GES Projesi onaylandı
Kastamonu Belediyesi proje ekipleri tarafından Belediye Başkanı Opr. Dr. Galip Vidinlioğlu'nun talimatıyla hazırlanan ve TEDAŞ Genel Müdürlüğü'ne sunulan Güneş Enerji Santralleri (GES) projesi onaylandı. Kastamonu Belediyesi'nin elektrik giderinde yüzde 30 tasarruf sağlayacak olan GES projesi için 6 milyon TL'lik yatırım yapılacak. Kastamonu Belediyesi tarafından 2019 yılının son haftasında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Enerji...
Kastamonu Belediyesi proje ekipleri tarafından Belediye Başkanı Opr. Dr. Galip Vidinlioğlu’nun talimatıyla hazırlanan ve TEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne sunulan Güneş Enerji Santralleri (GES) projesi onaylandı. Kastamonu Belediyesi’nin elektrik giderinde yüzde 30 tasarruf sağlayacak olan GES projesi için 6 milyon TL’lik yatırım yapılacak.
Kastamonu Belediyesi tarafından 2019 yılının son haftasında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün 34783 sayılı yazısı gereğince Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne kontrol ve onay için ‘Kastamonu Belediye Başkanlığı İtfaiye Binası GES Projesi’, ‘Kastamonu Belediye Başkanlığı Geçici Hayvan Bakımevi Tesisi GES Projesi’, ‘Kastamonu Belediye Başkanlığı Dış Hizmet Birimleri Kampüsü GES Projesi’ sunmuştu.
PROJENİN 2020 YILI İÇERİSİNDE TAMAMLANMASI BEKLENİYOR
Kastamonu Belediyesi hizmet binalarının çatılarına güneş panelleri kurularak elektrik üretimi hedeflenen yaklaşık 6 milyon TL’lik yatırım olan Güneş Enerji Santrali projesi, Belediye Başkanı Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun Akıllı Şehir Projesi’nin de bir ayağını oluşturuyor. Başkan Vidinlioğlu’nun yakından takip ettiği ve Ankara ziyaretlerinde hızla hayata geçebilmesi adına gerekli görüşmelerini yaptığı projenin 2020 yılı içerisinde tamamlanması bekleniyor.
“YATIRIM KISA SÜREDE KENDİNİ AMORTİ EDECEK”
Konuyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu; “2019 yılının son haftasında kamuoyumuzla GES Projemizi TEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne sunduğumuzu paylaşmıştık. Ankara ziyaretlerimizde konuyu yakinen takip ettik, gerekli görüşmelerimizi yaptık. Projenin belediyemiz ve şehrimiz için önemine değindik. Görüşmelerimiz olumlu sonuçlandı ve sunduğumuz proje hızla onaylandı. Çok deneyimli başkan yardımcılarımız ve proje ekibimiz var. Bu doğrultuda projemizi bir an önce tamamlamak istiyoruz” dedi.
“YENİ İSTİHDAM ALANI DA OLUŞTURACAK”
Yenilene bilir enerji projelerine bir hayli fazla önem verdiğini de dile getiren Başkan Vidinlioğlu; “Belediyemizin aylık çok ciddi bir elektrik gideri var. Onayını aldığımız projemizi tamamladığımızda elektrik giderinde aylık yüzde 30’luk bir tasarruf bekliyoruz. Ayrıca yine elektrik Güneş Enerji Panelleri tarlası kurmayı hedefliyoruz. Burada üretim yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte fazla enerjiyi ise satacağız. Belediyemize ayrıca projemiz ile elektrik enerjisi tasarrufunun yanında gelir de getirmiş olacağız. Tabi ki bu süreç yeni istihdam imkanı da sağlayacak. Akıllı Şehirler Projesini önemsiyorum. Bu çok kapsamlı bir proje. Ciddi bütçeler gerektiren bir proje. Bizler bu projemizi de hayata geçirmiş durumdayız. Türkiye’de örnek bir çalışmayı yapabiliriz. Bunun için ekiplerimiz koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Önümüzdeki süreçte Akıllı Şehirler Projemize uygun çalışmalarımız sürecek” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİM, TASARRUF VE SATIŞ GÜÇLÜ BİR FİNANS DEMEK” Üretime çok önem verdiğini vurgulayan Başkan Babaş; “Mesela Şeker Fabrikamız ile imzalayacağımız bir protokol ile sera kuracağımızı söylemiştik. Burada da üretim yapacağız. Ne üreteceğiz. Sebze üretimi yapacağız. Şeker Fabrikası’ndaki sıcak suyu değerlendireceğiz. Örnek bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Enerji projemiz ile elektrik üreteceğiz. Birimlerimizin çatılarına kuracağımız güneş panelleriyle günlük bin kWh elektrik enerjisi üreteceğiz. Tasarruf ve satış yapacağımızı söylüyoruz. Bu ne demek Belediyemizin güçlü bir finansa kavuşması adına atılan önemli bir adım demek. Güçlü Belediye’de güçlü Kastamonu demek. Adım adım gidiyoruz. Ayağımız yere basarak ilerliyoruz. İnce eleyip sık dokuyoruz ki attığımız adımların faydasını en iyi şekilde görelim. Yine Atık Su Arıtma Tesisimize inşaat sezonunun açılmasıyla birlikte başlanacak. Bunlar şehrimiz adına, çevremiz adına, çiftçimiz adına önemli projeler, önemli adımlar” dedi.