Gelenekten Gelen Lezzet

Kastamonu, tarihi ve doğasıyla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin tercih ettiği bir yer olmasının yanı sıra, yemekleriyle de vatandaşları mest etmeye devam ediyor. Yıllardır geleneksel yemekler hazırlayarak vatandaşlara hizmet sunan Damla Gözleme Evi Sahibi Vasfiye Karaçam, Kastamonulu vatandaşların en çok tercih ettiği ürünlerden biri olan sarmanın püf noktalarını anlattı.

Yaprak sarmaya karşı müşterilerin yoğun ilgisi olduğunu vurgulayan Vasfiye Karaçam; “Geleneksel lezzetler için yoğun mesai harcıyoruz. Türk mutfağının meşhur yemeklerinden olan yaprak sarmalarla da sofraları süslemeye devam ediyoruz. Hem burada hem de evlere servisle hazırladığımız sarmalara karşı vatandaşların ilgisi oldukça yoğun. Tabi bilirsiniz, Kastamonulular et yemeklerini daha çok sever, ancak söz konusu sarma olunca damak zevkleri değişiyor. Son zamanlarda etli sarmayı fazla pişiremiyoruz. Etli olunca maliyette değişiklikler olabiliyor. Bu yüzden eskisi kadar etli sarma yapmıyoruz. Zaten vatandaşların tercihi de zeytinyağlı yaprak sarma. Sarma oldukça zahmetli ve vakit alan bir yemek. Dışarıdan olsun, yerli olsun herkesin severek tükettiği bir yemek” dedi.Gelenekten Gelen Lezzet

‘Yöreye Göre İçine Farklı Malzemeler de Eklenebilmektedir’

Yöreye göre içine farklı malzemeler eklenebileceğini belirten Vasfiye Karaçam; “Son dönemde internet ve sosyal medyada 'kolay sarma' diye bir çeşit çıktı. Ben bunun kolay sarma yerine 'tembel sarması' olduğunu düşünüyorum. Bizim favorimiz zeytinyağlı sarma; biz emek harcayarak, özenerek yapmayı seviyoruz. Yapımı zahmetli olsa da damakta bıraktığı lezzet bambaşka. Bu bizim yıllardır süregelen bir yemek kültürümüz. Bence kolay sarmaya yönelip bu lezzeti unutmamalı. Sarmaların püf noktaları kesinlikle iç harcı ve pişirilmesidir. Kısık ateşte kendi halinde piştiğinde lezzetine lezzet katar ve asla dağılmaz. Ülkemizin bu değerli mirası, yıllar geçse de unutulmayacak ve devam edecek. Yaprak sarmanın içindeki bazı malzemeler sabit olsa da, yöreye göre içine farklı malzemeler de eklenebilmektedir. Yaprak sarmanın en çok tercih edildiği dönem ise kış ayıdır bizde. Daha çok öğrenci kesimi tercih ediyor. Ev hanımları ise kilo ile yaptırıp alıyorlar” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme