Girişimcilik ve Online Pazarlama Anlatıldı
'Avrupa Dijital Kırsal Girişimci Kadınlar Erasmus + Yetişkin Eğitimi Projesi' kapsamında Belediye Konferans Salonunda 'Organik Tarım' ve 'Girişimcilik ve Online Pazarlama' konularında eğitimler gerçekleştirildi.
Eğitimin ikinci aşamasında "Girişimcilik ve Online Pazarlama" eğitimleri gerçekleştirildi. Eğitimi Kastamonu Üniversitesi Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tolga Ulusoy tarafından "Girişimcilik ve Online Pazarlama" konu başlığı altında verildi. Ulusoy ilk olarak "girişimcilik nedir?" konusunu anlattı. Girişimciliğin risk almadan olmayacağını ama dibini göremediğimiz suya atlamanın da girişimcilik olmadığını, "dibini görebileceğiniz suya girin" sözleriyle özetledi. Girişimcilikte kadının farkına değinen Ulusoy, kadının Kastamonu'da ve Türk toplumundaki gücünün gayet belirgin olduğunu söyledi.
Ulusoy güvenilir gıdaya erişimin günümüz şartlarında bir soruna dönüştüğünün altını çizerek "Bu imkan giderek azalıyor. Bu güvenceyi sağlamak ciddi bir pazara dönüşüyor. Bunu Kastamonu tat farkıyla kazanca dönüştürebilir. Biz yaşlanınca bize bakacak olan çocuklarımız, torunlarımız gıda sektörüne yönelmeli. Gıda kazandıracak bir sektör. Gelin en iyi bildiğimiz işi yapalım. 10 ürünün 10'uda aynı olacak. Aynı ürün aynı şekilde yapılmalı, gıdada en önemli şey hijyense ikinci olması gereken orijinallik. Kaliteli ürün bugün olmasa yarın, gelecekte para getirecek” dedi.
‘Beceri ve Mesleki Eğitimde Eksikliklerimiz Var’
İnsanların gıdayla ilgili aklındaki sorunun "Ben yediğim malın nasıl yapıldığını bilmek istiyorum?" sorusu olduğu belirten Ulusoy temiz ve geleneksel tadı koruyan orijinallikte ürünün ülkemiz pazarında, özellikle büyük illerde karşılığı olduğunun altını çizdi. Mal kaliteliyse hizmet -sunum-üretimde kaliteli olmalı diyen Ulusoy; "Beceri ve mesleki eğitimde eksikliklerimiz var. Birazda Kastamonu insanı olarak bir birikimimiz var, düzenimiz var o yüzden pek uğraşmaya gerek görmüyoruz. Tokuz. Gereği kadar uğraşmıyoruz. Bu fırsatı fark edip değerlendirenler, aracılar kazanıyor” ifadelerini kullandı.
‘Kastamonu’nun Ürünlerinin, Kalitesinin, Tadının Pazarlama Sorunu Var’
“Kastamonu’nun ürünlerinin, kalitesinin, tadının pazarlama sorunu var" diyen Ulusoy, günümüz pazar şartlarında gerekli desteklerin profesyonel olarak alınması gerektiğini belirtti. Doğru platformlarda doğru sunum imkanlarıyla ürünün pazarda müşteriyi bulacağını belirten Ulusoy; “Kendi ürünlerimizin orijinalliğini koruyalım ki para kazanalım, damak zevkimizi, el becerimizi yayalım" diyen Ulusoy sarımsak pazarına ucuz maliyet -yüksek kazanç için farklı tohum, farklı bölge ürünü sokulmasını da eleştirdi. Bu durumun Taşköprü toprağının verimini uzun vadede düşüreceği konusunda uyardı.
Ulusoy; “Kendi has ürünümüzü korumalıyız. Bu her ürünümüz her markamızda böyle olmalı. Bireysel olarak değil topluca bir gücüz. Bunun farkına varıp doğru adımları birlikte atmaktan geri durmamalıyız, yan yana durmanın bir mecburiyet olduğunu hatırlayıp ona göre davranabilmeliyiz” diyerek sunumunu tamamladı.
Eğitimler sonunda AKED Başkanı Suzan Avanoğlu kısa bir konuşmayla katılımcılara seslenerek katılımlarından dolayı teşekkür etti. Bu tür bilgilendirmeye - topluma katkı sağlamaya dönük etkinliklerinin süreceğini belirtti.
Program eğitimcilere teşekkür plaketi verilmesi ve katılımcılarla toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.