öncelik olmalı” dedi.Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat!

‘Önemli Olan Gözlüklerin UV Değeridir’

Kullanılan bazı gözlüklerin sağlığa zarar verdiğini söyleyen Uğur Baharoğlu; “Gözlük camında polarize cam tercih etmek önemli. Güneş gözlüklerinin UV’si 400 olmalı. Güneş ışınlarının dalga boyu 400’dür. Polarize cam yansımayı önleyen bir camdır. Yine UV 400 olup polarize olmayan ama gerçekte ultraviyole olan camlar vardır. Polarize dediğimiz camlar aslında mineral ve organik camdır. Yani polarize cam testleri vardır işyerlerinde. Yansımayı kaldırır asıl araç kullananlar tercih eder. Güneşe karşı gidilebilen camlardır. Polarize olmayıp gerçekte ultraviyole olan camlarda vardır. Sadece polarize cam gözlük kullanılmasına gerek yoktur. Alıp sattığımız çok sayıda marka gözlüklerde polarize olmayan camlar vardır. Bu gözlüklerin kötü olduğu anlamına gelmez. Önemli olan gözlüklerin UV değeridir. UV 400 değerli olan ve garanti belgesi ile satılan gözlükleri müşteriler gönül rahatlığı ile kullanabilir. Bin TL’ ye sattığımız bir gözlüğün camı da orijinaldir, 4 bin verdiğimiz bir gözlüğün camı da orijinaldir. Marka değeri girdiği zaman devreye markadan dolayı sadece fiyatta değişiklik olur. Marka seçimlerinde kesinlikle internetten alışverişi tavsiye etmiyorum. Birinci kalite olan bazen bizlerin bile ayırt edemediği markalar var. Bu konuda dikkat edilmeli özellikle marka alacaksanız optik mağazaları tercih etmeninizi öneririm.  Özelikle güneş gözlüğü konusunda vatandaşların bilinçli olması gerekiyor. Bu konuda çoğu kez tanıtımlar ve uyarılar yapıldı. Ancak dikkat eden kesim çok az. Vatandaşların çoğu ucuz gözlük tercih ediyor. Alınmamalı çünkü boyama cam ve plastikten yapılır gözü korumak yerine daha çok zarar verir. Güneş gözlüklerin amacı ultraviyole ışınlardan gözü korumaktır. Küçük çocukların erken yaşta orijinal gözlük kullanmasını tavsiye ediyorum. Erken yaşta katarak olmamaları ve göz sağlığı için. Katarak hastalığının en büyük sebebi kötü gözlük kullanmaktır. Kötü gözlük gözün bütün çalışma düzenini bozar” ifadelerini kullandı. 

Özel Haber

Bakmadan Geçme