Güçlü Anneler Güçlü Özel Birey Projesi Tanıtıldı
Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu'nda Güçlü Anneler Güçlü Özel Birey Projesi tanıtıldı.
Projenin tanıtım toplantısında; yapılan projenin aileler ve özel bireylere iyi geleceğini ifade eden Özel Bireyler ve Aileleri Danışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz; “Bu güzel projede bir ardayız. Bizim hayallerimizin gerçek olduğu bir proje çünkü anneleri yaz döneminde iyi zamana denk geldi. Annelerin birazda olsa rahatlamasına ve çocuklarımızı emanet edeceğimiz, annelerin psikolojisine iyi gelebilecek çok güzel imkânların olduğu bir proje. Kastamonu Üniversitemiz şu anda engelsiz üniversite. Bunu layıkıyla yapma noktasında elimizden geleni yapacağız. Anneyi rahatlattığımız zaman inanın özel bireylerimize de en azından bu yaz döneminde çok güzel olacak. Annelerime sadece üniversitemizin kapısından içeri girmek yeterli diyorum. İçeriğine baktığınızda anlattıkları zaten çok güzel bir proje. Havva hocam yollardır özel bireylerimizin okullarında ve özel eğitim kurumlarımızda her zaman yanımızda. Aile bireylerimizle bire bir ilgilenir kendisi. Emeği geçen söz söyleyen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
‘İnsan Çevresiyle Var’
Türk Hava Kurumu Şube Başkanı Ahmet Şirin ise; “Sivil toplum kuruluş gönüllüsü olmak çok önemli. Bu anlamda tecrübesi, zamanı, bilgisi, bunu paylaşabilecek ger kesi gönüllü olmaya davet ediyorum. Güçlü bir sivil toplum yapısı aynı zamanda toplumuzun güçlü olmasını ve devletin daha iyi yönetilmesini sağlayacaktır. Denge mekanizmasını sağlayacak bir yapı. Bu anlamda herkesi sivil toplum gönüllüsü olamaya davet ediyorum. İnsan çevresiyle var. Benim arkadaşım sosyal medyadan bir video gönderdi. Kastamonu Üniversitesinde TÜBİTAK proje yazma eğitimleri olduğunu söyledi. Böylelikle arkadaşımın vasıtasıyla bilgi sahibi oldum. Başvuruda bulunarak eğitimlere katıldım. Kurs ve eğitim bitti. Aradan 2-3 hafta sonra dernek başkanı huriye hanım bir mesaj attı. ‘Sağlık Bilimlerinde Havva Hoca var. Bizimle alakalı proje yazacak. Birlikte çalışabilir miyiz?’ diye. Havva hoca ile proje yazamaya başladık. Bu hikaye böyle gelişti. Daha önce hiç TÜBİTAK Projesi yazmamıştım. Artık Sağlık Bilimlerin de de çalışma arkadaşlarım var. Üniversitede ki hocaların hazırladığı projeler bu kadar kolay ayaklarınıza gelmez. Bu imkan ve fırsatları iyi değerlendirmek lazım. Bu tek taraflı bir proje değil. Siz velilere müthiş bir imkan sağlıyor. Profesör ve Doçentler sizlerle olacak. Aynı zamanda ders görmenin dışında onları tanıyacaksınız. Proje bittiğinde de kapılar kapanmayacak. Birden fazla çevre edineceksiniz. Birçok insan tanımış olacağız. Bu anlamda da sadece proje işlemeyecek özel birey ailelerimizle çok ciddi kazımlar elde edilecektir. Çok güzel insanlarla tanışmış olacaklar. Sağlık Bilimleri Fakültesi 4-5 ay boyunca elinizde olacak. Sizin üzerinizden Milli Eğitimdeki özel eğitim okullarımız faydalanacak. Bu bir araştırma çalışması aynı zamanda. Velilerimizin özellikle katılımlarını bekliyoruz. Biz şuanda özel bireylerimizle iç işleri bakanlığı projesi çalışıyoruz. Sizinle yürütülecek çalışımlardan elde edilecek sonuçlar olumlu ya da olumsuz fark etmiyor. Özel birey annesi mutlu etti yada etmedi, değer kattı yad katmadı ne yaptık da kattı ne yapmadık da katmadı sonucu bir sonraki dönem ve başka araştırmacılar için bir veri seti oluşturacak. Basite alınacak bir yönü yok. Çift taraflı. Hem proje açısından hem de velilerimiz açısından çok ciddi bir çalışma olarak görüyoruz. Aynı şekilde sizlerden destek bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
‘600 Projeden 68 Proje Geçti’
Proje hakkında aileleri bilgilendiren Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Havva Kaçan; “Aslında emeğin yüzde 50’si Ahmet hocama, diğer yüzde 50’si Huriye hanıma ait. Arkada birim adına yaptığım çalışmalara önem vermiyorum. Çünkü bizim yapmamız gereken bir durum bu. Ben bu projeye 2022 yılında hazırlık yaparken bana Huriye hanımın telefon numarasını verdiler. Dediler ki ‘dernek başkanı olacak’ o zamanlar dernek yoktu. Ancak kafamda özel birey annelerini rahatlatmak onların ruhuna hitap etmek, çocukları olmadan mutlu etmek, kendilerini sevmeyi sağlamak sosyalleşmek toplumumuzun onlara verdiği damgalamadan uzak tutmak. Onların çocuklarıyla beraber toplumda yaşayabilmelerini sağlamak için kafamın içerisinde düşünceler dönüp duruyor ama ilinde başarısız oldum başvurmadım bile çünkü proje ekip işi. Birikmesi ve zamanla olması gerekiyordu. Huriye hanımın desteği ile Ahmet hocamla tanıştım. Kendisine teşekkür ederim her daim yanımda oldu. Çünkü 600 projeden 68 proje geçti. Biz kaybedersek fazlalıktan kaybedecektik projeyi. Çünkü çok fazla atölyeler ve anneye hitap edecek eğitimler vardı. Biz bundan endişeliydik. Çok şükür bu projeyi kazandık. Bununla bitmeyecek. Biz eksiklerimizi göreceğiz. Tekrar yeni bir proje ile devam edeceğiz. Bu bir alt yapı. Bu projeyi TÜBİTAK 4008 kapsamında desteklediği özel çocuk, özel birey, özel birey ailesi, özel eğitimciler ve özel eğitim öğrencilerini kapsayan bir örneklemi var” ifadelerini kullandı.